Išči
Generic filters
Beli tok – težava ali nekaj normalnega?

Beli tok – težava ali nekaj normalnega?

Spremljaj
X

Spremljaj

E-mail : *
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Beli tok – težava ali nekaj normalnega? 7Beli tok – težava ali nekaj normalnega? 7Beli tok – težava ali nekaj normalnega? 7

Je res normalno, da ima ženska beli tok?

To vprašanje si zastavlja mnogo žensk. Glede na to, da so vaginalne težave že tako pogost pojav, večina ginekologov zamahne z roko in reče, da ima beli tok vsaka ženska in da ne rabimo posebej skrbeti zaradi tega. Torej kar se pogosto pojavlja, v naši družbi kaj hitro radi proglasimo za normalno in se s tem več ne ukvarjamo. Normalno za sodobno družbo torej ni, da ima ženska zdravo vaginalno sluznico brez izcedka, temveč da ima beli tok, ker je to značilno za večino žensk današnjega časa. Posledice takšnega odnosa do na videz zanemarljive težave pa niso povsem nedolžne.

Kaj beli tok sploh je?

Vaginalno sluznico podobno kot črevesno sluznico na površju ščitijo mikrobi. Kadar je ravnovesje med dobrimi mlečnokislinskimi mikrobi in potencialno škodljivimi mikrobi vzpostavljeno, je tudi zaščita in zdravje sluznic pod njimi optimalna. Mlečnokislinski mikrobi (npr. vrste Lactobacillus) skrbijo za proizvodnjo desnosučne mlečne kisline, s katero vzdržujejo ustrezno kislost vaginalne sluznice, da ta lahko ostane zaščitena pred vnetji.

Zato nasveti, da moramo za intimno nego uporabljati le mila, ki ne prizadenejo naravnega pH sluznice, še kako držijo. Marsikatera je namreč vaginalna vnetja odpravila le z zamenjavo navadnega mila z naravnim, namenjenim intimni negi. Ta namreč ne spreminja kislosti vaginalne sluznice, ki mora biti nekje med 3,8 in 4,5.

Torej, ko smo zdrave in zadovoljne, je vaginalna sluznica normalno prekrvavljena, ravno prav vlažna in brez večjega izcedka. Ko temu ni tako, se lahko pojavi prozoren do belkasto obarvan izcedek, ki mu pravimo beli tok. Ta pa je po mnenju Alfreda Vogla znak, da se je ravnovesje med močmi mikrobov na vaginalni sluznici že porušilo in da mora telo za obrambo vaginalne sluznice poskrbeti dodatno z večjo proizvodnjo sluzi in z aktivacijo imunskih celic.

Seveda se razume, da ne gre za beli tok, ko je povečan vaginalni izcedek npr. posledica vzburjenja ali plodnih dni.

Če takšno stanje traja dlje časa oz. če ne odpravimo vzrokov, ki so pripeljali do neravnovesja mikrobov, se lahko stanje še poslabša z bakterijskim, glivičnim ali kakšnim drugim vnetjem vaginalne sluznice. Primanjkljaj mlečnokislinskih mikrobov namreč zmanjša nastajanje desnosučne mlečne kisline, s čimer se spremeni tudi normalna kislost vaginalne sluznice. Ker je ta potrebna za preprečevanje razvoja škodljivih mikrobov, je logično, da se zdaj lahko razmah škodljivih mikrobov še poveča.

Beli tok je torej prvi alarm, ki sporoča, da mora telo intenzivneje braniti vaginalno sluznico in da mu moramo pri tem kar najbolj pomagati.

Kaj povzroči pojav belega toka?

Pojav belega toka lahko povzroči vse, kar neposredno ali posredno vpliva na spremembo kislosti vaginalne sluznice oz. vse, kar posredno ali neposredno ruši ravnovesje med dobrimi in škodljivimi mikrobi na vaginalni sluznici. Torej poleg neustreznega mila za intimno nego med povzročitelje omenjenih težav sodijo še jemanje antibiotikov, kortikosteroidov, kontracepcijskih tablet, uživanje pretežno sladke, škrobnate hrane, preveč alkohola, psihični stres, preutrujenost, pretesna in premalo zračna oblačila (sintetični materiali), sintetični vložki, kopanje v kloriranih bazenih itd. Z odpravljanjem vzrokov se bo kislost in stanje vaginalne mikroflore ponovno uredilo, beli tok pa bo izzvenel.

Kako vemo, da je beli tok napredoval v hujše težave?

Kadar ne upoštevamo opozorilnih znakov telesa in vzrokov za alarm ne odpravimo, se lahko težave okrepijo. Če torej pogost pojav belega toka ignoriramo, se lahko razvije glivično, bakterijsko ali kakšno drugo vnetje nožnice. Znanost ugotavlja, da je med vsemi naštetimi najpogostejše prav glivično vnetje. Tega običajno povzroča Candida albicans, ki se prav zaradi spremembe v kislosti sluznice lahko prekomerno razmnoži.

Da imate že glivično vnetje nožnice, boste opazili po belem izcedku, ki pa bo sirast, drobljiv in običajno brez vonja. Natečena sluznica zaradi vnetja pod belimi oblogami tudi močno srbi in peče. Spolni odnosi v takšnem stanju so neprijetni in boleči.

Porušeni pH in mikrobno neravnovesje pa lahko vodita tudi v bakterijsko vnetje. Ne le glivica kandida ampak tudi škodljive bakterije lahko izkoristijo svojo priložnost in se v času zmanjšane obrambe vaginalne sluznice prekomerno razmnožijo. Da imate že bakterijsko vnetje, je znak vaginalni izcedek, ki je lahko bele, sive ali rumene barve in vonja po ribah. Beli tok je običajno brez vonja. Tudi v tem primeru sluznica spolovil srbi in peče ter je pordela in natečena.

Torej če povzamemo, beli tok je tako naraven in normalen pojav, kakor rdeča luč, ki zasveti na komandni plošči avtomobila. Če je zmanjkalo goriva, se odpeljemo na bencinsko postajo in ga natankamo, če je olje pod mejo, ga dolijemo, če zavore ne primejo več dobro, jih zamenjamo itd. Zato poskrbimo tudi za naše telo vsaj tako skrbno kot za avto, če nam že z belim tokom sporoča, da nekaj ni ravno v najlepšem redu.

Besedilo: Adriana Dolinar

  • Članki
“Narava nam ponuja prav vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranitev našega zdravja.” Alfred Vogel

Ali ti je bil članek v pomoč?

Deli to s prijateljem