Išči
Generic filters
sreda, 27 oktobra, 2021
Jesenska qigong delavnica v Dobrni 8

Jesenska qigong delavnica v Dobrni

3-dnevna jesenska qigong delavnica:

24. – 26. september 2021 – Dobrna

TRIJE ZAKLADI

VAJE, KI POVEZUJEJO IN KREPIJO TELO, UM IN DUHA

Vsi poznamo, kakšen je občutek, ko si utrujen in izčrpan tako, da si želiš samo počivati in spati. In seveda, poznamo tudi občutek, ko si tako poln energije, da bi kar gore premikal. Za večino ljudi je značilno, da življenje poteka med tema dvema ekstremoma, vendar, kaj povzroča te ekstreme na nivoju energij, je za večino uganka. Starodavni mojstri energijske veščine, ki se imenuje Qigong, so razvili znanje o subtilnih energijskih procesih. Ugotovili so vzroke za nihanja energij in kako obnoviti notranjo vitalno energijo Qi ter na ta način doseči čvrsto zdravje. Tovrstno znanje je še posebno dragoceno, ker gre za naravne postopke, ki ne zahtevajo nobenih posebnih pripomočkov, dodatkov, snovi ali pomagal. Ti notranji viri subtilnih procesov se v Tradicionalni kitajski medicini (TKM) imenujejo Trije zakladi (San Bao). Že samo ime »zakladi« pomenljivo nakazuje, da imamo v sebi notranje vire, na katere je treba paziti in jih ustrezno negovati kot, da so dragocen dragulj, kar je seveda prispodoba za dragocenost našega zdravja. Trije zakladi so: Jing (esenca), Qi (energija), Shen (spirit, duh). So nadvse pomenljivi izrazi, ki opisujejo fiziološko delovanje v človeku z vidika TKM.

Jing ali esenca je Qi energija v svoji shranjeni obliki, namenjena je za poznejšo uporabo. Ko postane aktivna, se premika po telesu skozi energijske poti, merdiane, v aktivnem Yang stanju. Zato lahko ugotovimo, da Jing kaže prisotnost potencialov v telesu, ki vodijo procese rasti, dozorevanja in staranja skozi življenje.

Qi lahko razumemo kot energijo, ki aktivira, premika, neguje različne telesne strukture in organe. Qi pridobimo iz zraku z dihanjem, iz hrane, ki jo uživamo in iz okolice, ki nas obdaja. Qi vodi kri in kri neguje različne telesne strukture. Zato v TKM velja, da je kri Yin in da je Qi Yang. Skupaj omogočata skladno gibanje.

Shen ali spirit/duh lahko razumemo kot našo sposobnost, da obstajamo, se zavedamo, smo pozorni. Povezan je z stanjem našega uma in z razumevanjem.

V TKM je nekaj povsem običajnega, da se ob zdravljenju opazuje pacientovega duha in se s tem ugotavlja stanje splošnega zdravja. To tudi kaže na medsebojno povezavo med tremi zakladi. To v praksi pomeni, da ko opazujemo pacienta in je videti nekako brez volje, to kaže na stanje njegovega Shen-a (duha) in obenem kaže tudi na to, da sta Jing in Qi oslabljena. Stanje Shen-a (duha) se najhitreje vidi po očeh: jasen pogled pomeni močan Shen in odsoten pogled pa nasprotno.

Na delavnici se bomo s pomočjo enostavnih in lahkotnih Qigong vaj naučili celovit sistem vadbe za vzdrževanje telesnega, čustvenega, mentalnega in duhovnega zdravja. Spoznavali bomo, kako na naraven način doseči in si povrniti zdravje s pomočjo usklajenosti lahkotnih gibov, globokega sprostilnega dihanja in sproščene osredotočenosti.

Poučuje Igor Gregorc, učitelj taijiquana in qigonga z dolgoletnimi izkušnjami.

PROGRAM DELAVNICE:

1) Osnove razumevanja dela z življenjsko energijo Qi in načela za učinkovito vadbo Qigonga.

2) Razlago principa teorije treh zakladov in kako jih praktično uporabiti v vsakdanjiku.

3) Postopki in izbrane vaje za krepitev treh zakladov in razumevanje medsebojnih vplivov.

4) Qigong Treh zakladov– tradicinalni Qigong sistem sestavljen iz devetih delov, ki nam pomagajo holistično dosegati zdravje.

5) Qigong Yang Sheng – zvrst starodavnih vaj za nego notranje energije in dolgoživost. Vsebuje tradicionalne in preizkušene vaje iz več kot tisoč letne dediščine daoističnih menihov in Qigong mojstrov. Vaje za vitalne organe in energijski dvig.

6) Wudang Hunyuan Qigong dolgoživosti – sestavlja ga niz tekočih fluidnih kretenj, ki stimulirajo mikrokozmično orbito v naši auri, kar omogoča absorbiranje zdravilnih energij iz narave – okolice in izločanje zastalih, odvajanje negativnih energij.

7) Daoistična joga ima korenine v izvajanjih samo-kultiviranja daoističnih menihov, ki so pri svoji vadbi prepoznali naravne zakonitosti in z opazovanjem živali razvili različne vaje. Dao joga naredi telo mehko in prožno, odstranjuje bolezni in širi zavest. Naučili se bomo nekaj enostavnih sedečih vaj iz sistema – Dao joga sedečega meniha.

8) Qigong meditacije:

•Osnove za vadbo meditacije

•Meditacija ledvičnega diha – krepitev delovanja ledvic

•Sedeče meditacije iz sistema Qigong Letečega feniksa

•Daoistična Meditacija za obnovitev življenjske energije Qi v telesu

• Shen Zhen gung meditacija- Srce in duh kot ene: Enostavna, lahkotna za vsakogar primerna meditacija z intenzivnimi proti-stresnimi učinki, ki umiri um vadeča, mu povrne notranji mir in ga energijsko osveži.

9) Sedeči Qigong za vitalnost pomembnih notranjih organov – enostaven Qigong za izvajanje, primeren tudi za tiste, ki težko stojijo.

10) Samomasažne vaje

Skupina vaj za spodbujanje in razporejanje Qi energije; ene so namenjene za izvajanje pred vadbo, druge izvajamo po zaključku vadbe; lahko tudi samostojno za osvežitev tekom dneva.

11) malo presenčenje

Vsak tečajnik prejme gradivo z opisom vaj.

URNIK DELAVNICE:

Učenje in vadba se odvijata čez cel dan od jutra do večera in je razporejena po sklopih 1,5 – 2 ur z vmesnimi pavzami, ki omogočajo željeni počitek ali druženje, obisk bazena ali savne, sprehod.

Okviren urnik qigong vadbe in učenja:

•        petek: 15.00 -17.00, 20.00 – 21.30

•        sobota: 7.30 – 8.30, 10.30 -12.00, 15.00 -17.00, 20.00 – 21.30

•        nedelja: 7.30 – 8.30, 10.30 -12.00

PREVOZ: v lastni režiji. V primeru, da se nas zbere več za skupen prevoz, pred odhodom rezerviramo kombi prevoz. Prevoz ni vključen v ceno in se plača posebej.

CENA :

Paket vključuje: program in izvedbo programa delavnice, gradivo vaj, bivanje v dvoposteljni sobi s polpenzionom, takse. Prevoz ni vključen v ceno.

a)       Plačilo na TR pred 20.8.2020: po osebi 240€

b)       Plačilo na TR po 21.8.2020: po osebi 280€

c)       Doplačilo za enoposteljno: po osebi 24€

d)       Cena same delavnice brez hotelskih storitev: 150€

ODPOVED  po 1.10.2019 so stroški 80€ po osebi.

PRIJAVE: 

Prijave sprejemamo do zasedbe rezerviranih mest na mail: solanotranjemoci@gmail.com

BIVANJE:

Rezervirane imamo eno- in dvoposteljne sobe v prenovljeni Vili Higieia****s polpenzionom. Zajtrki so v zajtrkovalnici v Vili Higiea, večerje so v restavraciji hotela Vita.

Vse sobe imajo svojo kopalnico in WC in dodatno opremo: kopalni plašč, telefon, TV, sef,

mini bar, sušilnik za lase, priključek za internet, Wi Fi. Dvoposteljne sobe imajo ločena ležišča širine 90 cm.

Poleg nočitve s polpenzionom, nam nastanitev omogoča tudi:

– kopanje v bazenih hotela Vita vsak dan 8:00-21:00; petek, sobota do 22:00

– brezplačna uporaba kopalnega plašča v času bivanja

– brezplačen Wi-fi in parkirišče v bližini

1855 je bila zgrajena Vila Higiea, ki nosi ime po Higiei, boginji zdravilstva. Prenovljena je bila v letu 2020. Nahaja se 50m od hotela Vita in wellness kompleksa, ob poti, ki vodi v čudovit termalni park Dobrna. Udobnost bivanja dopolnjujejo pogledi na gozdove in zdraviliški park. Tu si bomo umirili misli in obnovili dobro počutje.

V wellness kompleksu so na voljo fitnes, salon in prostor za sprostitev ter samopostrežna restavracija. Glavna recepcija in wellness z bazeni, s savnami in z masažnim ter zdravstvenim centrom se nahajajo v bližnjem hotelu Vita.

Ko bo vreme naklonjeno, se bo naša vadba odvijala v 200 let starem Feng Shui parku, ki je od centralnega hotela Vita oddaljen 300 metrov. V tamkajšnjem Holističnem centru bomo koristili vadilnico.

LOKACIJA:

Terme Dobrna so najstarejše delujoče slovensko termalno zdravilišče z več kot 610 letno tradicijo. Naravni vrelec in svež zrak, milo podnebje in rodovitna pokrajina so pripomogli k razvoju in uveljavitvi toplic Dobrna.

V prazgodovinski dobi so si na bližnjem griču Gradišče postavili utrjeno selišče, o zgodnji naselitvi priča tudi depojska najdba 500 keltskih novčičev. Dobrno so poznali tudi Rimljani, ki so najverjetneje uporabljali toplo dobrnsko vodo. Prvi slovenski naseljenci so njeno zdravilnost tudi poznali, saj so zgornje naselje poimenovali Toplice; spodnje naselje so dali ime po dobu (hrastu), ki je bil široko naokrog značilno drevo – od tod ime Toplice Dobrna. Terme in termalni vrelec se v virih prvič pisno zabeležili leta 1403, ko sta lastnika postala Sigmund in Andrej Dobrnska.

Termalno vodo so začeli načrtno izkoriščati v začetku 17. stoletja, ko so postavili prvo poslopje, ki je bil zametek kasnejšega Zdraviliškega doma. Pomembne korake v razvoju toplic so naredili njihovi lastniki, predvsem družine Gačnik/Schlangenburg, Dienersperg in Hoyos. Sredi 19. stoletja je toplice kupila štajerska deželna vlada, leta 1908 so prešle v državno last. V obdobju prve Jugoslavije je zdravilišče spadalo najprej pod mariborsko oblast, kasneje pod Dravsko banovino. Po drugi svetovni vojni so postale turistična točka in zdravilišče, ki je postalo dostopno širšemu krogu ljudi.

Danes so vodilni na področju sonaravnega turizma, saj se trudijo ohranjati mir, sprostitev in zdrav način življenja v neokrnjeni naravi ob raznovrstni namestitveni in gostinski ponudbi. Tudijo se ohranjati naravo in njihov park se razprostira široko med objekti zdravilišča in nudi trenutke umiritve v zeleni oazi. Zdravje jim je vodilo na vseh ravneh bivanja in nudenja storitev. S strani Ministrstva za zdravje Republike Slovenije imajo v Termah Dobrna priznane tri naravne zdravilne dejavnike: termalna voda, fango in šota.

V okviru term deluje diagnostično-rehabilitacijski center – center zdravja Dobrna Medical, v katerem sodelujejo z vodilnimi strokovnjaki na področjih ginekologije, urologije, ortopedije in nevrologije. Na področju srednje in vzhodne Evrope so prepoznani kot vodilni center za pomoč pri bolezenskih težavah z rodili, neplodnostjo, inkontinenco ter širšo diagnostiko na področju ginekološko-uroloških stanj v navezi z onkologijo ter nevrologijo.

Poznani so po kopelih. V Zdraviliškem domu so se vse do danes ohranile termalne marmorne kopeli v svoji prvotni obliki iz leta 1874 in predstavljajo znamenitost, zaradi katere se je tukaj vredno ustaviti. Termalna zdravilna voda namreč iz vrelca priteče direktno v kopeli in tako nudi najbolj pristno obliko sproščanja. Termalna kopel deluje relaksacijsko na telo in duha s poudarkom na zdravilnih učinkih termalne vode in tam, kjer so navdih zdravja iskali že stari Kelti in Rimljani ter številne znane osebe.

PRIDRUŽITE SE NAM!  

Datum

Sep 24 - 26 2021
Expired!

Ura

Cel Dan

Cena

280 €

Lokacija

Dobrna
Dobrna
Kategorije
Društvo TOLMUN

Organizator

Društvo TOLMUN
Telefon
041 430 650
Email
info@taichi-sola.si
Spletka
http://taichi-sola.si/
PRIJAVA

Priporočamo

Ni izbranega dogodka!

Dobrodošel nazaj!

Pijavi se v svoj račun

Ustvari nov račun!

Izpolni obrazec za registracijo

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.