Subtilne vaje za izboljšanje glasu

Človeški glas je najlepši in najstarejši inštrument. Ima izjemno moč izražanja čustev in je neposredno povezan z našim psiho-fizičnim stanjem ter našim dihanjem. Če glas pri govoru in petju zveni, pravimo, da je glas kvaliteten. Če ne zveni, lahko z določenimi vajami dosežemo, da prične zveneti, tako lažje govorimo in pojemo, se pri tem manj naprezamo, ter se obenem bolje počutimo.

 

1. vaja Ko Brahmari Pranayama z različico Shanmukhi mudre postane odlična pevska vaja

Brahmari Pranayama (način dihanja) in Shanmukhi mudra (specifična drža rok) izhajata iz Indijske tradicije in sta v kombinaciji in ob vsakodnevnem izvajanju orodje za prehod iz običajnega stanja v globoko meditativno stanje posameznika. Poleg tega imata še niz pozitivnih učinkov na posameznika ter njegovo fizično telo: pozitiven vpliv na razpoloženje, znižanje krvnega pritiska zaradi napetosti, ter sproščanje teh napetosti, prepečevanje nespečnosti, preprečevanje močenja postelje pri otrocih, učinkovita pomoč pri zdravljenju odvisnosti od alkohola in drog, pospeševanje okrevanja po operacijah, ter žrelo, nosna votlina in sinusi pri izvedbi postanejo zvočni steber, kar zavibrira možgansko opno. To posameznika pomirja, vibracije pa dosežejo hipotalamus in možganski privesek oz. hipofizo. To tako vpliva na žleze z notranjim izločanjem in na simpatični živčni sistem, ter posledično na vse sisteme v telesu.

Kako izvajamo Brahmari Pranayamo z Shanmukhi mudro? Vsedeš se v osnovni jogijski položaj. Hrbtenica je vzravnana, nogi sta prekrižani med seboj. Roki položiš čez obraz: s palcema zamašiš ušesa, s kazalcema in sredincema prekriješ oči, s prstancema se dotikaš kotičkov nosu, z mezincema pa kotičkov ustnic. Globoko in mirno vdihneš skozi nos, nato pa enakomerno izdihneš tok zraka na konsonant m na poljubni tonski višini. Dobro je, da imaš pri tem občutek, kot da zehaš, zato rahlo privzdihneš trdo in mehko nebo navzgor, da se v čim večji meri izogneš pritisku zraka na glasilke. Pri tem uživaš v brnenju svoje glave in prijetnem zvoku, ki je zato, ker so ušesa zamašena, močno slišen v tvoji notranjosti. Pri tem v sredini glave vizualiziraš sonce in se kar se da, osredotočaš nanj. Vajo izvajaj vsak dan približno 15 minut.

Tule si lahko pogledaš kako pravilno izvajati Brahmari Pranayamo z Shanmukhi mudro: http://www.youtube.com/watch?v=dQQbh02COsk

In Kako Brahmari Pranayama z različico Shanmukhi mudre postane odlična pevska vaja? Vsedeš se, nogi pokrčiš tako, da so podplati v višini zadnjice. Hrbtenica je kolikor se da vzravnana. Komolce položiš na kolena, ter s palcema zamašiš ušesa, z dlanmi pokriješ oči tako, da se s konicami prstov dotikaš čela. Globoko in mirno vdihneš skozi nos, nato pa enakomerno izdihneš tok zraka na konsonant m na poljubni tonski višini. Dobro je, da imaš pri tem občutek, kot da zehaš, zato rahlo privzdihneš trdo in mehko nebo navzgor, da se v čim večji meri izogneš pritisku zraka na glasilke. Pri tem uživaš v brnenju svoje glave in prijetnem zvoku, ki je zato, ker so ušesa zamašena, močno slišen v tvoji notranjosti. Položaj telesa ti omogoča, da začutiš, kako se pri petju tvoje telo preobrazi v inštrument. Vibracije, ki se tvorijo v glavi se preko rok prenašajo na komolce, preko komolcev na noge in vzbujajo tvoje podplate, ter se širijo iz glave po hrbtenici navzdol. Vajo izvajaj vsak dan približno 15 minut. Ko tako ves vibriraš, te čutenje vibracij po telesu popeljejo v stanje popolne sproščenosti in miru, hkrati pa z urjenjem m-ja pridobivaš na zvenu svojega glasu.

ANAVITA LAURENI
Prepletanje umetnosti in duhovnosti v čarobnost bivanja, zavedanja, polnost življenja.Intuitivno svetovanje (prebujanje posameznika, odkrivanje njegovega nezavednega, ozaveščanje ter transformacija vzrokov nastalih težav, vpogled v prejšnja življenja, prestopanje mej znanega in omejujočega, duhovna in osebna rast, stik s samim seboj) Šola za odkirvanje glasu in lastnih potencialov izražanja

PUSTI SPOROČILO: