Bi ideja enega posameznika lahko postala sveti gral energije?

Vancouver – Michael Laberge je pustil svojo službo, da bi izumil vročo fuzijo, s katero bo človeštvo rešilo svet. To je bilo pred 10 leti, investitorji pa zdaj stavijo več kot 30 milijonov dolarjev na omenjeno idejo, ki naj bi predstavljala sveti gral energije – varen, čist in neomejen vir energije.

Laberge poskuša narediti nekaj, kar do sedaj ni uspelo še nikomur: ustvariti nadzorovano fuzijsko reakcijo, ki proizvede več energije, kot jo porabi. Deluje na enak princip kot Sonce. Če bo Labergeju uspelo pa bi lahko z njegovim izumom rešili probleme kot so podnebne spremembe, primanjkovanje energije in odvisnost od fosilnih goriv, poroča CNN.

Vendar pa je konkurenca na omenjenem področju precej ostra. Več tisoč znanstvenikov, ki jih podpirajo vlade, poskuša lobirati proti Lagerbeju, ki s 50 kolegi dela v laboratoriju v bližini Vancouvra. “Malo noro je, da nekdo tako majhen poskuša prehiteti tako velike konkurente,” je priznal 49-letni fizik.

Laberge se boji prihodnosti, saj svetu zmanjkuje fosilnih goriv. „”Če ne bomo na področju energije naredili nič, bomo živeli v majhnih kolibah, ki bodo energijo pridobivale s pomočjo mlinov na veter,” je dodal. “Za hrano boste morali vzgajati paradižnike na vašem vrtu.”

Pred desetletjem je ameriškega znanstvenika na področje fuzije pripeljala kriza srednjih let. Čeprav je bil uspešen izumitelj na področju tiskalnikov, se mu to ni zdelo dovolj: “Sekal sem drevesa in vas pokopaval pod nezaželeno pošto. Vprašal sem se, kaj sploh počnem.”

“O fuziji sem razmišljal že dalj časa. Na razočaranje svoje žene sem sedel doma kar šest mesecev in preverjal različne ideje, ki bi se jih lahko lotil,” je razložil, njegov “aha trenutek” pa je bil, ko je prišel do ideje o natančno nadzorovanem batu, ki bi v magnetizirano sfero poslal ogromne valove, s čimer bi trčil atome s takšno hitrostjo, da bi stekla fuzija in se sprostila energija.

V Labergejev laboratorij je denar vložil tudi ustanovitelj Amazona.com, Jeff Bezos, do sedaj pa mu je uspelo zbrati 32,5 milijonov dolarjev. Gradnja največjega raziskovalnega centra za fuzijo v Franciji naj bi stala 20 milijard dolarjev.

Avtor: (tp, agencije)
www.eko.dnevnik.si

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: