Bipolarna refleksna terapija - metoda za sproščanje čustvene bolečine 1

Bipolarna refleksna terapija – metoda za sproščanje čustvene bolečine

OnLine ključ do dušeOnLine ključ do dušeOnLine ključ do duše
OGLAS

Telo ima spomin. Najbrž se vam je že kdaj zgodilo, da ste se odzvali povsem drugače, kot vam je narekoval um. Občutili ste, da se nimate več pod nadzorom, da vsa resnica ni v vaši glavi, »orodju« razumskega ravnanja, temveč tudi (in predvsem) v tresljaju telesa, ki vas je spomnil na dogodek, ki ste ga, tako ste vsaj verjeli, že davno pozabili. Z bipolarno refleksno terapijo lahko odpravite travme, ki vam onemogočajo polno in zdravo življenje.

Živeti v miru s samim seboj

Bipolarna refleksna terapija je pot do cilja, ki nam je vsem skupen – živeti v miru sami s sabo. S to metodo lahko dosežemo globoko sproščenost in telo pripeljemo do meditativnega stanja, v katerem se uravnovesita dihanje in srčni utrip; pogoja, da začne telo izločati strupe, ki so posledica čustvenih blokad in starih travm, ki so ostale shranjene tako v zavestnem kot nezavednem umu.

Dokler ne »razkrinkamo« svojih travm, jim v resnici ne dovolimo, da odidejo. Medtem pa zbolevamo in se čudimo: Saj vendar jemo zdravo, saj vendar telovadimo, kaj se dogaja?

»Zavedati se moremo, da je naše telo, tako kot vse v tem vesolju, podvrženo različnim ciklom, torej ne deluje premočrtno.« Od našega telesa zato ne moremo pričakovati le aktivnost, od našega uma le uspeh in od našega duha le razvoj. Potrebujemo tudi nasprotje tega; počitek, umiritev in razmislek na poti. Če sebi, svojemu telesu ne privoščimo dovolj sprostitve in počitka, bodo sčasoma naše šibke točke vse bolj izrazite. Na telesni, umski in duševni ravni. Nenehen pogon se prelevi v izgorelost, kronične bolezni ali v neutolažljivo nezadovoljstvo, tudi depresijo. Iz začaranega kroga je težko izstopiti. Potrebna je pomoč, spodbuda. Preko obraza lahko delujemo na celoten organizem in psiho. Dotik je tisti, ki odpira vrata.« – Nataša Kos Križmančič

Negativni spomini se shranjujejo v amigdali

Ste vedeli, da v amigdali shranjujemo slabe spomine? Vanjo ne morete naložiti pozitivnih, da bi ustvarili ravnovesje, le negativne. V amigdali je namreč pomembno vozlišče, v katerem se sprožajo alarmi ob nevarnih situacijah. Služi nam, da učinkovito odreagiramo na nevaren dogodek, celo preden se zavemo, kaj se je dejansko zgodilo. A včasih se odzovemo na nevarnost, četudi ta objektivno sploh ne obstaja. To je znak, da nas vodijo nerazrešene travme.

Predstavljajte si amigdalo kot majhno čašo. Vsakič ko se vam zgodi nekaj slabega, boste dogodek shranili vanjo. Nekega dne se ta čaša napolni. Takrat zbolite. Kako nam pri tem lahko pomaga bipolarna refleksna terapija? Če poenostavimo: prazni našo amigdalo negativnih spominov.

Metoda za sproščanje travm in čustvene bolečineBipolarna refleksna terapija - metoda za sproščanje čustvene bolečine 5

Omenjena metoda se izvaja s stimulacijo različnih con in točk obraznega mikrosistema, lasišča in stopal. Z njo sproščamo travme in čustva, ki so shranjeni v celičnem spominu telesa, v limbičnem sistemu in že omenjeni amigdali. Bipolarna refleksna terapija uravnava hormone v telesu in možganih, kar nadalje vpliva na nevrobiološke procese in nevrotransmiterje, kot so serotonin, dopamin, noradrenalin, in sprošča protistresne hormone. Ko so hormoni v ravnovesju, se namreč počutimo svobodni in pomirjeni v svojem telesu, umu in duši. Metoda je uporabna pri otrocih, najstnikih, odraslih in starejših, kajti učinkovita je pri uravnavanju škodljivih učinkov stresa, razreševanju travm, posttravmatski stresni motnji, umirjanju čustvenih neravnovesij, duševnih in vedenjskih motnjah, depresiji, izgorelosti in motnjah hranjenja.

  • Članki
Terapevtka in vodja šole Obrazne refleksoterapije SorensensistemTM Nataša Kos Križmančič: vodja edine licencirane šole Sorensensistema v Sloveniji, obenem pa terapevtka, ki izvaja terapije z inovativnimi metodami, ki so nastale skozi 40-letno delo danske refleksoterapevtke Lone Sorensen; je ena njenih najtesnejših sodelavk. Lahko bi rekli, da ima dve življenji. V »prejšnjem« je bila plesalka, ki je opravila študij na priznani plesni akademiji v Amsterdamu, danes je v vrhu refleksoterapije, ki jo je kot svoje poslanstvo prepoznala pred več kot desetletjem.
V opoju narcisaV opoju narcisaV opoju narcisa

PodobneObjave

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni dogodek

Zadnje objave

Izpostavljamo

Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev
Društvo Pesem duše

Društvo Pesem duše

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Joe DispenzaJoe DispenzaJoe Dispenza
Deli to s prijateljem