Zgodba o oslu

oz. kako ugajati vsem in nikdar sam sebi…

Verjetno ste že brali zgodbo o družini, ki je imela osla in potovala po svetu… Zgodba pripoveduje, da so se v vsaki vasi čudili njihovem načinu potovanja. V prvi vasi so ljudje zmajevali z glavo in jim ni šlo v račun, zakaj na oslu sedi otrok, starša pa ne. Starša sta upoštevala mnenje in tako se je na osla povzpel mož. Kot pravijo – sto ludi, sto čudi – tudi to ni bilo povšeči ljudem. Nebodigatreba – tudi v tretje ne gre rado. Sedaj je bila na oslu ženska, a ljudje so imeli dosti za povedati tudi v tem primeru. Nato so se odločili, da se vsi povzpnejo na osla. In tako kot vsi načini prej, tudi ta je prejel kritike. Zadnji način, ki jim je ostal pa je bil ta, da vsi hodijo poleg osla. Ne boste verjeli… Ljudje so se jim tudi tokrat čudili in prav smejali, češ zakaj hodijo peš ob oslu, če bi lahko sedli nanj… (avtor zgodbe: neznan)

Nauk zgodbe pa sledi: Vedno bodo imeli nekateri ljudje mnogo za povedati čez nas, naše ravnanje ali naše mišljenje. Njihovo se jim bo zdelo ”prav”, naše ”narobe”. Mogoče se bodo samo izrazili, mogoče bodo želeli, da naredimo tako kot menijo oni.

Na nas je koliko bomo njihovo mnenje upoštevali in vzeli za svoje. Če smo zelo dovzetni za tuja mnenja, če ne prisluhnimo sami sebi, našemu glasu bomo dali na tuje mnenje ogromno. In na koncu bomo izredno nesrečni… Posebej takrat, kadar bomo naredili, kar nam nekdo reče in ob tem ne bomo čutili v sebi, da je tisto prav za nas. Ostali ne morejo vedeti (tudi če nam želijo vse naj naj na svetu ko nam ”pridigajo”), kaj je dobro za nas. Ne, tudi starši ne vedo, kaj je prav za nas. Kaj je prav za nas ve tisti nežen, drobcen glas v nas. Tisti se ne moti. Tisti je 100% natur, 100% pristen. Nikdar nas ne pusti na cedilu in ob upoštevanju njega, bodite sigurni, da ne boste nikdar prizadeli drugih. To ni njegov namen… Boste pa ob neupoštevanju prizadeli sebe. Bog nam je dal svobodno voljo. Upoštevajmo jo pri sebi in pri ostalih. Naj ostali delajo kot želijo. Lahko svetujemo (če nas prosijo), a nikar takrat ne imejmo v mislih, da nas morajo ostali ubogati v nasvetu. In obkrožimo se z ljudmi, ki to razumejo. 😉

vir: http://sphotos-a.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/c0.0.403.403/p403x403/482918_534970549865028_1792557984_n.jpg

PUSTI SPOROČILO: