Razno

Čaj z domačega vrta

Že pred stoletji so ljudje uživali čaj, narejen iz zelišč, nabranih na domačem vrtu, travniku ali v gozdu. Danes, ko zanimanje za vzgojo domačih zelišč spet narašča, pa se stare tradicije vzgoje in pitja domačega čaja spet prebujajo.In ko si tako zaželimo skodelico pravega, domačega čaja, nam ni potrebno iti dlje, kot do zeliščne gredice oziroma korita z zelišči na balkonski ali okenski polici. Tam bomo našli vse sestavine, ki jih potrebujemo – kamilico, žajbelj, meto, meliso … V čaj pa lahko dodamo tudi dele rastlin, ki sicer niso znane kot zelišča, na primer cvetne lističe vrtnic.

Kje vzgajamo zelišča za čaj

Če smo pri vzgoji zelišč v vrtu šele začetniki, je dobro vedeti, da so mnoga zelišča v rasti precej agresivna. Prvo leto bomo s tem zadovoljni in presrečni ob obilnem pridelku. V naslednjih letih pa nam nekatere rastline lahko zasedejo kar precejšen prostor v vrtu (npr. meta), zato takšne raje posadimo v glinene lončke, katere nato zakopljemo v tla. S tem bomo omejili bujno rast korenin in tako tudi cele rastline.

Večina zelišč ima rada zavetno in sončno lego ter propustna, humusna tla. Težja tla lahko izboljšamo z dodatkom dobro preperelega komposta. Ta kompost pa naj bo tudi edino gnojilo, ki ga uporabimo v zeliščnem vrtičku.

Nabiranje

Zelišča nabiramo v jasnih dneh, zjutraj, takoj ko izhlapi jutranja rosa, saj vsebujejo takrat največ eteričnih olj. Pri rezanju uporabimo oster nož in na rastlini pustimo dovolj lističev, da bo kasneje lahko obnovila rast.

Za čaj lahko uporabimo sveže nabrane ali posušene lističe ali cvetne glavice (kamilica). Zelo dober čaj lahko naredimo iz svežih lističev in stebelc peteršilja, ki je sicer znan kot dodatek različnim jedem.

Pri nabiranju zelišč izberimo le zdrave lističe in cvetove rastlin, na katerih niso bila uporabljena škropiva ali listna gnojila. Previdni bodimo pri zbiranju gozdnih in travniških zelišč in pustimo pri miru vse »zeli«, ki jih ne poznamo. Prav tako za svoj čaj ne nabiramo zelišč, ki rastejo ob avtocestah.

Sveža ali posušena?

Čaj si lahko pripravimo iz svežih ali posušenih zelišč. Navadno poleti uporabljamo sveža, hkrati pa jih del tudi posušimo in shranimo za zimske mesece. Priprava zeliščnega čaja je enostavna: v zavreto vodo stresemo jušno žlico svežih, oziroma čajno žličko posušenih zelišč. Zelišča pustimo v vodi od 5 do 10 minut in nato čaj precedimo ter po okusu dodamo med, sladkor ali limono.

Preizkušajmo različne kombinacije in količine zelišč in kmalu bomo našli tudi najboljšo zase.

Sušenje zelišč za čaj

Najboljši za sušenje je topel, temen in zračen prostor, s temperaturami okrog 25°C, ki ga lahko najdemo v senčnem kotičku vrta ali na senčni verandi. Zelišča z močnejšimi stebli in majhnimi lističi sušimo obešene v šopih, ki jih povežemo z gumijastim trakom, saj se stebla med sušenjem nekoliko skrčijo. Zelišča z večjimi listi sušimo tako, da jih obesimo posamično, ali pa jih razprostremo na zračni podlagi (rešeto, platno).

Posušena zelišča shranimo v dobro zaprti posodi.

Avtor: Andreja Tomšič
www.kalia.si

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !