Živali

Ali veganstvo res ogroža otrokov razvoj?

Vabilo na tiskovno konferenco – v sredo 28.9.2011 ob 12. uri v prostorih Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice, na Celovški 87 v Ljubljani.

11. avgusta 2011 je Univerzitetni klinični center Ljubljana organiziral tiskovno konferenco, na kateri je, ob smrti desetmesečnega otroka, predstavil problematiko veganske in vegetarijanske prehrane otrok. Iz poročil medijev je bilo razvidno, da so delavci UKC, ki so sodelovali na konferenci, vsaj posredno, ker so govorili o škodljivosti veganske prehrane in ob dejstvu, da vzrok smrti otroka še ni bil znan, okrivili za smrt otroka vegansko prehrano (starši naj bi bili vegani). Iz poročil medijev je bilo tudi razvidno, da pediatri UKC smatrajo, da je veganska hrana za dojenčke oz. otroke škodljiva, celo prepovedana.

Stališča pediatrov UKC o škodljivosti veganske prehrane ne držijo in niso znanstveno dokazane, nimajo pa niti opore v stališču Ministrstva za zdravje, ki temelji na sklepu razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo (RSK) iz leta 2008. Iz tega sklepa je razvidno, da omenjeni kolegij, ki je strokovni vrh slovenske pediatrije, v zvezi s prehrano otrok pravi, da „je za populacijo otrok najbolj zdrava pravilno sestavljena in starosti primerna mešana prehrana.“ Strokovni vrh slovenske pediatrije, kot to izhaja iz omenjenega sklepa, torej veganske prehrane ne omenja kot škodljive, nesprejemljive oz. da bi jo celo prepovedal. Vse to pa tudi pomeni, da, če odmislimo vprašanje, ali je mešana prehrana, zaradi velike zdravstvene rizičnosti mesa, res najbolj zdrava, da sta tudi veganska oz. vegetarijanska oblika prehrane zdravi in zato primerni za otroke, vključno z dojenčki. Poleg tega tudi mnoge svetovne dietetične organizacije, npr. ameriška in kanadska, trdijo, da so uravnotežena veganska in druge oblike vegetarijanske prehrane primerne za vse starostne dobe, tudi za nosečnice, dojenčke in starejše otroke ter da nudijo vse, kar potrebuje človek, tudi otroci, za zdrav razvoj.

Ker za uravnoteženo vegansko prehrano kot takšno ne obstajajo znanstveni dokazi o zdravstveni rizičnosti, kar pa seveda ni mogoče trditi za mešano prehrano, kjer za živila živalskega porekla obstaja množica raziskav, ki dokazujejo njihovo veliko rizičnost, se postavi tudi vprašanje, ali ni UKC s svojimi stališči o škodljivosti veganske prehrane za otroke, posegel tudi v pravico otrok do najvišje stopnje zdravja, ki jim jo garantira zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju? Kajti mnogi starši bodo mogoče zaradi takšnih stališč opustili vegansko oz. vegetarijansko prehrano otrok oz. ne prešli nanjo in jih s tem izpostavili veliki rizičnosti mešane prehrane. Ali ne bi s tem prekršili zakonsko dolžnost skrbeti za zdravje svojih otrok, ki to izhaja iz slovenske zakonodaje.

Ker je UKC na tiskovni konferenci neupravičeno „ožigosal“ vegansko prehrano za otroke kot škodljivo, smo predlagali UKC, da ponovno skliče tiskovno konferenco in na njej prekliče vse neresničnosti in zavajanja, katere so v zadnjih tednih podali v javnost. Kot zanimivost navajamo, da se prekletstvo nad vegetarijanci vleče še iz 6. stoletja n. š., ko je cerkev preklela vegetarijance in še tega ni preklicala do danes.

Na tiskovni konferenci, ki bo:

v sredo, 28.9.2011 ob 12.00 uri
v prostorih Društva za osvododitev živali in njihove pravice, Celovška cesta 87, Ljubljana

bomo zaradi neodzivanja UKC predstavili zdravstvene, pravne in druge argumente, ki dokazujejo, da veganstvo za otroke ni škodljivo.

Navedeno problematiko bosta predstavila mag. Marko Čenčur in Vlado Began, univ. dipl. prav.

Prisrčno vabljeni!

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice:
Zanj Stanko Valpatič, predsednik

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !