Sathya Sai baba

Za nekatere poznan, za nekatere nepoznan. Za nekatere svetnik, za nekatere prevarant.

Jaz sem si ga zapomnila po njegovih čudovitih mislih in razmišljanjih, ki jih bom navedla spodaj. Zapomnila sem si ga pa tudi po njegovih prekrasnih bolnišnicah, ki so popolnoma brezplačne. Financirajo se z donacijami.

Besede Sai Baba-e o bolnišnici: “Super specializirana bolnišnica bo koristila celotni državi Karnataka. Vsi srčni bolniki v tej državi bi morali biti ozdravljeni svojih bolezni. Vsak dan bo izvršenih 30 do 40 operacij te vrste. Prav za to bo v tej bolnišnici zaposlenih 30 dobro plačanih kirurgov. Imela bo 8 do 10 operacijskih dvoran, v katerih bi morali vsak dan opraviti vsaj 25 do 30 operacij srca. Noben bolnik ne sme trpeti zaradi bolezni srca. To sem trdno odločen.” Velik človek, ni kaj. ♥

Izbrala sem nekaj njegovih misli, ki so mi zelo všeč in veliko povedo:

Dolgčas je vedno znak, da se napačno obnašaš. Življenje je tako očarljivo, tako čudovito, tako polno, da se nihče ne bi smel dolgočasiti.

Bodi vselej pozoren na glas človeka. Prisluhni njegovemu zvenu. Zaznaj njegovo vibracijo. Začuti, ali se te dotakne v tvoji notranjosti, in če, kako.

Odvrzi svoja pričakovanja. Sreče nikoli ne pričakuj s partnerjeve strani, temveč jo išči v sebi, v partnerju pa vidi le pomoč, le kažipot k sreči. Osvobodi se predstave, da je tvoj partner odgovoren za tvojo srečo. Napaka, ki je danes mnogi delajo, je v tem, da vse pričakujejo s partnerjeve strani. Ali si že preudaril, da brez duhovnega razvoja dolgoročno ne more biti dobrega odnosa?

Ne počuti se samega. Večini ljudi spodleti, pa ne zato, ker ne morejo več naprej, temveč zato, ker se počutijo same, brez upanja, in zato prezgodaj obupajo. Pomisli na tistega, ki je v dolgih poteh v pesku življenja vedno videl dvoje stopinj, svoje in tiste od Boga. A v najtežjih trenutkih je videl le eno sled. Zato je vprašal Boga: »Gospod, kje si bil v tistih najtežjih trenutkih?« On pa je odgovoril: »V težjih trenutkih si videl le eno sled, svoje pa nisi mogel, kajti takrat sem Jaz tebe nosil na rokah!«

Zakoni se sklepajo na Nebu. Ni čista slučajnost, kadar se dva srečata in se odločita za zakon. Partnerji niso skupaj le eno življenje. Ljudje imajo svojega duhovnega partnerja, svojo dušo dvojčico, katero vedno znova srečajo in s katero se skupaj razvijajo.

Odnosi obstajajo zato, da bi se ljudje skupaj in drug od drugega učili. Odnosi so idealne šole, največji učitelji. Naloga tvojega odnosa je, da najdeš dom, da se z nekom naučiš hoditi skozi življenje in da odpreš svoje srce.

Svoji odgovornosti se ne poskušaj ogniti tako, da kriviš partnerja. Na Zemlji nisi zato, da bi za svoje probleme obtoževal druge, temveč da bi se sam učil. Pomisli tudi na to, da je tvoja pravica in dolžnost spremeniti le enega edinega človeka, in ta človek si ti.

Ko je srce zaprto, ljudje najdejo veliko zadovoljstva v prepiru, besu, sovraštvu in preziru.

Zapeljivci so ljudje, ki sebe niti ne poznajo, niti nimajo kakšnega posebnega stika s seboj. Zato pa zapeljujejo. S pomočjo zapeljevanja poskušajo dobiti potrditev. Glavni problem tu je problem resnice. Ne poskušaj na vsak način vzbujati pozornost, kajti tedaj si v nevarnosti, da pritegneš napačnega.

Vzpostaviti moraš stik s partnerjem, ga vprašati, kaj potrebuje, da te bo dohitel in le tako lahko gresta naprej. Če hočeš zapustiti partnerja, boš moral z drugim narediti tisto, česar sedaj nisi hotel oz. mogel narediti. Zato raje živi po motu: življenje je izziv, sprejmi ga. Zakon je izziv, ki te zanesljivo pripelje do notranje rasti. Veseli se tega. Verjemi mi, radost je odločilna. Kajti radost je več kot 80 procentov posledica tvoje naravnanosti, ne pa zunanjih okoliščin.

Če imaš težave, imej v mislih dvoje: najprej, tvoj partner je tvoje najboljše ogledalo, v katerem lahko najbolje prepoznaš svoje napake. Drugič pa, ti si edini človek na svetu, katerega lahko dejansko spremeniš. Težave ne predstavljajo skrajnih točk, temveč ti nudijo možnost, da se bolje spoznaš.

Iz osamljenosti ne bi smel nikoli bežati, temveč bi jo moral preživljati aktivno – ravno s tem, da npr. razviješ svojo ustvarjalnost. To pomeni, v sebi najdeš raven, na kateri osamljenost ne doživljaš več kot bolečo, temveč kot izpolnitev, kot »zadovoljstvo s samim seboj«. Tedaj se osamljenost pretvori v enost z vsem.

Če ne znaš služiti, ne znaš niti ljubiti. Ljubezen, potrpežljivost in služenje predstavljajo tri stebre resničnega samouresničenja.

Težave vedno pomenijo, da si dospel do križišča na svoji poti. Odločiti se moraš, ali boš zavil v udobno slepo ulico, ali pa se boš odločil za prvo, strmo in težavno pot. Če zaideš v slepo ulico in zapustiš partnerja, se boš znova in znova znašel na tem križišču, dokler ne boš več izbral slepe ulice. Kajti tvoj cilj je vedno in edino to, da s pomočjo partnerja, preko njega ali navkljub njemu najdeš samega sebe. Nikoli pa ne gre edino za njega, temveč vedno in primarno za tebe. To je vsa skrivnost.

Razlog za ločitve je torej to, da veš premalo o sebi. Življenje je izziv. Sprejmi ga. Tvoj partner je izziv. Sprejmi ga. Tedaj boš našel sebe.

V sebi razviješ in izgradiš notranjo moč, s katero si lahko sam. Le če zmoreš biti sam, si lahko tudi z nekom skupaj. Brez samote ni življenja v dvoje. Vsako partnerstvo te prej ali slej potisne nazaj k samemu sebi. To pomeni, da moraš prestati »sušno obdobje«, to je obdobje stiske in težav. Tvoje sušno obdobje lahko izzove tudi partner, ki gre skozi pomemben razvoj; zato se mora notranje umakniti v sebe, od tebe pa pričakuje, da mu nudiš svobodo, da bi lahko šel skozi svojo notranjo preobrazbo.

Če vprašaš svoj razum, kaj ti je storiti v težavah, ti odgovori, da moraš težave razjasniti (bežanje od problemov ne prihaja od razuma, temveč je posledica nezavednih strahov). Razjasnitev je v mnogih primerih pravilno, pomembno in koristno dejanje. Včasih pa poskus reševanja ne pelje naprej. Včasih je pomembno, da prideš do nečesa čisto novega. Če v taki situaciji vprašaš svoje srce, tedaj je verjetno, da ti odgovori s paradoksom, ki predstavlja odločilno pomoč za vsak odnos. To je: prepusti se, izpusti. Srce ljubi in s tem dojame bistvo. Če izpustim vse strahove in želje, lahko partnerja zaznavam takšnega, kakršen dejansko je. To pomeni, da lahko opazim njegove ljubeče strani, ki jih drugače moji strahovi prekrijejo. Tako sem v sedanjosti, v tukaj in sedaj.

Zato opusti svojo navidezno gotovost vase. Ne delaj se pametnega, močnega ali vzvišenega. Raje dopusti, da se te stvar dotakne. Le odprt človek je na pravi poti, le odprt človek je varen pred velikimi napakami, grobostjo in brutalnostjo.

(vir: Stephan v. Stepski-Doliwa: SAI BABA O ODNOSIH)

PUSTI SPOROČILO: