Deset najbolj zanimivih inovacij s področja obnovljive energije

Združeni arabski emirati, ki kljub ogromnim zalogam nafte in plina namenjajo velike količine denarja v projekt prvega ogljično nevtralnega mesta (Masdar), so se z željo, da pod žgoče arabsko sonce pritegnejo največje strokovnjake, povezali s priznanim Massachusetts institute for technology (MIT), v Abu Dhabiju pa so organizirali tudi svetovno konferenco energetske prihodnosti, ki seveda temelji na obnovljivih virih energije.

Na njej so predstavili več inovativnih rešitev, guardian pa je izbral deset najbolj zanimivih.

Moč višinskih vetrov

Manjše ameriško – indijsko podjetje Skymill Energy se povsem resno trudi „ukrotiti“ močne vetrove, ki pihajo na nadmorski višini nad 9000 metri s hitrostjo, večjo od 300 kilometrov na uro. Pri Skymill nameravajo moč višinskih vetrov ukrotiti z nekakšnimi letečimi oziroma lebdečimi vetrnicami – opisujejo jih kot helikopterje -, ki bi bile povezane z generatorjem na tleh. Po poročanju guardiana, pri Skynill ocenjujejo, da bi lahko proizvajali energijo, ki bi bila cenejša od premoga, ter pravijo, da jih podpirajo nekdanji Nasini strokonjaki, indijski tehnologi in družba Boeing. S poskusi naj bi v Indiji začeli prihodnje leto.

Tovarne poljščin

Korejska družba Semi – Materials namerava proizvajati ogromne količine hrane s posebno tehnologijo, ki ne potrebuje zemlje, temveč le hranilne snovi, vodo in LED svetila. Hrano bi proizvajali v nekakšnih tovarnah, energijo pa bi pridobivali s pomočjo fotovoltaike. Natančno nadzorovano okolje je po mnenju Korejcev primerno za pridelavo poljščin in je varno pred virusi, bakterijami in slabim vremenom.

“Puščavska zemlja“

Majhno francosko podjetje, ki je zraslo iz vladnega raziskovalnega inštituta, Humus analysis, se ukvarja s pridelovanjem komposta iz odpadkov naftne industrije in tudi nekaterih drugih vrst odpadkov. Trdijo, da lahko proizvedejo zemljo, v kateri lahko po enem letu rastejo drevesa in trava, v dveh letih pa tudi poljščine. V podjetju so svoje znanje predstavili arabskim državam, ki bi lahko na ta način občutno zmanjšale porabo vode in posledično tudi energije.

Geotermalna energija

Ritesh Arya je indijski hidro-geolog, ki je leta 2001 odkril podzemno vodo v Himalaji nad 3000 metri nadmorske višine. Podpirajo ga tri nordijske raziskovalne skupine in norveško naftno podjetje Statoil, ukvarja pa se z iskanjem geotermalnih vrelcev, kjer nihče ne verjame, da so.

“Sončna odlagališča“

Majhno londonsko podjetje African renewable energies pomaga skupnostim v revnih državah zaslužiti denar in proizvesti energijo. Odlagališča odpadkov ob afriških mestih nameravajo prekriti s tankimi plastmi sončnih fotovoltnih celic na pregibnih membranah, s pomočjo katerih bi proizvajali energijo. V Italiji, ZDA in Nairobiju že testirajo njihovo tehnologijo.

Hiše iz smeti

V arabski družbi 2G odmrle dele palm in njihovega listja pomešajo s plastiko in proizvajajo zelo močne deske, vrata, stene, krove in druge uporabne proizvode za gradnjo. Ker je odmrlega listja in drugih delov palm dovolj, in ker je zastonj, je končni proizvod cenejši od lesa ali plastike. Pri 2G so eno tovrstno tovarno že zagnali, še več pa jih nameravajo.

Zračni sendvič

Na konferenci so se predstavili tudi Japonci, in sicer s tehnologijo “plastičnih stekel”. Namesto stekla uporabijo več slojev plastike, med katerimi ostane ujet zrak. Okna in vrata, ki imajo namesto stekla njihov proizvod, prihranijo tudi do 40 odstotkov energije.

Puščavske oaze

Hitachi je razvil manjše razsoljevalne naprave, ki črpajo slano vodo s pomočjo fotovoltaike in jo očistijo s tehnologijo obrnjene osmoze. Bistvo je prav v velikosti razsoljevalnih naprav, ki so velike le kot kontejner in lahko zagotovijo vodo za okoli 100 ljudi. Zato naj bi bile primerne predvsem za prebivalce manjših odročnih vasi, do katerih oskrba s pitno vodo ne seže. Trenutno jih v Združenih arabskih emiratih uporabljajo predvsem na zaščitenih puščavnih območjih, kjer z vodo iz Hitachijevih razsoljevalnikov oskrbujejo živali.

Prihodnost v algah

Majhno ameriško podjetje Algaventure je odkrilo poceni način, kako učinkovito ločevati tekočine in trdne snovi, s katerim se izognejo potrebi po dragih, energetsko potratnih centrifugalnih napravah. V svojem načinu ločevanja tekočin in trdnih snovi vidijo prihodnost, v kateri naj bi postale glaven vir hrane in energije alge.

Sončni hladilniki

Francosko podjetje Freecold se ukvarja s proizvodnjo „sončnih hladilnikov“ na fotovoltaiko, ki naj bi bili najbolj primerni za vasi, ki niso priključene na električno omrežje in odročne kraje. Njihove hladilnike odlikuje tudi napredna izolacija.

Avtor: guardian
www.eko.dnevnik.si

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: