Zdravje

10 pozitivnih lastnosti kakava

Ste vedeli, da se raziskave, ki spodbujajo neverjetne zdravstvene koristi čokolade, dejansko ne nanašajo na čokolado, ki jo običajno kupujete v trgovini? Ta »čokolada« je v resnici kakav. (http://www.bmj.com/content/343/bmj.d4488)

Presni kakav v prahu naredijo z lupljenjem kakavovih zrn iz katerih dobijo jedrca, ki jih potem zdrobijo. Zdrobljena kakavova zrna zmeljejo v pasto. Maščobo iz paste odstranijo s trdih koščkov, ostanek pa posušijo in dobro zmeljejo v prah. Kakav v prahu zato vsebuje manj maščob in več vlaknin kot cela zrna. Proizvodni proces pa hkrati ohranja bistven delež hranilnih vrednosti zrn brez kakršnih koli dodatkov.

10 LASTNOSTI PRESNEGA KAKAVA:

1.    Znižuje odpornost na inzulin (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16027246)
2.    Ščiti živčni sistem. Kakav je bogat z resveratrolom, močnim antioksidantom, znanim po svoji sposobnosti, da lahko premosti pregradi med krvjo in možgani z namenom zaščitit živčni sistem.
3.    Varuje živčne celice pred poškodbami. (http://www.medsci.org/press/cocoa.html)
4.    Zmanjšuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18296357)
5.    Zmanjšuje tveganje za možgansko kap. (http://www.medicalnewstoday.com/articles/249650.php)
6.    Znižuje krvni pritisk. (http://www.naturalnews.com/037018_cocoa_blood_pressure_flavanols.html)
7.    Upočasnjuje proces staranja s pomočjo dušikovega oksida pri presnovi: dušikov oksid ščiti srce s sproščanjem krvnih žil, ki posledično znižujejo krvni pritisk. Vendar pa pri proizvodnji dušikovega oksida nastajajo tudi neželene reakcije in toksični metaboliti, ki jih mora telo nevtralizirati, da ne povzročijo oksidativne škode na žilah. Polifenoli v kakavu ščitijo telo pred temi metaboliti in pomagajo v boju proti starostno pogojenemu upadu proizvodnje dušikovega oksida.
8.    Ščiti pred strupi. Kot močan antioksidant lahko kakav popravi škodo nastalo zaradi prostih radikalov in znižuje tveganja za nekatera rakava obolenja. Pravzaprav kakav vsebuje veliko več antioksidantov na 100g kot acai, goji jagode in borovnice. Antioksidanti predstavljajo 10% teže kakava.
9.    Izboljšuje razpoloženje. Kakav lahko poviša nivo nekaterih živčnih prenašalcev, ki spodbujajo občutek dobrega počutja. Enaka možganska kemikalija, ki se sprosti, ko doživljamo močne občutke ljubezni – feniletilamin – se nahaja v čokoladi.
10.  Bogat je z minerali: magnezij, železo, kalij, kalcij, cink, baker in mangan.

Ste vedeli, da je raziskava pokazala, da mlečni izdelki preprečuje absorbcijo antioksidantov iz presnega kakava? Ko si boste pripravljali napitek s kakavom zato raje uporabite nemlečno mleko, na primer mandljevo, riževo ali kokosovo. Tako boste lažje izkoristili vse antioksidativne učinke kakava. (http://www.nature.com/nature/journal/v424/n6952/abs/4241013a.html)

Povzeto po blagovni znamki Aktiv Organic. Več o presnem kakavu: TUKAJ

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !