Aktivnost Sonca: Manjša ledena doba ali segrevanja ozračja – kaj nas čaka?

New York – Naše Sonce naj bi se odpravilo na daljši počitek, ugotavljajo raziskovalci, ki napovedujejo, da bi se aktivnost Sonca v prihodnjih letih lahko zmanjšala. Čeprav naj padec v aktivnosti ne bi vplival na segrevanje Zemljinega ozračja, bi lahko ta zdrsnila v novo ledeno dobo, fenomen, ki zgodovini našega planeta ni tuj, pravijo znanstveniki za Live Science.

Nekateri znanstveniki so prepričani, da je zmanjšana aktivnost Sonca Zemljo pahnila v manjšo ledeno dobo od 1500 do 1800 – med najhladnejšim obdobjem, ki se je začelo leta 1945 naj astronomi na Soncu ne bi opazili niti ene pege. Vendar pa povezava med sončevo aktivnostjo in podnebjem na našem planetu ostaja skrivnostna – znanstveniki niso prepričani, kakšno vlogo ima Maunderjev minimum na ledene dobe na Zemlji.

“Vpliv na podnebje bo najbrž komaj zaznaven, tudi če se vrnemo v obdobje Maunderjevega minimuma,” je prepričan strokovnjak za podnebje Michael Mann z univerze v Pennsylvaniji.

Ko znanstveniki govorijo o sončevi aktivnosti, se ponavadi nanašajo na število in intenzivnost sončevih peg, ki predstavljajo področja izbruhov. Aktivnost Sonca merijo v 11-letnem ciklu. Kljub bližanju naslednjemu vrhuncu, ki naj bi ga dosegli leta 2013, Sonce vstopa v fazo zmanjšanega delovanja, kaže nova raziskava. Novi maksimum naj bi aktivnost dosegla leta 2022.

Manjša ledena doba, ki se je začela v 16. stoletju, naj bi bila posledica samo 0,2 odstotka manjše aktivnosti Sonca, je dejal Peter Foukal, ki je namignil, da je na hladnejše obdobje na Zemlji vplivalo še vrsto drugih faktorjev (številni izbruhi vulkanov).

Mann sicer priznava, da bi počasnejše segrevanje ozračja sicer lahko zaznali, o ledeni dobi pa ne moremo govoriti. “To je noro, ne obstajajo dokazi, ki bi podpirali takšne teorije,” je dejal Mann, ki je prepričan, da so med zadnjo manjšo ledeno dobo na temperature vplivali številni izbruhi vulkanov, ki so vplivali na dinamiko atmosfere in povzročili lokalne padce v temperaturi.

Avtor: (tp, agencije)
www.eko.dnevnik.si

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: