Ekologija

Bioodpadkov se ne odlaga v plastičnih vrečkah

Vrečke končajo v sežigalnic

V rjavi zabojnik odlagamo organske odpadke, ki nastanejo v gospodinjstvu in tudi na vrtovih. A nekateri ljudje ostanke hrane v zabojnike še vedno mečejo v do okolja škodljivih plastičnih vrečkah.

Delež bioloških odpadkov se pri nas povečuje. Leta 2009 je bilo v rjavih zabojnikih zbranih skoraj petdeset tisoč ton odpadkov, lani pa že okoli 115.000 ton. Med biološkimi odpadki je pogosto tudi plastika, saj nekateri olupke zelenjave in sadja v smetnjake odlagajo v plastičnih vrečkah.

Od vseh odpadkov, ki jih pridelajo gospodinjstva, je približno tretjina biološko razgradljivih. V zabojnike jih lahko odvržemo v papirnati ali kateri drugi razgradljivi vrečki, opozarja Ljubljanska Snaga. Ekologi pa pravijo, da je najbolje, če jih v zabojnike kar presujemo.

“Biorazgradljive vrečke za biološke odpadke v resnici sploh niso potrebne […] Biološke odpadke lahko preprosto spravljamo v posodo manjše ali večje oblike doma v kuhinji in jih stresamo vsakodnevno ali vsake dva ali tri dni (odvisno, kako si nastavimo) direktno v biološke zabojnike,” je povedala Urša Zgojnik z društva Ekologi brez meja.

Tudi razgradljive vrečke se v procesu največkrat izločijo, saj jo stroj ne razloči. “Razen ob res izjemno dobrih pogojih, ko se ta biološko razgradljiva vrečka že razgradi,” je pojasnil Igor Petek z ljubljanske Snage.

Družba letno zbere in v kompost predela okoli 27.000 ton bioloških odpadkov. Petek ocenjuje, da približno štiri odstotke tega izločijo kot plastične vrečke. Te so uničene in umazane, zato jih ni več mogoče predelati. Končajo v sežigalnicah.

Avtor: Klementina Mikolič
www.rtvslo.si

E-Novičke

Naroči se na naše E-novičke.

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !