Giordano Bruno: pogumno, svobodno, smelo in odločno Izola

Četudi se vse obrača v večnem spreminjanju, se v njem potrjuje večni Duh. (Giordano Bruno)

Radi bi se pomudili ob nekaterih mislih Giordana Bruna, doma iz Nola pri Neaplju, velikega učenjaka in reformatorja, in se vprašali, kaj nam danes v aktualnem tukaj in zdaj, učenjakove misli lahko sporočajo.
Giordanov nauk in življenje sta nam lahko spodbuda in ognjevit podnet, s pogumom in močjo, da bi našli in hodili pot skozi ogenj, skozi duhovni ogenj, k uresničitvi naše naloge učlovečenja.
Da bi ga slišali, je moral Giordano nastopati smelo, izzivalno in odločno.

Giordano: “V vsakem človeku, v vsakem posamezniku, gledamo svet, vesolje.”

Vsa temeljna modrost od začetka časov uči, da je človek slika in prilika ustvarjalnega božanstva – mikrokozmos, svet v malem. Kdor spozna sebe, spozna svet. Giordano nas tako, kakor vsi duhovni velikani, kliče k samospoznanju. Če spoznamo veličino, neskončnost sveta, spoznamo tudi svojo poklicanost.
In če spoznamo svojo poklicanost, kdo in kaj v resnici smo, spoznamo širnost sveta. Postane nam jasna vloga naravnih kraljestev, postane nam jasno, kako je med sabo vse prepleteno in kako skupaj igra v skrivnostni enosti mnogoternosti.
_____________________________

Predavanje bo iz nemškega jezika prevajano v slovenščino. Potekalo bo ob glasbeni spremljavi in razgovoru z obiskovalci.