Šamanizem, smrt in umiranje; napredni seminar Foudation for Shamanic Studies

P1000484 copy„ Šamanizem smrt in umiranje“ napredni seminar FSS
V srednjem veku je bilo najhuje, da je človeka smrt doletela iznenada, nepripravljenega. Umiranje je bil javen proces in ljudje so ga doživljali kot nekaj naravnega. Običajno je bilo, da so umrlega pospremili na njegovi zadnji poti in priredili slavje. Z zadnjim izdihom so se začeli pomembni rituali za mrtve, da bi duši umrlega bilo lažje oditi in najti pot v onostranstvo.
In ne glede na to, da sta v današnjem svetu smrt in umiranje izpodrinjena iz naših življenj, stehnizirana in shigijenizirana, še vedno ostajajo vprašanja, ki jih vsakdo med nami pozna in si jih je v tem ali drugem obdobju življenja tudi sam postavlja. Zase ali za sorodnika, prijatelja, znanca.
Smrt in umiranje sta centralna elementa našega življenja in s tem tudi šamanskega dela.
Na tem seminarju se učimo kako se postavimo v odnosu na temo smrt in umiranje in kakšen je naš odnos do te teme. Naučimo se tudi metod, ki nam pomagajo v našem šamanskem delu, da lahko, s pomočjo naših duhovnih zaveznikov, pomagamo in stojimo ob strani drugim ljudem v primeru smrti in umiranja.
Vsebine seminarja so klašično delo psihopompa (spremljanje duše) in spoznavanje kozmologije tiste dežele v nevsakdanji realnosti, do koder še lahko spremljamo dušo umrlega.
Za udeležbo na naprednih seminarjih Foundation for Shamanic Studies je potrebno absolvirati Osnovni seminar.
Seminar vodi Nicole Drakulič Trninić.