Arhitekt z domišljijo: iz smeti ustvarja fantazijske energijsko varčne hiške

Austin – Teksaši arhitekt Dan Phillips neugledne smeti spreminja v umetnost: iz lesnih odpadkov sestavlja talne mozaike, iz iverke oblikuje kuhinjske pulte, strehe pa sestavlja kar iz registrskih tablic.

Fantastična domovanja, ki so plod njegove neomejene domišljije, so skoraj v celoti narejena iz odpadnih materialov, ki ponavadi končajo na odlagališčih.

“Ljudje to počnejo že sto in več let: za zavetišče so uporabljali materiale okoli sebe,” je dejal Phillips in dodal, “če razmislite, kaj vse bi lahko uporabili, ugotovite, da to leži okoli vas.” Phillips je Phoenix Commotion ustanovil pred 12 leti, strankam pa ponuja gradnjo poceni in trajnih domovanj. Trinajst hiš, ki jih je zgradil do sedaj, bi bolj ustrezale kakšnemu muzeju kot soseski v Huntsvillu. Živeti v njih je tako, kot če bi bili obcestna znamenitost.

“Skoraj vsak dan nekdo potrka na naša vrata in vpraša, če si lahko ogleda hišo,” je dejala Edie Wells, ki v svoji “domišljijski hiši oddaja sobo”. Njena hiša je opremljena s pohištvom za teraso, stopnišče je narejeno iz kosti, tla so prekrita z zamaški iz plute in zamaški za pivo, njeno okno pa je bila nekoč podosa za peko.

Wellsova je pojasnila, da so obiskovalci najbolj navdušeni nad njeno kopalnico, v kateri so stene, tla in strop prekriti z črepinjami ogledal.

Neka druga družina živi v hiši, ki je navdih dobila v pivu Budweiser. Čeprav ni v obliki pločevinke, je notranjost obarvana z rdečo, belo in modro.

Phoenix Commotion je profitna organizacija, ki deluje na neprofiten način, saj ponuja vrsto rešitev za univerzalne socialne probleme. Hišo zgradijo že za manj kot 10 tisoč dolarjev (7616 evrov), primerne pa so za pare brez otrok, družine z nizkimi prihodki in umetnike. Vsaka hiša je energijsko varčna, dobro izolirana in opremljena s solarnimi ploščami ter sistemom, ki reciklira deževnico (za uporabo v stranišču in za pranje perila).

Phillips zaposluje delavce brez izkušenj, jih nauči novih spretnosti in jim omogoči, da si pridobijo odlična priporočila, zaradi katerih tudi kasneje lažje dobijo boljše službe. Družba pa je sicer že več tisoč ton odpadnega gradbenega materiala odpeljala z odlagališč in ga spremenila v uporaben gradbeni material.

Avtor: (tp, afp)
www.eko.dnevnik.si

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: