David Attenborough: Otroci imajo premalo znanja o naravi in svetu, ki jih obkroža

London – Najbolj znani britanski voditelj poljudnoznanstvenih oddaj sir David Attenborough je izrazil zaskrbljenost nad vse manjšim znanjem otrok o naravi in svetu, ki jih obkroža. Attenborough je dejal, da je včasih naravnost presenečen nad revnim znanjem otrok o biologiji, živalskem kraljestvu, medtem ko ga presenetijo, ko jih povpraša kaj o računalnikih.

Britanska vlada z Davidom otroke poskuša navdušiti za naravo, biologijo in druge znanosti. “Ko sem se pogovarjal z najstniki, sem bil presenečen nad njihovim neznanjem. Prepričan sem, da so bili oni prav tako presenečeni, ko jaz skoraj nič nisem vedel o Twitterju, komuniciranju, računalnikih in nano tehnologiji. Dejstvo je, da je danes ogromno stvari, ki se jih še moramo naučiti.”

Voditelj bo prihodnji mesec praznoval 85. rojstni dan in obeležil 60. obletnico vodenja poljudnoznanstvenih oddaj. “Starejši ljudje ponavadi godrnjamo, da mladina ničesar ne ve. Da najbrž ne bi prepoznali mravljinčarja, če bi ga videli. Vendar pa študentje danes vedo več kot bom jaz kdajkoli.” Kljub vsemu pa Attenborough mlade poziva, naj se začnejo zanimati tudi za svet, ki jih obkroža.

“Moja starša sta bila učitelja, ki sta mi razložila, da izobraževanje ni tlačenje podatkov v glavo, temveč je stanje duha. Bil bi ponosen, če bi vedela, da sledim njuni poti.”

“Najbolj me gane, če mi ljudje rečejo, da sem se jih dotaknil. Bili bi presenečeni, koliko akademikov mi je že reklo, da niso vedeli kaj je to spužva, dokler niso videli moje oddaje. Ljudje so mi priznali, da sem jim s svojimi oddajami obogatil življenja,” je še dodal Attenborough.

Avtor: (tp, Daily Telegraph)
www.eko.dnevnik.si

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: