Brezplačno predavanje “Življenje velikega pomena je lahko vaše”

budisticno predavanjeBudistični Center Maitreja vas vabi na brezplačno predavanje na temo “Življenje velikega pomena je lahko vaše” z budističnim menihom gen Kelsang Anando v ponedeljek 7. Marca, 18:00 – 19:30, v Knjižnici Bežigrad (Einspielerjeva 1, Ljubljana).

 

Center Maitreja je del Nove kadamske tradicije mahajanskega budizma, ki ohranja neokrnjeno in neprekinjeno izročilo Budovih naukov izpred 2.500 let pr.n.š. Ti nauki se imenujejo Kadamski lamrim ali Stopnje poti do razsvetljenja. Izraz “kadam” izvira iz tibetanščine: ka pomeni beseda in se nanaša na vse Budove nauke; dam se nanaša na posebno predstavitev teh naukov, ki jo je uredil znameniti indijski meditacijski mojster Atiša. Kadamski nauki so jasna in praktična navodila za osebni razvoj in samouresničitev, s katerimi korak za korakom napredujemo od svojega sedanjega stanja nezadovoljstva in neobvladovanja svojih zunanjih in notranjih razmer do stanja popolnega notranjega miru in sreče oz. razsvetljenja.

Kadamsko izročilo je neprekinjena linija ne samo naukov samih, ampak tudi notranjih spoznanj teh naukov. To pomeni, da so mojstri tega izročila najprej dosegli globoko spoznanje naukov, nato pa jih predali naprej svojim učencem, in tudi ti so, ko so dosegli spoznanja, predali nauke in izkušnje naprej, itd., vse do danes. To, da so izkušnje Budovih naukov še danes žive, je skrajno pomembno: če bi ostale le besede brez spoznanj, naukov ne bi mogli praktično uporabljati.

V Indiji in v Tibetu sta bila pri širjenju Kadamskega lamrima posebno pomembna Atiša (982-1054) in Dže Congkapa (1357-1419). Oba sta dosegla popolno spoznanje vseh stopenj Lamrima in tako postala Budi. V današnjem času je Kadamski lamrim na zahod razširil dovršeni meditacijski mojster in učitelj Geše Kelsang Gyatso in od začetka l. 1977 do danes ustanovil čez 1000 centrov in skupin za študij Kadamskega lamrima in meditacije. Geše Kelsang je napisal 22 knjig, v katerih z neprimerljivo jasnostjo, globino in prodornostjo razlaga Kadamski lamrim na osnovi svojih lastnih izkušenj.

Budova navodila so brezčasna in so uporabna prav tako za naš sodobni svet, kakor so bila uporabna v preteklosti. Od takrat, ko je Buda podal te nauke pa do danes je nešteto ljudi doseglo trajen notranji mir; prav tako je danes po svetu veliko ljudi, ki vadijo te nauke in s tem postajajo vedno bolj umirjeni in srečni.

Nauki Lamrima imajo mnoge izredne lastnosti. Predstavitev Lamrima je bolj jasna in lahko razumljiva od vseh drugih predstavitev, vsebuje pa v jedrnati obliki celoto Budovih naukov. Tudi praksa Lamrima je enostavnejša in nas bo hitro pripeljala do najvišjih dosežkov, tako da se bomo rešili vseh napak in dosegli vse pozitivne lastnosti.

Vadba in meditacija Kadamskega lamrima sta dostopni vsakomur: ne zahtevata radikalnih zunanjih sprememb v načinu življenja, in ju zlahka vključimo v svoje aktivno življenje. Vsakdo lahko vadi v skladu s svojimi nagnjenji in dovzetnostmi. To so izjemne značilnosti Kadamskega lamrima.

Center Maitreja je edini meditacijski center v Sloveniji, kjer se je mogoče naučiti Kadamskega lamrima. Z iskreno prakso teh naukov bomo lahko rešili vsakdanje probleme, kot so jeza, navezanost, nevoščljivost in nevednost. Lahko bomo ves čas ohranjali duševni mir, tako da bomo ves čas zadovoljni. In lahko bomo ohranjali složnost in dobre odnose s sorodniki, prijatelji in drugimi – s tem bomo prinesli srečo tudi drugim. Tako bo naše življenje dobilo velik pomen.
Zdaj imamo izredno priložnost, da se tudi mi seznanimo s temi dragocenimi nauki.

Gen Kelsang Ananda je visoko usposobljen meditator in učitelj budizma. Je Stalni učitelj v Kadamskem meditacijskem centru v Berlinu in tudi Deželni duhovni voditelj Nove kadamske tradicije za Nemčijo in Slovenijo. Kadamski Lamrim nam bo predstavil na osnovi lastnih izkušenj.

Vabljeni!

Kontakt: Budistični center Maitreja 070 31 45 48

budisticno predavanje