petek, 12 julija, 2024

V košarici ni izdelkov.

Biodanza z Natašo (ob sredah)

Biodanza je skupinska dinamika pomembna pri osebni preobrazbi posameznika.

Človek se rodi v družino, pripada določeni skupnosti in ta vez s skupnostjo ga sooblikuje. Seveda vsak posameznik na svoj način (ki je pogojen s tem, kar se priuči) naprej sooblikuje in sodeluje v vseh odnosih, ki jih vzpostavlja v življenju. Ljudje v našem življenju se rahlo spreminjajo in tako tudi mi dobivamo nove izkušnje, ki nas po malem preoblikujejo. Včasih narahlo, včasih bolj drastično. Ljudje smo bitja odnosov, bitja, ki se na veliko oblikujemo preko zrcaljenja. Zato je povabilo skupine biodanze, da aktivno vstopimo v obogateno okolje, ki nam pomaga prevetriti naše privzgojene načine delovanja v odnosih. Tudi v odnosu do sebe.

Kako potekajo srečanja biodanze?

V praksi je biodanza skupinska aktivnost vseh starosti, spolov, pripadnosti, izpovedi…, kjer so udeleženci vabljeni k gibanju ob glasbi in sicer v okviru svojih zmožnosti. Glasba, posebno izbrana s stani psihologa in antropologa Rolanda Tora Araneda, nam prebudi občutke dobrega počutja, spodbuja prepoznavanje čustev in kar je najpomembneje, ponudi proces integracije človeka. Da se naši psihični in fizični nivoji ponovno srečajo, prepoznajo in združijo v delujočo celoto. Celovit človek lažje ohranja zdravje in vitalni zagon za vsakodnevno življenje in izzive, s katerimi se soočamo.

Vsaka kombinacija gibanja in glasbe je pazljivo izbrana, tako da stimulira povezujoča čustva in občutke, ki omogočajo harmonijo, ubranost, sprejemanje (sebe in drugih).

Srečanja se pripravijo glede na potrebe skupine in/ali glede na več mesečni namen dela in namero posameznika v skupini. Vedno so prisotne vaje, ki se izvajajo samostojno, v dvoje, troje … in s celotno skupino. V bistvu gre, da ne posnemamo učitelja, temveč da delamo vaje glede na občutke, ki jih v nas prebudi glasba. To vodi k izražanju udeleženčeve lastne identitete.

Srečanje biodanze običajno traja do dveh ur. Običajno se izvaja v notranjih v prostorih, z bosimi nogami in z udobnimi oblačili. V poletnem času delamo tudi v naravi.

Samo srečanje biodanze sestoji iz sklopa gibalnih vaj (le osnovnih vaj je okoli 130) in izbrane glasbe, podanih na podlagi teoretičnega modela, ki ustvarja spodbudne okoliščine za lažje izražanje in razvoj človeških potencialov.

Metodologija dela pri biodanzi – izkušnja doživljanja

Metodologija, ki se pri biodanzi uporablja za doseganje integracije človeka, je vivencija. Slovensko jo imenujemo doživljanje. Učimo se živeti čim bolj prisotno, polno v trenutku, z osebami in v situaciji, v kateri se človek nahaja. Zavedamo se svoje prisotnosti in zmožnosti odločanja in oblikovanja svojega življenja. Sami si izbiramo, kje želimo biti, kaj želimo početi in s kom.

Doživljanja nas popeljejo v vnovično odkritje radosti v svoje telesu, občutja vitalnosti, zavedanja moči svoje ustvarjalnosti ter zadovoljstva, da obstajamo. Omogočajo nam, da se povežemo s svojimi iskrenimi občutki in instinktivno naravo, ki je pogosto zatrta z logičnimi, socialno sprejetimi vlogami in maskami. Lažje pridemo v stik s svojimi prezrtimi ali neupoštevanimi potrebami in instinkti.

Beseda doživljanje se nanaša na izkušnjo obilja, ki se poraja iz povezanosti posameznika s seboj, z drugimi in okoljem. Pri biodanzi ima torej na nek način prednost torej močno doživljanje trenutka.

Med doživljanji biodanze se v telo vtisnejo novi, intenzivni občutki BITI LJUBLJEN, negovan ter SPREJET, TAK KOT SEM.

Z gibanjem in polnim doživljanjem v skupini se prebujamo speča ZDRAVILNA STANJA ZAVESTI IN TELESA, kot je senzitivnost, da občutimo ljubezen, zaupanje in samozavest. Krivdo zamenjamo z užitkom, strah s srečo, stres s sproščenostjo in pomanjkanje dobrega mnenja o sebi z notranjo močjo.

Redna tedenska udeležba v skupini

Vsako jesen soustvarjamo skupino biodanze, kateri se pridružijo posamezniki, ki se odločijo posvetiti čas (enkrat tedensko) intenzivnemu delo na sebi s sistemom biodanza. Redna skupina biodanze vsako leto znova ustvari varen prostor, kjer se lahko prepustimo osebnim doživljanjem, ki nas opolnomočijo. Kjer se ob raznolikosti stikov izrazi in preobrazi, ojača naša “zdrava” identiteta.

Optimalno je, da se skupina ustvari v prvem mesecu dela (september, deloma oktober), da se procesi preobrazbe lahko začno poglabljati v sledečih mesecih, ki sledijo. Vsakokrat se v času oblikuje tudi samosvoja identiteta skupine, ki omogoča, pri redni udeležbi, tedensko »dozo spodbudnih dražljajev (osebnih in skupinskih), ki vodijo v doživetja, ki zdravijo in spodbujajo posameznika v njegovem vsakdanu v več življenja, več poguma, več kreativnosti ter sožitja v bivanju z okoljem, kjer je.«

Delovali in raziskovali bomo vsako SREDO, vse do 12. junija 2024.

Dobrodošel vsak, ki se želi aktivno vključiti v proces osebne prenove z doživljanji. Ta proces bo potekal v tvojem notranjem ritmu in ob podpori, prisotnosti stalne skupine in mene, kot vaditeljice.

Te pričakujem.
Nataša Kern

PRIJAVE: biodanza@biodanza.si
041 982 881

O Nataši Kern – že 18 leto vodi redna tedenska srečanja in delavnice biodanze

Strastna raziskovalka življenja in gibalnega izražanja, mamica, partnerica, ljubimka narave, šepetalka, raziskovalka divjih zelišč  … se je v biodanzo zaljubila leta 2002 in takoj začela z izobraževanjem v Italiji. Kjer je bila presenečena nad širino in poglobljenim študijem, ki je bil ponujen študentom. Izobraževanje za učitelja biodanze je uspešno opravila na Model School of biodanza, v Scuolatoro v Milanu, Italija. Tam je poučeval tudi sam ustvarjalec sistema, antropolog in psiholog Rolando Torp Araneda. Od leta 2010 v Sloveniji organizira in koordinira tudi Šolo biodanze po sistemu Rolanda Tora. Od leta 2008 dela tudi kot učiteljica didaktike pri biodanzi in mentorica/tutorka študentom šole.

Od leta 2003 je svoje življenje posvetila širjenju doživljanj biodanze in promociji sistema biodanze, ki blagodejno deluje na celoten sestav človeka (psihičen in fizičen). Vodi in organizira tedenske skupine in različne tematske delavnice v Sloveniji, Hrvaški, Avstriji, Češki in Italiji.

Njene specializacije so: identiteta in štirje elementi, biodanza z otroki in mladostniki, biodanza z glino, biodanza v naravi. Za to zadnjo specializacijo jo je leta 2019 pooblastila Model school of biodanza Scuolatoro iz Milana (IT) za poučevanje drugih učiteljev biodanze po vsem svetu. V letu 2023 je zaključila tudi »Projekt Minotaver«;  specializacijo biodanze, kjer delamo neposredno z našimi »sencami«.

Biodanza je zame DIH ŽIVLJENJA prežet z lepoto.
Z njo se potapljam globlje v ocean človeka. In na poti se učim plavati z MODROSTJO TELESA.

Datum

Dec 13 2023
Zaključen!

Ura

19:00 - 21:00

Več info

Več

Lokacija

Društvo Višja vibracija
Cesta Andreja Bitenca 68. Ljubljana

Zadnji članki

Dobrodošel nazaj!

Prijavi se v svoj račun

Ustvari nov račun!

Izpolni obrazec za registracijo

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.