Išči
Generic filters
foto:pixabay.com

5 top začimb proti bolečinam v mišicah in sklepih

Spremljaj objave: A.Vogel
X

Spremljaj objave: A.Vogel

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Po prvo pomoč v domačo kuhinjo? Večino naštetega boste verjetno našli tudi v svoji, nekaj pa tudi divje – v naravi …

Kurkuma

Sijoče rumena začimba je nepogrešljiva začimba v vsaki »zdravi« kuhinji. Poleg privlačne barve in okusa pa so pomembni njeni zdravilni učinki na telo, ki so zelo večplastni. Zlasti kurkumin, aktivna učinkovina v njej, je tisti, ki, med drugim, umirja bolečino, vnetje in okorelost mišic.Raziskave med drugim potrjujejo njegovo izjemno učinkovito pomoč pri zdravljenju revmatoidnega artritisa, kjer lahko prekaša celo nesteroidno protivnetno zdravilo diklofenak, ki se pri nas med drugimi trži pod imeni Naklofen, Voltaren …) (Phytother Res. 2012 Nov; 26 (11): 1719-25).Kurkuma je tudi eden najmočnejših antioksidantov na planetu. Le en gram kurkume vsebuje namreč toliko antioksidantov kot 100 g svežih peteršilja ali limoninega soka ali 130 g sveže zelene paprike, jajčevcev ali nektarin.Težava je le v tem, da se kurkumin le težko absorbira. Kurkumo zato vedno kombiniramo s ščepcem sveže mletega črnega popra, boljšo absorbcijo pa dosežemo tudi s toplotno obdelavo in v kombinacijo z dodano maščobo. Vse našteto lahko združimo v čudovitem napitku, primernem za vse generacije:Zlato kurkumino mleko

Ingver

Pa smo spet pri začimbi, ki res ne bi smela manjkati v nobenem gospodinjstvu. Tudi ingver ima številne zdravilne lastnosti, uravnava krvni sladkor, nas varuje pred slabostjo (potovalno, nosečniško …), uravnava gibanje želodca, deluje močno antioksidativno …S študijami je potrjeno tudi njegovo učinkovanje na bolečine v sklepih. Po 28 dneh zdravljenja z ingverjem (2 kapsuli po 170 mg dnevno) so znanstveniki namreč ugotovili podobno učinkovitost kot pri zdravilu diklofenak (100 mg kapsula dnevno), s tem, da je uporaba ingverja seveda veliko varnejša (Journal od Alternative and Complementary Medicine. 2012; 18 (6): 583-588; Osteoarthritis and Cartilage. 2000; 8:9-12).Do podobnih rezultatov so prišli tudi pri proučevanju učinkovitosti obeh učinkovin v obliki gela. V času 6-tedenskega zdravljenja bolečin v kolenu zaradi obrabe (artroza) je bil ingverjev gel popolnoma enako učinkovit. (Journal od Medicinal Association of Thailand. 2012; 95(19): 113-119).

Čili

Mnogi ga obožujejo, kar ni presenetljivo, saj njegovo uživanje dejansko pospešuje izločanje endorfinov.Začimbo najhitreje prepoznamo po izrazito pekočem okusu, ki je skrit v njeni zdravilni učinkoviti kapsaicinu. Številne raziskave potrjujejo njegove koristne protibolečinske in protivnetne učinke. Znanstveno potrjeno je njegovo zdravilno delovanje pri bolečinah v križu, osteoartririsu, revmatoidnem artritisu, bolečini v vratu, vnetju obraznega živca …Če ga nanašamo na kožo, močno greje in deluje kot dražilo, ki preglasi bolečino. Iz čilija lahko pripravimo tudi domače pripravke in sicer tako, da ga pomešamo z maščobo (na 100 ml maščobe dodamo približno 1 žličko kakovostnega čilija v prahu).

Lovor

Tudi lovor deluje protivnetno in protibolečinsko, zlasti njegovo eterično olje. To je namreč primerljivo z močnimi analgetiki, kot so morfini in nesteroidni antirevmatikii z aktivno učinkovino piroksikam (Phytotherapy Research. 2003: 17:733-736).Zelo je smotrna njegova uporaba v masažnih pripravkih, saj lovor deluje proti krčem in bolečinam ter redči kri, s čimer pripomore k večji pretočnosti v tkivih, ta pa posledično tudi zmanjša bolečine.Lovorjevo eterično olje je zelo močno, zato ga nikoli ne uporabljamo nerazredčenega na koži, temveč ga vedno redčimo z osnovnim oljem. Varna količina je 8-10 kapljic na 100 ml osnovnega olja.

Rožmarin

Tudi ta začimba deluje močno protivnetno in protibolečinsko. Slednje predvsem na način, da poveča prekrvavitev tkiv, zato ga je najbolje uporabljati lokalno – kot masažno olje. Koristno je tudi notranje jemanje, saj njegove grenčine in čreslovine močno razstrupljajo.Masažno olje lahko pripravljamo tako iz cele rastline (sveže vejice prelijemo z oljem in namakamo približno mesec do mesec in pol) kot iz osnovnega olja, ki mu dodamo 1% eteričnega olja rožmarina. S tako pripravljenim mazilom nato masiramo boleče mišice in sklepe, s čimer jih prijetno ogrejemo in prekrvavimo, obenem pa zaviramo vnetne procese.Viri:Naravne rešitve za bolečine v mišicah, sklepih, hrbtenici, kolenih Ščepec rešitve, Zamolčane zdravilne moči začimbAvtor: Sabina Topolovec

Ali ti je bil članek v pomoč?

  • Članki
"Narava nam ponuja prav vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranitev našega zdravja." Alfred Vogel

Izpostavljeni dogodki

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Bruce Lipton: Naša podzavest sproža vnaprej programirana odzivna vedenja

Bruce Lipton: Naša podzavest sproža vnaprej programirana odzivna vedenja

Numerološka napoved 19. – 25. 4. 2021: Zaupanje na preskušnji

Numerološka napoved 19. – 25. 4. 2021: Zaupanje na preskušnji

Nerazrešena čustva in dogodki iz otroštva trajno vplivajo na naše telo

Nerazrešena čustva in dogodki iz otroštva trajno vplivajo na naše telo

Bruce Lipton: Bolj sem želel najti srečo, bolj nesrečen sem postajal

Bruce Lipton: Bolj sem želel najti srečo, bolj nesrečen sem postajal

SPOROČILA VESOLJU

Deli to s prijateljem