Zdravje

Beli čaj namesto zelenega?

Beli čaj je ime za neobdelane in nefermentirane lističe pravega čajevca (Camellia sinensis).

Isti lističi se uporabljajo tudi za izdelavo zelenega čaja, oolonga in črnega čaja. Lističi so za pripravo oolonga in črnega čaja fermentirani in oksidirani.

Beli čaj pogosto vsebuje tudi brste in mlade lističe čajevca, ki vsebujejo manj teina, zaradi česar je vsebnost kofeina v belem čaju nižja od vsebnosti v zelenem čaju.

Beli čaj v primerjavi z zelenim čajem

Na Pace University so leta 2004 izvedli raziskavo, v kateri so dokazali, da vsebuje beli čaj več protivirusnih in protibakterijskih učinkovin od zelenega čaja.

Beli čaj vsebuje več katehina kot zeleni čaj, kar je posledica pridelave (ker je povsem neobdelan). Vsebnost katehina je najvišja v svežih, nepoškodovanih in nefermentrianih lističih. Ena od študij je tudi dokazala, da beli čaj vsebuje več galične kisline in teobromina od zelenega čaja.

Beli čaj naj bi vseboval tudi več aminokisline teanin od zelenih in črnih čajev. Ta učinkovina, ki se nahaja v brstih in mladih lističih ima sproščujoč vpliv na organizem in vzpodbuja stanje lagodnosti.

Vsebnost kofeina je v zelenem in belem čaju približno enaka, pri obeh pa je odvisna od vrste drevesa, s katerega so listi, velikosti lističev, načina obiranja in priprave.

Beli čaj naj bi vseboval manj fluorida in znatno več epigalkatehin galata kot zeleni čaj, kar je spet posledica uporabe mlajših lističev pri pripravi mešanice čaja.

Priprava čaja

Za pripravo belega čaja se ponavadi uporabi od 2 do 2,5 grama lističev na 200 ml vode, kar je približno enako okoli eni in pol čajni žlički. Voda naj bi bila segreta na okoli 80°C, čaj pa naj bi se namakal od 2 do 3 minute. Boljši beli čaji hitreje razvijejo polno aromo in niso grenki, čaji slabše kvalitete pa lahko malce zagrenijo in nimajo tako polne arome, kar je posledia taninov v lističih. Beli čaji se lahko uporabijo do štirikrat, vendar jih je treba vsakič namakati precej dlje (tudi do 15 minut). Za pripravo dobrega belega čaja je najpomembnejša prava temperatura vode, saj pri visokih temperaturah čaj dobi trpek in grenak priokus.

Vir: Wikipedia

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !