FeaturedZdravi nasvetiZdravje

6 razlogov, da se splača piti vodo

Človeško telo v povprečju sestoji iz 60% vode. Skorajda ni telesne funkcije, kjer voda ne bi igrala pomembne vloge. Zato je nadvse pomembno, da je na dan zaužijemo vsaj dva litra, v določenih okoliščinah pa tudi več. Oglejmo si, kakšne pomembne koristi nam to prinaša.

Za vitkejši stas

Če pol ure pred glavnimi obroki spijete pol litra vode, je to lahko dobra popotnica k izgubi prekomerne telesne teže. Tako kažejo tudi podatki raziskave na prekomerno težkih osebah, kjer je skupina oseb, ki je to počela, v povprečju izgubila 1,3 kg več v primerjavo s skupino, ki ni zaužila vode pred obrokom. Pitje vode pred obrokom pomaga tudi k temu, da manj pojemo, obenem pa zaradi zadostne količine vode manj posegamo po nezdravih pijačah, kot so sladkani in gazirani napitki.

Za boljši spomin

Za slab spomin ni vedno kriv EMŠO. Marsikdo meni, da pije dovolj, a v tekočini, ki jo zaužije, manjka vode. To pa se negativno odraža tudi na kognitivnih funkcijah in razpoloženju. Če želite, da bodo možgani delali s polno paro, vsak dan spijte vsaj dva litra vode.

Za boljšo prebavo

Če želite imeti dobro in urejeno prebavo, je treba uživati zdravo hrano, takoj za tem pa je že na vrsti voda. Če trpite za kroničnim zaprtjem, je povsem mogoče, da je spijete premalo. Hrana, bogata z vlakninami, sicer pomaga, a le, če jo poplaknete z dovolj vode, ki bo zmehčala blato, da ga lažje izločite.

Za boljše športne dosežke

Uživanje vode pred, med in po vadbi je zelo pomembno, saj telo v nasprotnem primeru težko uravnava temperaturo, pojavijo se lahko mišični krči, omotica in drugi simptomi. Ko ste telesno dejavni, pijte vodo z dodano slanico, ki bo pomagala nadomeščati izgubljene elektrolite.

Domači izotonični napitek:

slanica (raztopina vode in himalajske soli)
sladilo po okusu (javorjev sirup, stevija,…)
iztisnjen sok grenivke, pomaranče ali limone.

Ta pijača odlično odžeja, deluje izotonično in vas bo po naravni poti razkisala in poživila.
Sestavine v himalajski kristalni soli so v tako imenovani koloidni obliki, kar pomeni, da so neprimerno manjše od enakih sestavin, ki jih zasledimo pri drugih oblikah soli. Zato lahko v celicah delujejo kot elektroliti in ne izzivajo težav, ki so povezane z uživanjem bele soli. Vir: www.zazdravje.net

Za bolj zdrave ledvice

S pitjem vode podpiramo delovanje ledvic in spodbujamo razstrupljanje. Kronično pomankanje vode je eden glavnih razlogov za nastanek ledvičnih kamnov. Kdor pije dovolj vode, se jim bo lažje izognil, obenem pa bo varnejši pred okužbami v urinarnem traktu. Preverite barvo svojega urina, če je urin temne barve, je vaše telo dehidrirano. Pitje torej več vode.

Za lepšo kožo

Z uživanjem dovolj velikih količin čiste vode ne bomo le bolj zdravi, temveč tudi – lepši. Voda med drugim namreč poveča krvni pretok skozi kožo in izboljša njeno debelino in elastičnost.

Na zdravje z vodo – večkrat na dan in vsak dan.

Avtor: Sabina Topolovec

O A.Vogel

"Narava nam ponuja prav vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranitev našega zdravja." Alfred Vogel

Moja spletna stran
Vsi članki

E-Novičke

Naroči se na naše E-novičke.

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !