Sprejemanje pomoči

Danes se vračam leto dni nazaj, ko je bilo za mano šest mesecev mučnega boja z zavarovalnico, zbiranja izvidov in posvetovanja z zastopniki za pacientove pravice. Ko sem na koncu vendarle ostala brez službe in s tem brez obveznega zavarovanja, sem bila še vedno na rehabilitaciji.

Sedela sem lahko uro na dan, hodila uro na dan. Ker se je pred to zgodbo obojestransko zaključila večina mojih prijateljstev, sem se počutila tudi zelo izolirano in pa prestrašeno, kaj bo z mano. Kdo mi bo pomagal. V postelji jaz in moji spremljevalci: strah, žalost, krivda, jeza. Moje misli so bile prežete z eno samo tematiko: preživetje.

Vedela sem, da mi bodo starši finančno pomagali za osnovne stvari. Ampak jaz sem potrebovala tudi denar za konkretne terapije. Kar mi je pripadalo terapij preko napotnic, sem že porabila, moj hrbet pa se na samo-zdravljenje ni odzival dovolj. Nasvet iz preteklosti, ki mu vdano še danes sledim, pa je: če ne moreš sama, pojdi k nekomu, ki ti lahko pomaga.

Torej, na vprašanje, kako naj preživim, se je ponudil en sam odgovor. Znajdi se. Prosi. Prosi za pomoč. In prosila sem iz sebe. Nimam, rabim. Ko se znajdeš tako daleč, da popolnega neznanca v solzah prosiš, če ti lahko pomaga, brezplačno!, se ti odvije čisto ves čustveni spekter. Ker je dosti bolj varen občutek, ko daš, kot pa ko prejemaš. Ker ne veš točno, kaj boš dobil.

Kaj si bodo pa ljudje mislili o meni? Kako sem sploh lahko prišla tako daleč? Kaj pa če pridem tja, pa si, ker je podarjeno, ne bom upala povedati, da mi kaj ne pomaga ali celo škodi? In vse to hrepenenje in ljubosumje po tistem kar drugi imajo… Svobodo gibanja. Izbire, kje bodo preživeli dan…

Spomnim se tistega jutra, ko sem se zbudila in so se moje misli – kot vsako jutro – vrtele okoli tega, kako naj rešim to situacijo. In ko sem si že miljontič rekla, da rešitev mora biti, sem jo tistega jutra tudi začutila. Občutek, ko enostavno veš. Ne, da razumeš, ampak začutiš, veš. Podobno, kot iščem in iščem nalsednji akord skladbe, ki se šele prebuja iz resničnosti tam nekje. Ko ga še ne slišim, čutim pa, da je le en tisti, ki bo prišel in se zlil v celoto bolj idealno kot sem si sama kdajkoli zamislila.

Vstala sem iz postelje in odkorakala do letakov, ki sem jih – takrat še na Bledu – pobirala, kamorkoli sem zašla. In tu je bil: letak fizioterapevtskega centra v bližini.

To je bil začetek. Po teh novih terapijah se je moja gibljivost povečala vsaj za 50 odstotkov. V naslednjem letu sem sprejela ogromno pomoči. Ker smo ljudje – preverjeno 🙂 – v osnovi dobri. Življenje me je potem vodilo do izjemno srčnih ljudi, ki so mi dajali podarjene terapije, terapije s popustom, nasvete, informacije, tople besede, objeme, prevoze, pomoč pri prenašanju stvari, pogovore, nasvete ljudi, ki so že imeli za sabo podobno izkušnjo itd. itd. itd. Si lahko mislite, katera je bila moja najpogostejša beseda? 🙂 Hvala, vsekakor.

In zanimivo… preden sem pristala v bolnici, sem imela obdobje, ko sem tudi sama podarila kar nekaj terapij in “readingov”. Če je to tisto, kar si, potem je to tisto, kar je zate, so bile nekoč besede moje vodnice.

Kaj vse lahko sprejme človek…

Obdobje enosti odkrivam trenutek za trenutkom, utrip za utripom, korak za korakom (to slednje dobesedno:). V peti dimenziji se pomoč pretaka po poteh medsebojne povezanosti. Sprejemanje ni znak nemoči, temveč ravno nasprotno. Ker zahteva ogromno poguma, je pravzaprav znak moči. Osebno jo doživljam kot mehko moč.

Moja afirmacija v sili je bila:

allow

simplicity

release resentment

surrender to help

Dopusti

Preprostost

Spusti zamero

Prepusti se pomoči

Toplo pa pozdravljam obdobje, ko se bom lahko prestavila za stopničko višje in pričela sprejemati še močnejše stvari, kot je celostno zdravje, sproščena prijateljstva, izpopolnjujoča zaposlitev, družinska sreča. Nov svet. Novo življenje mi prihaja naproti in ko se srečava, te sprejmem s polnimi pluči in odprtih rok!

Ja, vsak dan je lahko lep dan!

Alenka

 

PUSTI SPOROČILO: