9 Zlatih Ključev za Zdravje, Vitalnost in Dolgoživost

DEVET ZLATIH KLJUČEV uporabljamo za odpiranje različnih vrat v stavbo zdravja.

Razkrivajo preproste vaje in tehnike, ki nam pomagajo doseči in ohranjati zdravje, vitalnost in mladostnost.

Zlati so zato, ker so njihovi učinki na zdravje res neprecenljivi, predvsem pa, ker z njimi tako malo naredimo, vložimo in tako veliko dobimo.

Izvajamo jih lahko ne glede na spol, starost, versko prepričanje …, so brez kakršnihkoli stranskih učinkov, vplivajo pa na raven življenjske energije, na dobro počutje in zdravje.

In kar je zlata vredno: koristi so hitro vidne. Že po enem ali dveh tednih redne vadbe opazimo izboljšanje počutja in zdravja.

Uporaba zlatih ključev oziroma izvajanje njihovih vaj in tehnik naj vam ne bo v breme ali obveznost, ampak prijetno opravilo, ob katerem se sprostimo.

1. ključ:

skrb za življenje – dihanje

Zelo pomembno, če ne celo najpomembnejše za ohranjanje in doseganje zdravja, je dihanje. Z dobrim dihanjem zdravje celo povečujemo. Ne dihamo samo s pljuči, ampak z vsemi organi in s celicami, čeprav to težko vidimo. Vemo pa, da celice potrebujejo kisik, in vprašanje je, ali jim ga dajemo dovolj in ali jim z izdihom tudi odvajamo dovolj plinov, ki smo jih porabili. Sodobni človek zelo zanemarja dihanje, ker se nam zdi, da dihamo samodejno.

Pravilno dihanje je globoko, sproščeno in enakomerno trebušno dihanje. Da bi lahko dihali globoko, sproščeno in enakomerno, moramo najprej sprostiti prsni koš.

Pravilno trebušno dihanje:

a) Vdihovanje;

vdih se mora začeti čim nižje, torej v spodnjem delu trebuha,tako kot bi nekaj polnili (od dna navzgor). Lahko si pomagamo z vizualizacijo,pri kateri vdihujemo v trtico, križnico in organe višje po hrbtenici. Prsni koš naj bo prazen in prsna prepona potisnjena navzdol, kar ustvari določen pritisk znotraj trebuha, tako da ga razširi na vse strani. Pomembno je, da ne razširimo le želodca. Kadar je prsna prepona spuščena navzdol in trebuh napolnjen z zrakom in s čijem Življenjska energija), to zmanjša prostor, kjer so nameščeni notranji organi, tako da smo deležni prijetne notranje masaže.

b) Izdihovanje;

izdih nam povleče trebuh navzgor, medtem ko ga stisne iz vseh smeri, kar usmeri porabljen zrak skozi nos v okolico.

2. ključ:

skrb za vodo življenja- slina

Narava nas je obdarila s sestavinami, ki nas lahko zdravijo in okrepijo. Ena izmed njih je tudi slina, ki jo na vzhodu imenujejo tudi zlati eliksir ali nektar, izvor oziroma fontana življenja.

V slini je 54 znanstveno potrjenih snovi, pomembnih za telo in življenje (encimov, hormonov, vse, kar telo potrebuje, da se celi, stabilizira, da imamo dober prebavni sistem …).

Zato ima pravilno stimulirana in aktivirana slina močan učinek proti staranju, hladi telo, preprečuje propadanje zobovja, krepi imunski sistem, vlaži organe in sklepe, pomaga pri prebavi, nevtralizira kisline, vsebuje določene vitamine(B2- in K-vitamin) in druge prebavne sokove.

Slina ima sposobnost reguliranja vnetnega odziva ter nadzora nad bakterijami in glivičnimi kolonijami, pri ranicah jo lahko uporabimo kot dezinfekcijsko sredstvo.

Slina nam tudi pomaga,če nas v želodcu “peče zgaga”. Ker ima sposobnost nevtraliziranja kislin, je “kozarec sline” vsekakor boljša odločitev kot tabletka antacida ali soda bikarbona.

Slina je glavna tekočina v telesu. Če je je dovolj in je dobro pripravljena, bo v telesu več krvi in drugih koristnih snovi.

Kadar nam sline primanjkuje in imamo suha usta, pomeni, da je naš hormonski sistem v neravnovesju in nam primanjkuje življenjske energije.

Daoisti in zdravniki tradicionalne kitajske medicine veliko sline povezujejo z veliko življenjske energije. To preprosto domnevo lahko preverimo, če pogledamo, koliko sline ima star človek, koliko pa je ima majhen otrok, ki kar prekipeva od energije.

Dojenčki in majhni otroci potrebujejo slinček, medtem ko imajo izčrpani starejši ljudje pogosto zelo izsušena usta. Zato je prva skrb za zdravje skrb za slino.

Vaja: Vrtenje jezika

Preprosta vaja za povečanje sline je vrtenje jezika. Usta imamo zaprta in za zobmi po stenah ustne votline vrtimo jezik 9-krat v eno in 9-krat v drugo smer.S tem v ustih aktiviramo žleze slinavke. Z jezikom krožimo nežno in počasi. Če med kroženjem postanemo utrujeni, počivajmo in nadaljujmo kasneje. Vajo ponovimo zjutraj in zvečer. Vrtenje jezika je vaja, ki jo delamo do konca življenja.

Prvi teden krožimo 9-krat v eno in drugo smer, drugi teden 18-krat v obe smeri, tretji teden, ko smo vešči vrtenja jezika, pa ponovimo 36 zaporedij.

Ta vaja ima bistveno večji učinek, če jo izvajamo ob sončnem vzhodu ali rastoči luni. Kroženje z jezikom je še posebej pomembno za ženske, saj jim uravnava hormonski sistem. Sicer pa ta vaja tudi krepi srce, mišice in kite. Koliko prožen jezik imamo, toliko so prožne tudi naše kite.

3. ključ:

skrb za možgane in žleze – masaža ledvic

Ena izmed učinkovitih tehnik proti stresu, ki se najbolj odraža na ledvicah, je masaža ledvic s toplimi rokami. Z masažo se sprostimo in hkrati uravnamo hormonski sistem. Je ena glavnih tehnik za vitalnost, mladostnost oziroma dolgoživost, saj ledvice skrbijo za reprodukcijo naših celic, možgane in centralni živčni sitem.

S to masažo ženske naredijo veliko koristnega za svoja rodila, moški pa za prostato.

Masaža ledvic uravnava tudi menstrualni ciklus in pomaga pri zdravljenju neplodnosti. Pomaga, kadar smo izčrpani in utrujeni, saj spolno energijo preobrazi v življenjsko, tako da se takoj počutimo bolj žive.

Najbolje je, da ledvice masiramo s toplimi rokami po goli koži. Za še boljši učinek lahko uporabimo toplo olje (na primer šentjanževo, ognjičevo, arganovo…). Masaža bo učinkovita tudi, če jo izvajamo oblečeni, zato jo lahko izvajamo kjerkoli.

Vaja: Masaža ledvic

Obe ledvici masiramo v smeri urinega kazalca najmanj 36-krat. Masiramo z zelo toplimi rokami, nežno in počasi. Obvezno jo izvajamo vsak dan. Kadar smo pod stresom ali imamo obilico dela, lahko ledvice masiramo tudi trikrat na dan.

4. ključ:

skrb za telesno toplino, prebavni ogenj in prebavo – masaža in gretje trebuha

V spodnjem delu trebuha – pri ženskah v višini maternice, pri moških pa triprste pod popkom – domuje naš dih in izvor energije, ki oskrbuje celo telo. Zato bi morali imeti ves čas topel trebuh in hladno glavo.

Pri modernem človeku je pogosto obratno: imamo vročo glavo in mrzel trebuh, kar pomeni najmanj motnje cirkulacije ter hladne roke in noge, povzroča pa tudi visok krvni tlak.

S tem ko segrejemo spodnji del trebuha, začne telo proizvajati več krvi, sline, hormonov, telesnih tekočin, boljša je tudi prekrvavitev.

Z gretjem spodnjega dela trebuha dobesedno mobiliziramo vse življenjsko pomembne funkcije, poglobimo dih in umirimo srce.

Gretje spodnjega dela trebuha – torej pri moških tri prste pod popkom, pri ženskah v višini maternice – ugodno vpliva tudi na reproduktivni in hormonski sistem.

Ženska, ki ima mrzlo maternico ali spodnji del trebuha, jajčnike, povabi težave v svoje življenje. Posledično je bolj izpostavljena stresu, boleznim, nezadovoljstvu in težavam s plodnostjo. Zato ni čudno, da v tradicionalni kitajski medicini neplodnosti rečejo mrzla maternica. Masaža in gretje trebuha sta nujna za vse tiste ženske, ki bi rade zanosile. Tako maternica kot prostata sta mišici in obe potrebujeta gibanje in prekrvavitev.

5. ključ:

skrb za uravnovešanje telesa – masaža stopal in dlani

Stopala, dlani in tudi ušesa so preslikava našega telesa, posledično pa tudi zdravja oziroma bolezni. Zato z njihovo masažo izboljšamo delovanje organov in žlez. Ni nujno, da poznamo refleksologijo in točke na dlaneh in stopalih, veliko pomembneje je, da si redno masiramo in grejemo dlani in stopala.

Najbolje je, da drgnemo dlan ob dlan in stopalo ob stopalo. Ko je stopalo toplo, zmasiramo vsak prst posebej, tako da ga dobro zgnetemo, raztegnemo, povlečemo …

Enako naredimo z dlanmi. Najprej jih ogrejemo, potem dobro pregnetemo prste, ker se na vsakem prstu zaključi pomemben meridian. Dlani ni težko masirati, prav tako za to ne potrebujemo posebne priprave ali posebnega prostora. Za masažo dlani izkoristimo vsak prosti trenutek, na delovnem mestu, med sestankom, ob vožnji z vlakom ali avtobusom. Uporabimo jo, če se na splošno želimo okrepiti in sprostiti. Sprostitev je ključ do zdravja.

Vaja: Masaža treh črt na dlani

Zelo priporočljiva je tudi masaža treh glavnih črt na dlani. Vsako črto masiramo 9- do 18-krat oziroma tako dolgo, da jih segrejemo.

Prva črta se imenuje črta zemlje oziroma življenjska črta in poteka od palca navzdol proti zapestju. Masiramo tako, da gnetemo črto navzdol od vrha (od kazalca) proti zapestju mimo palca. S tem krepimo in odpiramo dihalni in prebavni sistem.

Druga črta je črta srca in teče od kazalca po sredini dlani. Masiramo jo od sredine navzven in tako krepimo srce in ožilje.

Tretja črta je črta neba ali črta glave. Teče od sredine palca in kazalca po dlani, najbližje prstom.Masiramo jo od strani dlani proti prstom. Z njeno masažo dobrodejno vplivamo na možgane in pomirjamo živčni sistem.

6. ključ:

skrb za dobro počutje in sprejemanje- masaža nasmeška

Tudi ustnice so ogledalo našega počutja in zdravja. Kadar imamo ustnice obrnjene navzgor, pomeni, da lahko telo spet postavi vse organe na svoje mesto,da je naša energija lahka, človek se lažje odloči, vidi … Telo damo “v višjo prestavo”.

Če so ustni kotički obrnjeni navzdol, pomeni, da moč vranice upada, s čimer so ogroženi vsi ostali organi. Vranica je namreč kot mama: če je onemogla mama, so onemogli mladički. In če je vranica energetsko prazna, potem so energetsko prazni vsi organi v telesu.

Obrnemo ustne kotičke navzgor in okrepile se bodo vse obrazne mišice, kar je posebno pomembno za ženske.

Povešeni kotički ust kažejo tudi na povešenje dojk in zadnjice, in ko ustne kotičke obrnemo navzgor, se gravitaciji uprejo tudi dojke in zadnjica.

Zato se ves čas trudimo, da kotičke ustnic zavestno usmerjamo navzgor. S tem bomo naredili še eno koristno stvar – lažje bomo nadzorovali čustva in čustveno se bomo uravnovesili.

7. ključ:

skrb za ljubezen in spoštovanje – masaža žleze timus in prsnice

Ženska ima glavni center na področju srca, zato bi morala poskrbeti, da je to področje vedno odprto in pretočno. Če želi ohraniti zdravje in notranje zadovoljstvo ter občutiti ljubezen, mora imeti dobro delujoč timus oziroma priželjc, ki leži v centru zgornjega dela prsnega koša. To je zelo pomembna žleza, ki skrbi za obrambo in obnavljanje telesa, leži pa v sredini prsnice.Timus proizvaja celice, ki služijo kot obramba v telesu. Te celice so sposobne uničiti vse nenormalne celice. Dokler te celice krožijo po telesu, smo zaščiteni pred vsemi hudimi boleznimi in tudi počutimo se odlično. Žal pa se timus pri večini ljudeh po navadi okrog pubertete pretvori v maščobno tkivo in preneha s proizvodnjo obrambnih celic ter dobrega počutja. S tem odpremo vrata raznim boleznim in tegobam, zato ga z masažo obudimo in ohranimo delujočega.

Ljubezen (predvsem do sebe) je edino in naravno hranilo za aktivacijo timusa.Timus masiramo nežno, s krožnimi gibi enkrat na dan.

Vaja: Masaža prsnice

Ženske na področju prsnice skladiščimo veliko čustev, zato je ta predel pogosto boleč na otip. Za žensko je redna masaža prsnice predpogoj za dobro čustveno in telesno zdravje.

Prsnico lahko masiramo z dlanmi ali s prsti, tako da delamo krožne gibe vzdolž celotne prsnice, še posebej nežni smo okrog bolečega predela. Boleče točke na prsnici niso nič drugega kot zastarela, ujeta čustva,ki jih najdemo tudi v predelu med rebri, zato je pomembno, da si masiramo tudi prostor med rebri (še posebej blizu prsnice).

8. ključ:

skrb za moč in dostojanstvo – hrbtenica

Stari smo toliko, kolikor je stara naša hrbtenica, pravi starodavna daoistična modrost. Ker se njeno živčevje veji do vseh delov telesa, je zdravje hrbtenice izredno pomembno za dobro delovanje celotnega telesa.

Živčevje na področju križnice, trtice in ledvenega predela hrbtenice se povezuje z ledvicami, mehurjem, s spolnimi organi, z danko, delno z debelim črevesom in s spodnjimi okončinami.

Na področju prsnih vretenc (od T12 do T5) se živčevje povezuje z želodcem, jetri, žolčnikom, s trebušno slinavko, z vranico, nadledvičnimi žlezami, aorto in veno cavo. Živčevje na področju zgornjega dela prsnih vretenc(od T4 do T1) se povezuje s srcem, pljuči in sapnikom. Živčevje na področju vratnih vretenc se povezuje z vsemi čutili, žlezami v predelu glave in zgornjimi udi.

Če med gibanjem opazimo, da katero področje hrbtenice ni dobro gibljivo, lahkoto kaže na težave z organi, s katerimi se hrbtenica povezuje. Če na primer opazimo, da je slabše gibljiv ledveni predel, imamo morebiti težave z organi na tej ravni.

Danes veliko ljudi toži, da imajo bolečine v križu, ki nastanejo zaradi preveč sedenja in premalo gibanja. Kar se ne giblje, stagnira in umira, pravijo daoisti, zato lahko tukaj nastajajo razne blokade, ki prej ali slej povzročajo napetosti ali bolečine. Zaradi blokad lahko zbolimo, pri ženskah pa lahko blokade v hrbtenici povzročijo tudi splav.

9. ključ:

skrb za nenavezanost in izločanje – razgibajmo črevesje

Središče telesa, področje trebuha, je odločilnega pomena za naše celotno psihofizično zdravje.

Na trebuhu se pri 99 odstotkih ljudi pojavljajo vozlički, razne zatrdline, bolečine in napetosti, ki zlahka vodijo v zaprtje, slabosti,slabo razpoloženje, utrujenost, nabiranje teže, slabo prebavo, napetosti, težave z določenimi organi in celo bolezni.

Če ne skrbimo za njegovo energetsko pretočnost, za njegovo svobodo gibanja in dihanja, smo v svoje življenje povabili nezadovoljstvo, bolezni in neželeni porast telesne teže …

Veliko ljudi tare kronično zaprtje ali sindrom lenega črevesja. Zaprtje sicer še ni bolezen, vendar lahko hitro pripelje do nje. Vzrokov kroničnega zaprtja je več. Hrana, siromašna z vlaknastimi snovmi, s preveč konzervansi in premalo svežega sadja in zelenjave, preveč sedenja in premalo gibanja ter stresen, nervozen način življenja črevesju ne dajejo možnosti za normalno delovanje.

Tako se zlahka pojavijo razne blokade. Ko telo za svoje delovanje nima na voljo dovolj energije, nima sposobnosti, da te blokade prebije. Postopoma začne popuščati tudi sposobnost organov, ki imajo velik prispevek pri presnavljanju.

Kadar naše telo dobro presnavlja, z lahkoto vzdržujemo zdravo telesno težo, kadar telo slabo presnavlja, se začnejo težave. Želodec ne predaja naprej zadostno predelane hrane, tanko črevo nezadostno prebavi kašo hrane iz želodca, kar pomeni nepopolno absorpcijo življenjsko pomembnih substanc skozi stene prebavnega trakta.

Tudi debelo črevo obotavljaje zgošča neprebavljene ostanke hrane in jih prepočasi pošilja naprej, danka pa nima zadostne moči za izpraznjenje. Če neprebavljeni ostanki hrane ostajajo predolgo v debelem črevesu, se nanj zalepijo in ovirajo pretok.

Strupene snovi se vrnejo nazaj v krvni obtok, kar vpliva na sestavo krvi, ki tako kot hrana k drugim organom prinaša usedline in toksine. To otežuje delo jeter, ki na preobremenitev reagirajo s slabim razpoloženjem in z negativnimi čustvi.

Tudi drugi organi so tako ovirani in moteni, ob tem pa prispevajo svoj delež k splošni izčrpanosti in nervozi. Vsi ostanki in strupene snovi, ki jih organizem ne more razgraditi, se odlagajo in obremenjujejo naše telesno in duševno počutje. Koža postane hrapava in nečista,tilnik in ramena so boleča, na ostalih telesnih delih se kažejo otrditve in napetosti.

Na splošno velja, da več kot je blokad v črevesju, več je v telesu problemov. Blokade v črevesju so kot zamaški, ki preprečujejo normalno presnavljanje. Tako se zgodi, da se v črevesju lahko zadržujejo in kopičijo velike količine odpadnih snovi.

Vaja: Masaža spodnjih možganov

Roke segrejmo z drgnjenjem dlani drugo ob drugo, nato jih položimo na trebuh. Dihajmo s trebuhom. Z rokami nežno krožimo z desne proti levi, da pospešimo proces izločanja skozi prebavni trakt. Črevesje lahko tudi malce potresavamo, s prsti globoko masiramo ter iščemo vozličke in zatrdline, bolečine in napetosti. Če vsak dan očistimo in odstranimo vsaj eno blokado na tem področju, smo veliko naredili za svoje zdravje.

PUSTI SPOROČILO:

Please enter your comment!
Please enter your name here