Dan slovenskih Žensk

Danes je dan slovenskih Žensk. Vseh. Še najbolj pa se po meni sprehajajo znane slovenske ženske. Znane, ker so nam skozi stvaritve o njih stoletja nazaj moški sporočali, kako pomembno je, da se zavemo sebe in svoje veličine.Mar nam ni Prešeren skušal dopovedati, da bo slovenski moški junak, ki bo poskrbel za vse, ko ga bo ženska sprejela z vso svojo ljubeznijo, z vsem žarom, ga vodila in usmerjala. Svojo neizmerno ljubezen do Julije, ovenčano s čudovitimi umetninami umetnin, je primerjal z ljubeznijo do domovine. Preko Ljubezni se bo Slovenec zavedal, kako pomembna je njegova domovina.
Cankarjevo mati smo poistovetili s cankarjansko materjo žrtve. S tem, kar si tisočletja dovolimo biti slovenske ženske, ne zavedajoč se, da s tem nehote ustvarjamo žrtvenost celotnega naroda. Pravzaprav pa v njej vidim žensko neizmerne moči, volje in poguma, ki jo je zatajil lastni sin. Zakaj? Jasno sporočilo, da si slovenski moški želi, potrebuje močno, vendar ženstveno žensko, nosilko najsvetejše luči za obstoj človeštva – Ljubezni, ne pa žrtve. Pravzaprav lahko v Cankarjevih črticah o materi, prepojenih z občutkom krivde sina, prepoznamo poziv slovenskemu moškemu, naj vendar spozna pomen in veličino ženske, ki ni tu le za rojevanje in prehranjevanje otrok, čeprav je tudi to eno njenih najlepših poslanstev. Žal smo si mi, morda še bolj me, ali pa so to storili spretni interpreti,v strahu, da bi se vzdignile in opravile naše veliko poslanstvo, raje poistovetile s cankarjansko materjo, polno ponižnega garaštva, zgubanega čela in vdanosti v usodo.
So bili res vsi naši umetniki nesrečno zaljubljeni? Ne, v svojih umetninah so nam sporočali veliko več. Polagali so nam na srce, da je Ženska ključnega pomena za obstoj tega naroda, za obstoj jezika, ki se ne imenuje po naključju materni jezik. Ženska, ki bo znala nositi svojo lepoto, ženstvenost in ki bo svojo neizmerno modrost zlila z brezpogojno Ljubeznijo, bo zbudila najplemenitejša čustva v moškem, da bodo vsi naslednji rodovi živeli v blagozvenečem petju slovenske pesmi, v obilju, sreči in takrat bo ta narod svetil v svet – svetil Ljubezen.
In res je čas, da se zlijemo v to vlogi vodnic, da si dovolimo zasijati v vsem, kar premoremo in smo glasnice prebujanja močnih vezi Ljubezni, spoštovanja do vsega, kar obstaja in da končno zaživimo stoletja napovedano idilo, ki zagotovo ni bila plod domišljije umetnikov. Bilo je njihovo globoko vedenje, za uresničitev katerega so se zavzemali z umetelno besedo, s tem pa postavili še en spomenik slovenstva. Ženska, Ljubezen, Moč, Svetloba – za vse nas, Slovence.

PUSTI SPOROČILO: