Išči
Generic filters

Opis

ZBIRANJE OVERJENIH PODPISOV ZA PREDLOG ZAKONA PO MODELU “JA POMENI JA”

Za kaj gre?
V sredo, 17. februarja, je začel teči 60-dnevni rok za zbiranje 5.000 overjenih podpisov, ki jih potrebujemo za vložitev predloga zakona, ki smo ga pripravili v Inštitutu 8. marec. Predlagamo spremembo zakonskega člena glede kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja, ki trenutno temeljita na modelu prisile, pri katerem pravno gledano ne gre za posilstvo, v kolikor storilec ne uporabi sile. V primerih, ko žrtev zamrzne, spi ali ni pri zavesti, ko storilec izkoristi njeno presenečenje ali uporabi zvijačo, ko se žrtev ne upira dovolj, da bi storilec uporabil silo, ne gre za posilstvo. Tudi v primeru, ko žrtev govori “ne, ne, ne”, po trenutni zakonodaji ne gre za posilstvo. Menimo, da gre za pravno dikcijo, ki je nesprejemljiva, zato predlagamo uvedbo modela afirmativnega soglasja “ja pomeni ja”, v katerem je za spolni odnos potrebna svobodna privolitev. Takšna ureditev ustrezno zaščiti žrtve in omogoča učinkovit pregon storilcev.

Kako lahko pomagaš?
Pri doseganju sprememb lahko prispeva čisto vsak od nas. Pomagate lahko tako, da oddate svoj podpis in tudi tako, da k temu spodbudite svoje prijatelje, družino ter o problematiki ozaveščate svojo okolico.
Zato te vabimo, da se nam v sredo pridružiš na upravni enoti in pred uradno osebo (!) overiš svoj podpis in s tem izraziš podporo redefiniciji kaznivih dejanj posilstva in spolnega nasilja po modelu “ja pomeni ja”.

V Kopru lahko v sredo med 16:00 in 18:00 podpisano izjavo osebno oddaš pred upravno enoto, kjer bo stala članica Inštituta. V kolikor v sredo podpisa ne moreš oddati, lahko to storiš tudi v naslednjih dneh.
Kako oddaš svoj podpis?

Pri tem je pomembno vedeti, da se kot oddani upoštevajo samo overjeni podpisi, ki jih lahko oddate na 2 načina:

1. Osebno na upravni enoti: obrazec, ki je dostopen na naši spletni strani in na vsaki upravni enoti, izpolnite in obvezno podpišete v prisotnosti uradne osebe na eni izmed upravnih enot. Nato morate nujno poskrbeti še, da obrazec tudi fizično pride do nas. Šele tako bo vaš glas štel. Izpolnjen obrazec lahko pustite v poštnem nabiralniku stranke Levice na Repičevi ulici 2, lahko nam ga pošljete na naslov Zavod Raziskovalni inštitut 8. marec, p.p. 1717, 1101 Ljubljana ali ga oddate naši kontaktni osebi, ki bo v času dogodka na lokaciji upravne enote.

2. Z elektronskim podpisom: vsak z digitalnim certifikatom ali SMS pass lahko svoj podpis oddate tudi prek spletnega portala e-uprave.

Kje dobiš več informacij?
Obrazec, navodila za oddajo podpisa, predlog zakona, pogosta vprašanja in vse ostale informacije so dostopne na spletni strani: www.samojapomenija.si.

Deli to s prijateljem