Dobrodelnost

Kaj je za vas dobrodelnost? Meni se zadnje čase dogaja toliko stvari, da več ne vem komu pomagati in kaj narediti…

Namreč posredovala Vam bom kar nekaj zgodb in Vas prosila za vaše mnenje.

Vse več je raznih društev, klicev na pomoč in tudi objav na socialnih omrežjih, ter raznih zgodb o ljudeh, ki potrebujejo finančno pomoč, ter so na robu preživetja.

1. zgodba: Dekle ostala brez strehe nad glavo. Mama odšla v tujino, oče umrl v mladosti. Zaradi psa ji ne uredijo dijaške sobice in prosi za pomoč. Najde se družina, ki ji ponudi streho nad glavo in hrano. Uredi ji nadaljno šolanje, vendar pa v zameno pričakuje vsaj malo pomoči pri gospodinjstvu. Pa da ne bo pomote, ne išče ta družina služkinjo, samo da dekle pospravi za seboj. Od nje ne zahteva nobenega plačila stroškov, čeprav dekle prejema kar lepo pokojnino. Ko dekletu pač razložijo, da so od nje pričakovali, da bo pospravljala za seboj in psom, ki ga ima, jim sporoči, da se bo pogovorila z babico in šla po vsej verjetnosti živeti k njej. Natančno ta babico jo je tudi postavila na cesto, ko je njena mama odšla v tujino. Zdaj pa imam vprašanje: ali naj ta družina pusti, da dekle oddite, kljub temu, da je komaj uredila njeno nadaljne šolanje? Je res toliko malo vreden trud, ki sa ga vložili, da ji omogočijo normalno šolsko leto? Ji poiskušajo razložiti, da če bo odšla in jo bo babica vrgla zopet skozi vrata, naj ne prihaja nazaj?

2. zgodba: Na socialnem omrežju preberejo srce parajačo zgodbo o nasilnemu partnerju, ki se je izživljal nad mlado punco in otrokoma. Seveda so pripravljeni pomagati po najboljših močeš in se odločijo, da bodo podarili neklaj oblek za otroka, ter kupili hrano. Mlada punca vztrajno kliče potem po gsm-ju kdaj nameravajo kaj prinesti. Dogovorijo se za obisk na domu, kjer ugotovijo, da punca živi v 4-sobnem najemniškem stanovanju v sredini Centra ( ??? ), ima vrhunsko opremljeno stanovanje ( seveda je lahko to last najemodajalca ) in je absolutno oblečena po zadnji modi, ter 100x bolje urejena kot tista ženska, ki ji je bila pripravljena priskočiti na pomoč. Kaj narediti v takem primeru? Se kar obrniti na licu mesta in raje podariti stvari komu drugemu?

3.zgodba: Objavljena v medijih. Zopet ženska, ki je odšla od svojega partnerja, ker je bil alkoholik. Ostala brez službe, si uredila 1- sobno najemniško stanovanje in je srečna, da imata s hčerko vsaj streho nad glavo. Ponudiš ji pomoč, vendar pa jo kljub vidni stiski zavrne, saj ne želi ostati nikomur dolžna. Pravi, da potrebuje le službo in bo zmogla, ker se bo borila kot levinja. Bolj kot material, ji pomeni moralna podpora in zato ne vzame nobenega denarja. Koliko je še takšnih ljudi, ki pa si resnično zaslužijo pomoč. pa jo raje zavrnejo zaradi načel?

Ko prebiram takšne zgodbe, me vedno stisne pri srcu. Žal sem takšne in drugačne zgodbe doživela tudi sama. Kdaj v resnici pomagati in kako preveriti kaj je res in kaj ne?

Dobrota je sirota in res je, da ko vidim nekoga, ki dobiva socialno pomoč, otroške dodatke, pa še marsikaj drugega, ter se potem pripelje z hudo dobrim avtomobilom bi mu najraje zavila vrat….

PUSTI SPOROČILO: