6 načel pravilnega uživanja sadja

Sadje je absoluten prvak za zdravje, daje energijo in poživlja, vendar samo, če ga pravilno uživamo. V nasprotnem primeru lahko postane prava nadloga za naše prebavne organe. Po sadju skoraj nagonsko hrepenimo, ker je edino, ki je človeku biološko prilagojeno. Prvi ljudje so bili nabiralci in na njihovem jedilniku je prevladovalo ravno sadje. Ne trdim, da je zdravo uživati pretežno samo sadje, ker nikakor ne zadovolji vseh potreb telesa po hranilih in mikrohranilih. Moje načelo je, ZMERNOST v vseh stvareh.

Da ga pravilno uživamo, je potrebno poznati njegove presnovne lastnosti. Sadje ima ogromno vode, do 90%, vsebuje še fruktozo, ogljikove hidrate, amino in maščobne kisline ter mikrohranila; vitamine in minerale. Največ vsebuje fruktoze, ki se že takoj po zaužitju, v ustih razgradi v glukozo, ki se neposredno vsrka v kri. Glavni porabnik glukoze so možgani. Ravno zaradi tega, ker razgradnja sadja poteka že v ustih, se v želodcu zadrži največ 30 minut (banane, datlji in suho sadje lahko tudi do ene ure). Zelo pomembno je, da ga v ustih dobro prežvečimo, da je izkoristek razgradnje popoln.

 1. Sadje VEDNO jejmo na prazen želodec. Priporočljivo ga je uživati v dopoldanskem času, ker je od 4h do 12h cikel izločanja oziroma čiščenja. V tem času so prebavni organi najbolj obremenjeni in potrebujejo čistilno hrano, kar sadje tudi je, zaradi vsebnosti vode in vlaknin ter hitre prebavljivosti.
 2. Sadje NI sladica po kosilu. Zakaj? Recimo, da pojeste obilno kosilo z beljakovinami in ogljikovimi hidrati, ki se razgrajujejo v želodcu s pomočjo kisline in prebavnih encimov. Ko pojemo sadje, le ta povzroči v želodcu vrenje, posledica je lahko spahovanje, bolečina v želodcu, občutek, kot bi pojedli kamen ali celo zgaga. Dolgoletne zlorabe zaradi nepravilnega kombiniranja hrane lahko vodijo v kronično refluksno bolezen.
 3. Časovni razmik med uživanjem druge hrane in sadjem:                                  solata in surova zelenjava 2 uri
  pravilno sestavljen brezmesni obrok 3 ure
  pravilno sestavljen mesni obrok 4 ure
  nepravilno sestavljeni obroki 8 ur
  Toliko ur je potrebno počakati po obroku, predno užijete nov obrok sadja.
 4. Sadje uživajte SVEŽE in LOKALNO, le tako bo največ koristi od njega. Ima veliko mikrohranil, ki se s termično obdelavo izgubijo. Poleg tega sveže, nepredelano sadje ustvarja v telesu bazični Ph, ki je nujen za dobro delovanje presnovnih procesov v celicah. Danes že tako zaužijemo preobilico procesiranih živil in mesa, ki zakisajo telo in vodijo do vnetnih procesov (revmatoidne bolezni), raka ter mnogo drugih bolezni. Jejte lokalno, ker s tem zaužijete tudi manj kemičnih snovi, ki jih nanašajo za svežino in nepokvarljivost med transportom. Po možnosti iz biološke predelave.
 5. ZMERNOST uživanja sadja je nujno. Ne poskušajte uživanja kisle hrane uravnovesiti z obilico sadja, ker prevelika količina vodi v uživanje preveč sladkorja (fruktoze, ki se pretvori v glukozo). S tem znatno obremenite delovanje trebušne slinavke, ki nepretrgoma pošilja v kri inzulin, da bi uravnovesila nivo krvnega sladkorja. S časom se tako utrudi, da se pokvari, popravilo pa žal ni več možno. Največja nevarnost so sokovi, kajti s sokom kilograma ožetih pomaranč zaužijete tudi do 120 g sladkorja! Torej 2 kosa sadja na dan sta dovolj!
 6.  Sladkor je super hranilo za kandido, ki se nahaja sicer v prebavilih vsakega človeka, pri ženskah tudi v nožnici. O bolezni kandide pa govorimo, ko se kvasovke razrastejo tako obilno, da se razširijo povsod v telesu ter povzročajo številne bolezni, predvsem alergije, za katere zdravniki ne najdejo vzroka. Torej STOP sladkorju, predvsem belemu v procesiranih živilih in zmernost v uživanju sadja. 

Moja mala skrivnost pri uživanju sadja je kombinacija sadja in maščobe, ki si nista v konfliktu pri presnovi.

Sadje narežem na kose, dodam žlico konopljinega ali lanenega olja, ki vsebujeta veliko omega 3 maščobnih kislin, morda še kakšno začimbo npr. cimet, ki tudi znižuje krvni sladkor, 2 žlici polnomastne skute in potresem z oreščki. Kar nasiten obrok 🙂

Maščoba zniža hiter dvig krvnega sladkorja, ker se glukoza veliko počasneje sprošča v kri.  S tem varčujem življenjsko potrebno trebušno slinavko in ostanem veliko dlje časa sita in ne odpiram hladilnika že po 30 minutah 🙂

PUSTI SPOROČILO: