Ali ste vedeli, da se na stres najhitreje odzivajo mišice?

Ali ste vedeli, da se na stres najhitreje odzivajo mišice?

OnLine ključ do dušeOnLine ključ do dušeOnLine ključ do duše
OGLAS

Vsi smo se kdaj soočali z različnimi bolečinami v vratu, križu, ramenskem obroču, hrbtenici.

Zaradi nepravilne telesne drže, dolgotrajnega sedenja, premalo rednega gibanja, prekomernega stresa in čustvenih napetosti so te danes žal vse pogostejše.

Zelo pomembno je imeti posluh zase, za svoje telo in tudi pravočasno ukrepati, ko zaznamo napetosti in bolečine. Te so običajno odraz stresnih, tudi čustvenih ali duševnih odzivov, saj je znano, da se poleg žlez z notranjim izločanjem na stres najhitreje odzivajo ravno mišice. Tako je pogosto razlog za mišične napetosti (na začetku) in za okvare hrbtenice in različne bolezni (kasneje) ravno stres, ki se mu dandanes le težko izognemo.

Večina nas v stresnih obdobjih občuti napetosti in bolečine v ramenih in vratu. A dolgotrajen stres vodi do kroničnih bolečin, ki se velikokrat okrepijo in razširijo po celotni hrbtenici in križnem predelu. Piko na i pa dodajo še nepravilno gibanje, nezdravo prehranjevanje in druge vsakdanje obremenitve.

Vzemimo za primer trapezasto povrhnjo hrbtno mišico (musculus trapezius), ki izvira z zatilnice in trnov vratnih in prsnih vretenc in se narašča na ključnico in lopatico. Njena naloga je, da dviga in spušča ramo, jo vleče nazaj. Glavo obrača vstran in jo vleče nazaj.

Močne čustvene obremenjenosti, kot so strah, negotovost, prestrašenost močno zakrčijo in ohromijo delovanje trapezne mišice. To pa posledično vpliva na bolečine v rokah, ramenih in celo v čeljusti. Bolečina seva tudi na senca. Resnica je, da mišične napetosti, povezane s stresom, povzročajo tudi močan glavobol.

TIBETANSKA REFLEKSNA TERAPIJA VRATU IN GLAVE

Tibetanska refleksna terapija vratu in glave SorensensistemTM je metoda z zelo širokim spektrom delovanja, saj deluje na centralni živčni sistem. Pomaga pri težavah, ki jih povzročajo slaba drža, mišična napetost v celem telesu, pri revmatičnih obolenjih, fantomskih bolečinah manjkajočega uda, visokem pritisku, glavobolih, čiru na želodcu, nespečnosti, demenci, cerebralnih poškodbah, vrtoglavicah, odrevenelosti, oteklinah, palpitaciji, hormonskem neravnovesju ter mnogih drugih težavah in boleznih.

KAKO TERAPIJA DELUJE?

Ali ste vedeli, da se na stres najhitreje odzivajo mišice? 4

S posebno tehniko dela na refleksnih conah glave in zgornjega dela hrbta sproščamo mišice ob hrbtenici in s tem vplivamo na lego vretenc. Tako so hrbtenični živci osvobojeni pritiska in živčni impulzi lahko nemoteno potekajo v obe smeri; iz različnih delov telesa do možganov in nazaj.

Zdrav in pretočen živčni sistem, z drugimi besedami zdrava hrbtenica, pa je pogoj za optimalno delovanje vitalnih organov ter vseh ostalih telesnih struktur.

Metoda je povsem varna, saj na hrbtenico delujemo preko refleksnih con in ne z direktnimi pritiski. Terapija je primerna za vsakogar, ki ima napetosti in/ali bolečine na področju ramenskega obroča ali hrbtenice. Mišične napetosti namreč zmanjšujejo krvni pretok in torej vplivajo na prehranjenost na celičnem nivoju. Hkrati lahko dolgotrajna mišična napetost vodi v premik vretenc iz optimalne lege in torej povzroči spremembe/težave na nivoju skeleta in statike telesa ter posledično na živčnem sistemu in organih. Smiselno je torej delovati preventivno, in ne izključno takrat, ko so težave že zelo očitne ali kronične.

Spekter delovanja terapije je zelo širok, saj je celotno telo oživčeno in odvisno od dobre pretočnosti živčnih poti. Tako bomo s to metodo uspešni pri težavah, ki nastanejo zaradi napetosti čeljusti (npr. tinitus, težave ugriza, škripanje z zobmi), pri različnih vrstah glavobolov, mišičnih napetostih kot tudi pri težavah, ki izhajajo iz slabe drže, okvar hrbtenice in mišičnih napetosti.

Bolečino je potrebno obravnavati resno. Žal se ljudje še prehitro navadimo na svoje bolečine in jih celo jemljemo kot samoumevne. Pa ni potrebno, da bi tako tudi bilo. Zelo pomembno je imeti posluh zase, za svoje telo in tudi pravočasno ukrepati, ko zaznamo napetosti in bolečine.

Refleksoterapija je lahko nov in svež začetek.

  • Članki
Terapevtka in vodja šole Obrazne refleksoterapije SorensensistemTM Nataša Kos Križmančič: vodja edine licencirane šole Sorensensistema v Sloveniji, obenem pa terapevtka, ki izvaja terapije z inovativnimi metodami, ki so nastale skozi 40-letno delo danske refleksoterapevtke Lone Sorensen; je ena njenih najtesnejših sodelavk. Lahko bi rekli, da ima dve življenji. V »prejšnjem« je bila plesalka, ki je opravila študij na priznani plesni akademiji v Amsterdamu, danes je v vrhu refleksoterapije, ki jo je kot svoje poslanstvo prepoznala pred več kot desetletjem.
V opoju narcisaV opoju narcisaV opoju narcisa

PodobneObjave

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni dogodek

Zadnje objave

Izpostavljamo

Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Društvo Pesem duše

Društvo Pesem duše

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev
Joe DispenzaJoe DispenzaJoe Dispenza
Deli to s prijateljem