Denar in ponovna povezava z obiljem

Na privatnih seansah in na delavnicah me ljudje pogosto sprašujejo: “kaj lahko še naredim, da se mi odpre pip’ca denarja in obilja. Vse sem že naredil – vision-board, afirmacije, zakon privlačnosti… a vseeno imam bolj občutek pomanjkanja kot obilja?” 

• Kaj obilje sploh je?
• Kaj so prave želje, kaj pa navidezne?
• Kaj nam preprečuje sprejemati obilje in živeti v obilju?
• Kako je čas povezan z obiljem?

Obilje in občutek bogastva je zelo relativna stvar. Za nekoga je dovolj že, če uspe zadovoljiti osnovne človeške potrebe po zraku, vodi, hrani, toploti (obleka, streha nad glavo), osnovni varnosti. No, to so res osnovne potrebe, ki omogočajo preživetje, za občutek obilja pa potrebujemo še več, poleg osnovnih potreb tudi občutek vrednosti, pripadnosti, sprejetosti, koristnosti in izpolnjenosti. Te duhovne potrebe so že manj oprijemljive in natančno določene, toda ravno tako zelo pomembne za občutek obilja.

Težava nastopi, ko pride do velikega razkoraka med pravimi željami in navideznimi. Prave želje so želje, ki izhajajo iz srca, iz duše. Preko teh želja nam naša duša (ali bog, vesolje, narava,…) sporoča, kaj je naše poslanstvo, v katero smer naj grem, da se bom počutil izpolnjenega. Lahko rečemo tudi, da nam preko želja bog sporoča, kaj želi od nas. Ali ni to čudovito, enostavno delam, to kar si želim in je to najbolj prava stvar za celotno stvarstvo – zame in za vsa bitja okoli mene?

Seveda je čudovito, a vseeno so stvari v praksi tako enostavne samo, če smo res povezani s svojim srcem. Žal pa pogosto bolj kot srce slišimo svoj ego, ki tudi sporoča svoje želje preko misli in preko čustev. Te želje pa izhajajo iz tega, da ego želi ublažiti bolečino iz otroštva, npr. želim veliko denarja, da si umetno ustvarim občutek vrednosti, pomembnosti, … ali želim tega partnerja/ko, da pridem do občutka ljubljenosti.
Te želje niso prave želje, toda vseeno nas v končni fazi pripeljejo do našega bistva, samo pot je daljša in bolj boleča. Večina nas ubere to pot, ki pa sama po sebi ne bi bila tako naporna, če bi si enostavno dovolili iti po tej poti in jo sprejeli. Namesto tega, pa se obsojamo, da smo premalo duhovni in da to ni prava pot, da religije učijo drugo pot, da drugi svetujejo drugo pot… Vsaka pot je prava in nas pripelje bliže k sebi.
To je podobno kot če želiš priti peš okoli sveta nazaj domov. V katero koli smer stopiš, greš v pravo smer. Je pa res, da po eni strani obstajajo lažje poti, bolj inteligentne poti (po dišečih zelenih dolinah, polnih obilja in prijaznih ljudi). Na tej poti je več radosti in lahkotnosti in obilja. Po drugi strani pa obstajajo tudi težje poti (preko morja, preko Himalaje, preko puščave, preko polov,…). Na tej poti je več napora, trpljenja, samote, odrekanja in manj obilja ter več zoprnih ljudi, ki so ravno tako že naveličani težke poti. Po obeh potem pa se slej ko prej prideš domov. Dejansko je naše življenje mešanica obeh poti, stremimo pa k temu, da smo več na prvi poti.

Razlog, da ne čutimo obilja je lahko v tem, da ne cenimo tega, kar že imamo. Ves čas hrepenimo po tem, česar nimamo in imajo drugi, čeprav tega v resnici niti ne potrebujemo. Tukaj deluje zakon privlačnosti in na ta način privlačimo še več pomanjkanja, še več hrepenenja in še več stvari, ki jih ne cenimo, ker smo pač osredotočeni na to. V tem primeru je rešitev hvaležnost, enostavno se postavite v stanje hvaležnosti, niti ni treba, da ste za kaj konkretnega hvaležni. To odpre oči za obilje, ki ga že imate.

Pogosto pa je razlog, da ne čutimo obilja v tem, da smo zaprti za obilje. Nikola Tesla je pokazal, da je že samo okoli nas v naši atmosferi toliko obilja, toliko energije, da bi lahko popolnoma nadomestili vse ostale vire energije. To je samo fizični aspekt obilja, ki nas obliva, dejansko celostno, duhovno obilje je okoli nas vedno in povsod, samo dovoliti si je treba, da nas prežame.

Kaj pa so najpogostejše ovire in blokade pred tem, da si dovolimo biti odprti in spustiti obilje v naše življenje?

Vsak ima svoje ovire, najpogostejše pa so:
• Občutek manjvrednosti in občutek, da si tega ne zaslužim.
• Strah pred odgovornostjo, ki pride skupaj z obiljem.
• Navezanost na koristi, ki jih imamo kot “ubožček” ali revež. Ne pozabite, reveže podpirajo ljudje, ki verjamejo v to, da se jim godi krivica.
• Nezaupanje vase in v podporo vesolja in posledično strah pred tveganjem.

Čas in denar sta v tesni povezavi z obiljem. Nič ti ne pomaga, če imaš dovolj denarja in premalo časa. Vsakdo ima vsak dan na voljo 24 ur in lahko vpliva samo na to, kako jih izkoristi. Situacija je podobna kot če več ljudi stoji ob slapu in želijo čim bolje izkoristiti vodo, ki priteka. Če imaš veliko posodo, lahko ujameš več vode kot samo z epruveto. Ravno tako v življenju lahko več časa ujameš in izkoristiš, če si sproščen, odprt, širok, mehek in pretočen.. takrat si velika posoda. Če pa si napet, zakrčen, stisnjen v času in prostoru, potem ti ves čas spolzi mimo tebe in imaš občutek, da se ti ves čas mudi, da je časa premalo in da nič ne uspeš narediti.

Zato je zelo pomembno, da se povežeš s svojim srcem, mirom in sproščenostjo v srcu ter tako v celoti izkoristiš čas in narediš prave stvari, stvari, ki so pomembne v tistem trenutku. Mnogi mislijo, da je za obilje treba garati (work hard), biti ves čas v pogonu, “naspidiran”, napet, prestrašen v tekmi s konkurenco… To ne prinese obilja, mogoče kratkoročno prinese rezultate (npr. denar) toda za ceno izgorelosti in globokega občutka neuspeha ter občutka da stvari nimajo smisla.

Prave rezultate prinese pravi odnos do dela in to da delaš prave stvari. Trajni uspeh na vseh plasteh bivanja je zagotovljen, ko delaš stvari, pri katerih ti zaigra srce, kjer je radost, veselje, navdih, zanimanje (ne pa suhoparno nezainteresirano garanje, kjer je edina motivacija želja po denarju). Zato namesto “work hard” (garaj), uporabimo mantro “work smart using your heart” (delaj modro in iz srca). Ko delaš iz srca, ni to nikoli garanje, tudi če delaš noč in dan. Torej je skrivnost v tem, da se ponovno povežeš s svojim srcem. Načinov je veliko, kot en zelo učinkovit način povezave s svojim srcem se je izkazala Srčna povezava ali HeartConnection

Avtor: Aleksander Lah
www.heartconnection.si

O Aleksander Lah

Aleksander Lah se je že leta 1994 po končani formalni izobrazbi odpravil črpat znanje in izkušnje preko meja uradnega izobraževalnega sistema. Pričel je vseživljenjsko raziskovanje alternativnih oblik zdravljenja, celostnega pristopa do življenja, prehrane, gibanja, odkrivanja enostavnih stvari, ki delujejo.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: