Energijski vpliv umetnosti na prostor in človeka

Mimogrede lahko v izložbi, po internetu, po e-pošti, na razstavi … naletimo na umetnino, ki nam vzame sapo. Po tihem si predstavljamo, kako bi krasno izgledala v dnevni sobi, da bi uživali v njej vsakič, ko bi stopili v sobo … Pa bi umetnina še vedno bila tako čudovita, če bi jo dejansko kupili in imeli v svoji dnevni sobi?

Ali ste se kdaj vprašali, kako na nevidnih ravneh na nas vplivajo umetniška dela, ki jih imamo v stanovanju ali na delovnem mestu?

Prostor je z energijskega vidika živo bitje, ki čuti, komunicira in oddaja energijo v okolje. Vse, kar se nahaja v prostoru, na energijski ravni komunicira z njim. To pomeni, da imajo vpliv na sedanjo kakovost prostora vsi ljudje, živali in rastline, ki so sedaj v njem (oziroma ki so kdajkoli bili v njem), predmeti, električno sevanje, zemeljska gibanja in širši prostor, v katerega je prostor postavljen (hiša, okolica itd.).

V tem članku v ospredje postavljam odnos s predmeti, med katere spadajo tudi umetniška dela. Umetniško delo lahko na prostor vpliva zelo ugodno, lahko pa vanj vnaša razdiralne in škodljive energije.

Če imate doma umetnino ali dekorativni predmet, lahko vpliv s krajšim poizkusom preverite kar sami.

Izberite si poljubno umetniško delo – sliko, risbo, kipec, ročno delo … Ročno izdelane umetnine sevajo močnejše energije kot mehansko narejene ali reprodukcije.

Nežno se sprostite z nekaj počasnimi vdihi in izdihi in se osredotočite na umetnino. Z očmi se sprehajajte po umetnini, po njenih barvah, po oblikah, začutite povezanost tekstur, vzorcev, če je to slika, sledite potegom čopiča ali svinčnika, če je ročno delo, se poglobite v njegove materiale, obliko, obline … poskusite s pozornostjo zajeti vsak delček, dotaknite, pretipajte, povonjajte, začutite. Pustite svojim čutom prosto pot. Naj zaznavajo tudi tisto, kar bi običajno morebiti spregledali. Med opazovanjem boste začutili tudi energijo umetnika. Poskusite začutiti, s kakšnimi občutki je umetnina “napolnjena” …. je to ljubezen, strast, mogoče agresija, žalost, nežnost, zaljubljenost, nesreča … Ne ocenjujte in ne analizirajte, samo opazujte. V opazovanje povabite tudi čustva in misli. Opazujte, kaj se vam med opazovanjem umetninte sprehaja skozi misli, kaj občutie. Tisto, kar brez odlašanja najprej začutite ali pomislite, je ponavadi prava informacija.

Ko končate z opazovanjem, preletite, kaj ste med opazovanjem začutili. Najverjetneje se vam je zgodila katera od sledečih možnosti:

* začutili ste prijetne energije;

* začutili ste neprijetne energije;

* začutili niste ničesar (kar skoraj ni verjetno, a vseeno dopustimo tudi to možnost).

Če ste med opazovanjem začutili prijetne vibracije, pomeni, da umetnina v vas vzbuja vibracije, ki so prijetne in vas spodbuja na pozitiven način. Kar nam pove, da je ugodna za nas, v skladu z nami in je njeno preverjanje končano.

Če čutite neprijetne občutke, na primer tesnobo, strah …, kljub temu, da vam je bila prej umetnina všeč, potem v vas vzbuja nekaj, kar vam ne ustreza.

Razlogi za to so lahko različni:
* Umetnik je umetnino izdeloval pod vplivom alkohola, droge ali tablet.
* Skozi umetnino ste začutili energijo drugega okolja, kulture ali ljudi (še posebej, če ste si za opazovanje izbrali izdelek iz druge kulture), ki vam na podzavestni ravni ne ustrezajo.
* Na podzavestni ravni vam ne ustreza energija osebe, ki je umetnino izdelovala.

Obstaja tudi možnost, da ste med opazovanjem začutili svoja lastna čustva, ki jih je v vas umetnina vzbudila. Na primer, umetnik, ki ima v sebi podzavestno jezo, napravi sliko. Takšna slika podzavestno privablja osebo, ki tudi sama nosi pozdavestno jezo in sliko kupi. Obesi jo v prostor, kjer se zadržuje večino dneva. Oseba se s sliko podzavestno poveže ter s tem tudi z vsemi programi, ki so v sliki. Slika začne v prostor sevati vibracijo podzavestne jeze, katera prebuja enak vzorec tudi v osebi, ki je v njej že od prej. To pomeni, da obstaja verjetnost, da oseba postane čez čas tudi zavestno bolj jezljiva in jezna (seveda je odvisno tudi od drugih dejavnikov, slika je samo eden od njih).

Pomembno pri tem je, da na te možnosti ne gledamo kot na nekaj slabega, temveč kot na izzive, ki nam dajejo možnost izboljšanja. Osebi je bila z nakupom slike dana priložnost, da s pravilnim delovanjem svojo podzavestno jezo ozavesti in se je reši za vedno. Slika in njen program jeze sta le kazatelja, kaj ima oseba za razrešiti. Če bi kupila sliko oseba, ki nima podzavestne jeze, slika s programom jeze po vsej verjetnosti sploh ne bi imela učinka nanjo.

Torej možnosti, kot lahko sami vidite, je obilo, brez energijskega vpogleda in analize pa lahko samo ugibamo, kaj je pravi vzrok za neprijetne občutke.

Ta eksperiment je predvsem namenjen temu, da vam pokažem, kako lahko sami preverite, če vam je določena umetnina resnično ugodna ali ne.

Naj še enkrat poudarim, da se je dobro pri nakupu umetniškega izdelka dobro zavedati: z umetnino sprejmemo tudi velik del avtorjeve energije in delovanja. Če se avtor drogira, bodo “zdrogirane” oziroma energijsko popačene tudi umetnine. Če je avtor v ravnovesju, bodo v ravnovesju tudi njegove umetnine. Vse energijske kvalitete so shranjene v umetnini in sevajo v prostor, kamor umetnino postavimo. S temi energijami se polni prostor in posledično tudi mi sami.

Avtorica: Urška Korun

Urška Korun
Specialistka za osebnostno rast in razvoj Podpredsednica ter vodja administracije in kreativnih projektov v društvu Pesem duše; ustvarjalka, urednica in voditeljica TV oddaje Preprosto naravno; vodenje delavnic in meditacij na temo osebnega razvoja in rasti.

PUSTI SPOROČILO: