Ekologija

Dobrodošli na podnebnem vlaku smrti: Vremenski pojavi bodo vse bolj ekstremni

London – Tornadi, gozdni požari, suša in poplave so bili nekoč izredni dogodki, okoljske katastrofe, danes pa so šokantni znaki spreminjanja podnebja.

V Walesu in Angliji so razglasili sušo, medtem ko se Škotska sooča z najbolj deževnim obdobjem do zdaj. Najbolj vroča pomlad v 100 letih sledi najbolj mrzli zimi v Veliki Britaniji v zadnjih 300 letih. Junija so bile temperature v Londonu nižje kot marca, poroča britanski Guardian.

Dobrodošli na klimatskem vlaku smrti ali tistemu, kar danes označujemo za “novo normalno vreme”. Kar je bilo včasih predvidljivo, danes dosega nove rekorde, dodaja Guardian. Vladni znanstveniki uporabljajo besede “neverjetno”, “nepričakovano” in “šokantno”, da bi opisali vremenske dogodke, ki so zaznamovali Veliko Britanijo letos.

Lansko leto je več kot dva milijona kvadratnih kilometrov v vzhodni Evropi in Rusiji pogorelo do tal. Zaradi vročine je umrlo 50 tisoč ljudi več kot ponavadi, temperature pa so bile za 6 stopinj Celzija višje kot ponavadi, zaradi česar je bilo izgubljenega tudi veliko kmetijskega predelka. Cene riža, pšenice in drugih pridelkov so zrasle za dve tretjini, stari kontinent pa se je soočil z najtoplejšim poletjem v zadnjih 500 letih.

Letos je zahodna Evropa doživela vročinski val, ki je poskrbel za sušo. Kriva naj bi bila pojala El Nino in La Nina, veliko držav pa je zaznalo kar za 50 odstotkov manj padavin kot jih je običajno marca, aprila in maja. Temperature so bile veliko višje kot ponavadi, številnim jedrskim elektrarnam pa je grozilo, da jih bodo morali ustaviti, ker so potrebovale več vode, da bi uspele ohladiti jedrske sredice.

Če želite videti še večje ekstreme, pa se ozrite na Avstralijo, Kitajsko in jug ZDA. V Avstraliji so divjale poplave, Kitajska se je soočila z eno najhujših suš v zadnjem stoletju, ZDA pa s tornadi. Slednjih je bilo v aprilu kar 600, življenje pa je izgubilo 138 ljudi.

Podnebne spremembe in ekstremni vremenski pojavi najbolj prizadenejo države v razvoju. V Mehiki so se temperature aprila povzpele na 48,8 stopinj Celzija, v skoraj polovici države pa so že razglasili sušo. Zabeležili so 9000 gozdnih požarov, 3,5 milijona kmetov pa je na robu propada.

Analiza naravnih katastrof v 140 državah je pokazala, da vremenski pojavi postajajo vse bolj ekstremni. Čeprav se po podatkih Oxfama število pojavov ni bistveno spremenilo, se je povečala njihova moč. “Jasno je, da so vremenske katastrofe vse bolj pogoste,” je dejal Steve Jennings, avtor poročila. Čeprav noben znanstveniki ne bo vremenske pojave povezal s podnebnimi spremembami, je očitno, da so ti povezani z vplivom segrevanja ozračja.

“Skoraj nemogoče je določiti, da je nek vremenski pojav posledica podnebnih sprememb. Na drugi strani pa, ker vemo, da se podnebje spreminja, bodo vremenski pojavi postali pogostejši in bolj intenzivni. Torej lahko rečemo, da so pojavi v skladu s spremembami podnebja,” je dejal Willam Chameides, strokovnjak za atmosfero na univerzi Duke.

Avtor: (tp, agencije)
www.eko.dnevnik.si

Pokaži več

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !