Obvladovanje svoje energije

Kaj vse je naša energija? Kaj pomeni obvladovati svojo energijo? Večkrat slišimo »ta človek pa ima dobro energijo« ali »v tem prostoru je fajn energija« ali »danes nimam energije za nič«. Energija je gonilna sila našega fizičnega telesa ter poganja naš celotni energijski sistem (čakre, meridiane, avro). Oblika energije v našem sistemu so tudi naše misli in občutki. Vsak posameznik se že rodi z določeno količino in »vrsto« energije, ki določa njegove značilnosti in način delovanja. Od tega, kako ravna s to energijo skozi življenje, pa je potem odvisna kakovost njegovega življenja. Ta energija, s katero smo rojeni, nas dela tudi drugačne od drugih, po drugi strani pa smo si z marsikom zaradi podobnih energij bliže in si »pašemo«.

Znanje o obvladovanju lastne energije in s tem doseganje svobode je na Zemlji prisotno že mnogo vekov. Znanje iz sveta mehiških in severnih Indijancev, avstralskih Aboridžinov, ruskih šamanov, tibetanskih menihov, Indije je prišlo nekoč davno na ta ozemlja po potopu Atlantide. Takrat so preživeli mojstri svoja znanja prenesli daleč po svetu naokrog. Tako kot vse stvari na Zemlji, se je tudi to znanje skozi čas razvijalo, prilagajalo obdobjem, času in ljudem. Danes nam je na voljo veliko tehnik in meditacij, s pomočjo katerih si lahko pomagamo skrbeti za svojo energijo, jo ohranjati, obnavljati, usmerjati itd.

Najbolj osnovno zaznavanje lastne energije se dogaja prek občutka ugodja – ali se počutiš v redu, zdravo, ali si zadovoljen, ali si pozitivno naravnan, ali te kaj boli itd. Obstajajo pa tudi globlje zaznave energije, ki so odvisne od tega, koliko si odprt, dovzeten za tovrstno zaznavo, povezan s svojim telesom, občutki in intuicijo. Zaznavanje lastne energije je povezano tudi s tem, koliko zavesti imaš o njej; ali se zavedaš svojih občutkov in stanj.

Samo zaznavanje energije pa ni dovolj za napredovanje. Potrebno se jo je namreč naučiti obvladovati. V svetu energije obstajata v resnici samo dve možnosti, ki sta nam na voljo: ali si ti tisti, ki se trudi obvladovati svojo energijo, ali pa so energije tiste, ki obvladujejo tebe. In to je tudi tista bitka, ki jo bijejo t. i. bojevniki oziroma bojevniki luči, ljudje, ki so se odločili svojo usodo vzeti v svoje roke. To, kar se učimo obvladovati, so zelo stari in zakoreninjeni vzorci, prepričanja in občutki, ki so se prenašali iz roda v rod. Gre za vzorce o pomanjkanju vseh vrst, večvrednosti in manjvrednosti na drugi strani, primerjanju, vzorce o tem, česa vse se moramo bati in kaj vse nas mora skrbeti. Ti vzorci nosijo s seboj energijo, ki je zbita, nepretočna in lahko čez čas povzroči tudi poškodbe na ali v telesu (obolenja, bolezni, alergije), ker ustvarjajo blokade pretoka naše energije.

Glede na to, da smo tudi energijska bitja, se v nas dogajajo tudi energijski procesi. Teh se lahko zavedamo, če razumemo svoja dogajanja in če iščemo zavest v vsem, kar se nam dogaja. Obvladovanje lastne energije vedno potegne za sabo močne procese. Ko se borimo z nekim vzorcem ali občutkom, je pri tem aktiven cel sistem. Dogajanje poteka tako na čustvenem nivoju kot na mentalnem, fizičnem in energijskem. Ko odpada stara energija, gre tudi telo skozi svoj proces, kar lahko zelo intenzivno čutimo kot težo v telesu, glavobol, vrtoglavico, slabost, zaspanost in podobno. Gre za zelo naporne procese, ki segajo celo na nivo našega DNK-ja in ga spreminjajo. Zato takšno poglobljeno delo zahteva veliko osebne moči in vztrajnosti.

Moje življenje pri 25 je šolski primer, kako nisem obvladovala sebe in svoje energije. Navzven je bilo videti, kot da je vse v redu. Imela sem službo, denar, partnerja, prijatelje; zgradila sem si svet, v katerem sem mislila, da bom zadovoljna. Veliko sem hodila na kavice, zabave, nakupovala in se lišpala, imela polno hobijev in aktivnosti, bežala stran od sebe, ampak v meni je ves čas tlel notranji občutek, da nekaj ni v redu. Navznoter sem imela bitke s samo seboj. Kar nekaj let sem tako živela. Potem pa so se začele fizične težave (meglen vid, mravljinci v rokah, pospešeno bitje srca, stiskanje v grlu …), pri katerih mi zdravnik ni mogel pomagati. Bilo je ravno poletje in njegova diagnoza je bila, da sem dehidrirana, naj več pijem. Meni pa je bilo jasno, da ni problem v pomanjkanju vode v mojem telesu. Nisem sicer vedela, kaj ni v redu, samo vedela sem, da je čas, da nekaj spremenim.

Začela sem se obračati vase, učiti energijskih tehnik za obvladovanje svoje energije in svojega življenja ter tako iskati rešitve. Začel se je proces samospoznavanja in učenja, kako ohranjati energijo, ne pa je razprševati z nezavednimi in uničujočimi odnosi, preusmerjanjem pozornosti od sebe (npr. zabave, pretirano druženje z ljudmi, pretirano nakupovanje in ukvarjanje z zunanjim videzom itd.) in samodestrukcijo (sladkarije, alkohol …). Dvignila sem energijo na nivo, ko mi ni bilo več treba ohranjati določenih odnosov in vezi z ljudmi, ki niso bili srčni. Veliko ljudi je čisto spontano odšlo iz mojega življenja. So pa prišli novi, takšni, katerih namera je prav tako obvladovanje sebe in samospoznavanje. Začela sem graditi pristnejše odnose. In še jih gradim. Pustila sem službo, ki ni bila moje pravo poslanstvo, ampak le delo za denar. Moje življenje je postalo bolj zdravo (fizično in psihično) in uravnoteženo na vseh nivojih, ker sem se soočala s svojo bolečino in občutki ter jih prenehala utapljati v nepremišljenih dejanjih. Odločila sem se, da bom delovala in živela drugače. Odločila sem se, da preneham s starim načinom življenja, kar pa je na plano potegnilo veliko potlačene energije – občutke jeze, žalosti, manjvrednosti, krivde itd. Na plano je prišel cel paket, ki sem ga skozi življenja shranjevala v svojo maternico in tudi drugam.

Eden glavnih problemov, ki ga imamo ljudje, je v tem, da imamo pretrgano povezavo s samim seboj oziroma s svojim Višjim jazom. Nekateri sicer bolj, drugi manj. Šibka povezava z našim višjim delom povzroča, da nas lahko toliko lažje premamijo pasti našega ega. Tako se lahko hitreje zmedemo, zgubljamo fokus in hitreje popustimo jezi, razočaranju, žalosti, nerazumevanju in nesprejemanju drugih. Nižji jaz gleda na življenje in stvari zelo omejeno, zato se tako hitro razburi, ko ne gre vse po načrtih. Višji jaz pa gleda na vse zelo široko, sposoben je videti širšo sliko osebnega dogajanja, deluje z veliko mero potrpežljivosti in razumevanja. Brez obsodb, s pogledom, da je vse samo izkušnja, ki ti daje možnost, da se učiš in rasteš.

V preteklosti je bilo moje življenje zelo omejeno, fokusirana sem bila večinoma le na materialni svet, s sabo pa nisem bila povezana. Nisem se čutila, ker je bila moja prava narava skrita pod celo paleto nezavednega in potlačenega. Moja povezava z Višjim jazom je bila šibka. Vodila so me prepričanja o življenju in vzorci, podedovani od staršev. Nisem živela svojega življenja, ampak to, kar sem se naučila in sprejela od drugih. Kako pa naj bi živela svojo pot, če se nisem niti čutila niti poznala? Ko sem začela izvajati energijske tehnike in se bolj posvečati sebi, se je začel proces učenja, ki traja vse življenje. Proces krepitve povezave z Višjim jazom in bolj srčnega življenja, ki mi vsak dan prinese kakšno novo spoznanje o sebi in okolici. Počasi postajam lažja, bolj fluidna in predvsem svobodna!

Tala Bevk in Klara Dev
Društvo Magičnost gibanja

Magičnost Gibanja
Skupina Magičnost gibanja je nastala na pobudo skupne vizije o izvajanju in širjenju znanja o starodavnih veščinah samozdravljenja. Skupaj sodelujemo pri delavnicah, različnih projektih in gradimo tisto, kar nam je v največje veselje. Naše poslanstvo je, da znanje, vedenje in videnje, ki smo si jih pridobili skozi leta dela, učenja in izvajanja tehnik samospoznavanja, predajamo vsem, ki si želijo osebne in duhovne spremembe, rasti in razvoja na vseh področjih.

PUSTI SPOROČILO:

Please enter your comment!
Please enter your name here