Opis

Program Čuječnosti; MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) poteka v tujini že več kot 35 let. Je znanstveno raziskan in uporaben v bolnišnicah in v psihoterapijah.

Je najstarejši in eden najučinkovitejših ter najbolj raziskanih programov za odpravljanje stresa. Temelji na razvijanju in uporabi čuječnosti v vsakdanjem življenju.

·        Spopadanje s stresom, bolečino in izzivi vsakdanjega življenja

·        Obravnavanje motečih dogodkov z zbranostjo

·        Biti popolnoma prisotni v tem trenutek

Medtem ko MBSR ni  “Zdravilo “, pa raziskave kažejo, da ima pomemben terapevtski učinek na vse, ki doživljajo stres, anksioznost, visok krvni pritisk, depresija, kronična bolečine, migrene, bolezni srca, diabetes in druge tegobe.

Večini od nas se dogaja, da v danem trenutku niti nismo zavestni trenutka. Naše misli plavajo od preteklosti (kaj je bilo, zakaj je bilo tako, čemu ravno jaz,. .. ) do prihodnosti (kaj moram, česa ne smem, kaj bo če bo, kako bo ….) Zelo malo pa v sedanjosti.

Program je sestavljeni iz osmih obiskov po 90 min, kjer se bomo urili v:

·        osnovah čuječnosti,

·        sedeči meditaciji,

·        meditaciji v hoji, »

·        skeniranju« telesa,

·        obvladovanju čustev in bolečin,

·        odnosa do sebe in drugih in odpuščanju

Vsako srečanje se začne s kratko uvodno meditacijo in uvodno mislijo

Sledi tema srečanja, praksa in nasveti za delo doma (formalna in neformalna praksa).

Pridobili boste vedenje o tem, kaj je čuječnost in kako jo brez napora lahko vklopimo v vsakdanje življenje.  Spoznali boste moč misli in prepričanj, ki vplivajo na življenje, jih znali pravilno usmerjati in obvladovati. Naučili se boste tudi obvladovanja čustev in bolečine, zgradilo samozavest, samospoštovanje in pokončno držo. Pridobili pa boste tudi veščine hitrega vstopa v povsem umirjeno stanje (alfa stanje), ki je podlaga za ostro osredotočenost in fokus.

Program