50 odtenkov celiakije

50 odtenkov celiakije

OGLAS

Coaching, v katerem se vibracijsko uskladite s svojimi cilji!

Brez žit ne gre. Zaradi razvoja in plemenitenja tovrstnih rastlin smo kot civilizacija pravzaprav preživeli. Z drobljenjem pridelka pa smo si ustvarili raznovrstno prehrano. Žita so ne samo pomemben, pač pa tudi močno razširjen del naše prehrane. Brez mok, zdrobov ter kaš ne bi obstajale tudi tradicionalne narodne jedi. Porast pekovske industrije priča tudi o lahki dostopnosti škrobnih živil.

Potem pa se je zgodilo nepričakovano. Bolezen tisočerih obrazov. Tako ji lahko rečemo danes, ko lahko z različno diagnostiko dokazujemo njen obstoj v tako zelo različnih oblikah.

Celiakija nekoč

Celiakija je bila nekoč znana kot otroška bolezen dedne narave, ki sčasoma izzveni. Ker zdravila za odpravljanje spremljajočih težav ni, je edina pomoč brezglutenska dieta. Še nedavno je veljalo, da so za obolenje značilni simptomi, kot so napet trebuh, prebavne težave, zavrta rast ter primanjkljaj pri telesni teži. Zaradi prebavnih motenj je senca padla še na anemijo ter kronično utrujenost. Bolezen je bila pri odraslih pogosto spregledana. Zdravili pa so le njene številne sence in obraze.

Kameleonska bolezen

Celiakija je bila v preteklosti prepogosto prepoznana zgolj po prebavnih težavah. Kot avtoimunska bolezen povzroča atrofijo črevesnih resic. Vnetja pa naj bi dajala očitne znake neugodja v prebavilih. Žal se bolezen lahko potuhne in telo prizadene v tihi obliki. Sicer pa je danes znano, da v spekter bolezni sodijo številne zdravstvene težave – bolečine v želodcu, napihnjenost ter pogosto izločanje mehkejšega ali tekočega blata so bili več kot razpoznavni znaki.

Kožni izpuščaji, alergije, kronična utrujenost, migrene, afte, motne menstrualnega cikla, spremembe razpoloženja, težave s sklepi, težave z dlesnimi in zobmi, slab zadah in še bi lahko naštevali, pa so težave, ki jih navadno povezujemo z drugimi vzroki. Zanimivo je, da kasneje kot je bolezen diagnosticirana, več simptomov lahko razvijemo. Največkrat je bolezen odkrita pri otrocih do desetega leta. Če je odkrita v odrasli dobi, pa je prizadetost navadno večja. S kasneje odkrito celiakijo se da pojasniti tudi težave s plodnostjo. Bolnice s celiakijo imajo navadno manj otrok kot zdrave vrstnice, saj je verjetnost donositve manjša. Nižja plodnost seveda ni »obvezen« znak. Zdrava nosečnost je odvisna tudi od stopnje regeneracije po odkriti bolezni. Zanimiva plat celiakije pa se lahko pokaže tudi pri jetrnih testih. Oboleli s celiakijo ima lahko enake rezultate kot npr. alkoholik. Pojav aft pogosto pripisujemo začasni okrnjeni odpornosti, lahko pa so očiten znak avtoimunske bolezni.

Kako široko področje je celiakija, je z letakom zajel bolnik iz ZDA, ki o življenju s celiakijo blogira pod vzdevkom Gluten Dude. Omogoča brezplačne objave ter tisk, saj želi življenjski stil bolnikov opisati čim večji množici sledilcev in bralcev. Celiakija posega namreč na številna področja medicine.

Diagnostika

Ker je celiakija izredno široko področje, jo je težko izslediti, še težje diagnosticirati. Pogosto se celiakijo zamenjuje tudi s preobčutljivostjo na gluten ali alergijo. Za diagnozo pa ji v medicini nastavijo več »pasti«. Celiakijo lahko dokazujemo s krvnimi testi, kjer jo potrjujejo določena protitelesa. Povsem jasno jo lahko izsledimo tudi z gastroskopijo, ki jasno odčita stanje črevesnih resic. Celiakijo pa lahko določimo tudi z genskim testiranjem. Celiakija se lahko povsem skrije, če se pred diagnozo samovoljno odločimo za brezglutensko dieto. V tem primeru ji ne damo nobenega vzroka, da se pokaže v polnem spektru. Diete, ki je pravzaprav tudi edino zdravilo, se lahko lotimo po diagnozi. Spečega zmaja je namreč za ulov potrebno zbezati na plano.

Kako hitro bolnik reagira na gluten, je očitno ob najmanjši okužbi. Ponovno poslabšanje z vsemi pripadajočimi zgoraj omenjenimi težavami lahko povzroči že zaužita drobtinica ali zgolj njena sled.

Življenje s celiakijo

Sama diagnoza je za bolnike odrešilna. S striktno dieto si namreč povrnemo zdravje. Ker bolezni vseeno ne gre povsem zaupati, so bolniki s celiakijo redno letno napoteni na kontrolne preglede. Ker je čistost prehranskih izdelkov glede glutena izjemno redka, je taka tudi izbira varnih živil. Brezglutenska dieta je med drugim tudi izjemno drag življenjski stil. Izdelki, ki zagotavljajo varno prehrano, so namreč tri- do petkrat dražji. Gluten je odlično mašilo, ki poceni živila. Obstajajo pa tudi proizvajalci, ki na čistih linijah ustvarjajo kvalitetno in varno prehrano. Tovrstne izdelke pa uporabniki testirajo s priznanimi testi. K prepoznavnemu naboru varnih živil veliko prispeva tudi Slovensko društvo za celiakijo. Za bolnike redno testira proizvode ter objavlja osvežene sezname.

Rastoče številke

Kaj je točen vzrok za porast celiakije v svetovnem merilu, je težko oceniti. So kriva gensko spremenjena žita, zgolj prenasičenost prehrane z žiti ali dominantna plat genetike? Gluten vseeno ne ogroža vseh. Kljub modnim dietnim muha pa velja zgolj priporočilo. Prav nič vam ne more škoditi, kar zaužijete v zmerni količini. Vprašanje, ki si ga moramo zastaviti, je le, ali uporabljamo gluten kot mašilo ali kot živilo. Zgolj za bolnike pa je odsotnost glutena zdravilo.

Avtor: Lucija Šušteršič

  • Članki
“Narava nam ponuja prav vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranitev našega zdravja.” Alfred Vogel
Deli to s prijateljem