Psihoanalitična alkimija – uvod v simboliko in psihodinamiko transformacije

Psihoanalitična alkimija – uvod v simboliko in psihodinamiko transformacije Preverjeno

Ocene

Opis

“Zakaj je alkimija tako pomembna za razumevanje psihološke astrologije, psihoterapije in psihoanalize? Zato, ker na poetičen način ponazarja nekaj, kar bi težko opisali s psihološko astrologijo in teoretično psihoanalizo na eni ter z razumskimi razlagami moderne znanosti na drugi strani. Alkimisti so astrologijo pri svojem delu uporabljali stalno, redno in zdržema. Pri vsakem koraku oziroma pri vsaki svoji operaciji je alkimist upošteval astrološke konstelacije. Poznal je t. i. kairos ali pravi čas za določene dejavnosti oziroma operacije. Zaradi tega je ves čas pazljivo študiral položaje planetov na nebu in njihovo premikanje.

Druga pomembna povezava alkimije in astrologije je bila ta, da so alkimisti opisovali planete kot živa bitja ali figure – podobno kot mitologija, recimo starogrška in starorimska, kjer so bile istoimenske podobe hkrati planeti in bogovi. Razlika pa je bila v tem, da so bili planeti za alkimista sočasno tudi prebivalci na Zemlji oziroma neosvobojeni aspekti duha, ki so v nerazrešenem stanju v kuhajoči se materiji.

Planeti so bili v tem smislu nekakšne skrivnostne figure oziroma agenti, ki so prebivali v globini same substance, ki so jo alkimisti želeli preobraziti ali bolje rečeno ustvariti pogoje za njeno preobrazbo oziroma jo omogočati na primeren način.”