Družbeni mediji – odnosi na ekranu

Družbeni mediji – odnosi na ekranu

Časi se spreminjajo z velikostjo ekrana. Kot kaže, so telefoni in računalniki sredstva, brez katerih smo v vsakdanu nemočni. Naše spomine hranimo na karticah, stike pa sklepamo preko spletnih povezav. Tudi pisma, ki smo jih pisali na roke, so postala elektronska. Pridobivamo na času in hitrosti, zgubljamo na pristnosti. S pojavom družbenih medijev se čutimo povezani. Prijateljujemo, sledimo, všečkamo in zgolj z enim prstom v trenutku uredimo kakovost stika.

Kako trdni ali pristni so lahko odnosi preko spleta?

Nov način druženja

Že od nekdaj želimo pripadati. Najprej družini, potem prijateljem, kasneje pa si izoblikujemo družbo glede na skupne interese. Dobro se počutimo v družbi enakih. Sodelovanje v svetovni mreži pomeni tudi razkrivanje. Tako nam algoritmi ponujajo znanstva in prijateljstva podobno mislečih. Združujemo se v skupine – odprte in zaprte. Na spletu smo obdani s tisočerimi prijatelji. Tudi znane osebnosti so le klik stran. Poznanstva se spletajo z neverjetno hitrostjo. Žal pa so zelo plitka. Z le redkimi izbranci se namreč družimo tudi v vsakdanjem življenju. Pravih prijateljev imamo v življenju manj kot prstov na rokah. Kako pristna so vaša znanstva, lahko preverite z objavo, v kateri vašo cenjeno publiko nagovorite s prošnjo za pomoč. Številni ogledi in všečki vam ne koristijo, ko je potrebno zavihati rokave. Ne gre pa oporekati uspešnosti dobrodelnih akcij in dogodkov, ki ravno s pomočjo spleta dosežejo več dobrih duš. Z všečki je namreč možno tudi zaslužiti ali darovati.

Kaj nam dajo odnosi na spletu?

Spletne mreže hitro povežejo vzorce in nam kar same predlagajo znanstva. Prijatelji naših prijateljev so tudi nam primerna družba. Preko algoritmov se lahko povežemo tudi z znanci iz zgodnjega otroštva ali obdobja šolanja. Znanstva se hitro kopičijo. So kot osebna izkaznica in potrditev naše priljubljenosti. V resnici pa je to le stik, na katerem se nabira prah. Z znancem, s katerim smo sklenili prijateljstvo, le z enim klikom v resnici nikoli ne spregovorimo. Odnosi na spletu služijo bolj kot telefonski imenik. Hkrati pa lahko opazujemo življenje vseh v naši skupini. Sledimo življenjskim dogodkom in si ustvarjamo mnenja. O neznancu vemo vse. Družbeni mediji so pravzaprav največja mreža rumenega tiska. Ne pravijo zaman, da če te ni na spletu, ne obstajaš. Profili so namreč osebne izkaznice, ki jih pregledujejo ne le naši znanci in neznanci, pač pa tudi bodoči delodajalci. Ker udeležba v družbenih mrežah velja za zasebno, je navadno tudi bolj sproščena. S humorjem lahko razkrijemo naša stališča tudi do občutljivih tem. Po le-teh pa nas potem sodijo in razvrščajo tisti, ki mešajo karte naše kariere. Previdno torej. Obračunavanje in pranje umazanega perila po spletu je vpeljana stalnica. Krajša kot je novica, hitreje potuje. Neredko se čeznjo vsuje tudi kopica nesramnih komentarjev. Odnosi na spletu so posebej občutljivi za mladostnike. Pomembno jih je opominjati, da je to le vzporeden in popolnoma nerealen svet. Splet se namreč hrani s senzacijo.

Povezani, a odtujeni, rahlo zamegljeni

Ustvarjen profil, četudi ste pasivni pri uporabi, služi kot muholovec. Slej kot prej vas bo nekdo zaprosil za prijateljstvo. Sklenemo ga brez stiska roke. Marsikatero znanstvo na spletu nastane tudi zaradi koristi. Poprej omenjeni muholovec je tudi izumetničena podoba objav. Na družbenih medijih je vse lepše, bleščeče, veselo, zabavno in nenaravno. Filtri obstajajo tako za lepšanje slik kot tudi besedila. Enostavno ustvarjene popolne podobe trkajo na slabo vest vsem. Le zrelemu udeležencu ne skazijo samopodobe. Ustvarjeni trendi so za marsikoga nedosegljivi. Ravno prav prebujena slaba vest pa ustvarja odlične potrošnike. Tako so družbeni mediji tudi odličen kanal za prepoznavanje vaših želja, potreb in sanj. Dokaj hitro vam postrežejo tudi z namigi in linki do (plačljivih) rešitev. Ko ste končno sprejeti v krog potrošnikov, vas povabijo še k sledenju.

Dobre plati

Seveda imajo družbeni mediji tudi dobre plati. Če jih obravnavate in uporabljate z dobršno mero realnosti, si lahko s klikom pridobite tudi dobrega prijatelja, bodočega življenjskega sopotnika, oživite stara znanstva ali pridobite stranke za vaš posel. Tudi zavrnitve na spletu bolijo manj kot v živo. V novem okencu vas vedno čaka nova priložnost. Splet je odlična iztočnica za znanstva, kontakte. Spoznavanje za trajnejše odnose pa vedno steče na najbolj star način – z rokovanjem, pogovorom, objemom, energijo in pogledom. Splet nam nudi bore malo dimenzij, odpira pa številna vrata.

Za dobro jutro in lahko noč

Svet na spletu naj bo krajši pobeg iz monotonosti. Dneva ali večera ne bi smeli začeti s preverjanjem družbenih medijev. Pravzaprav naj ne bi v ta vzporedni svet hodili vsaj prvo uro, ko se prebudimo in uro pred spanjem. Pripadamo naravi. Zato naj bo prvi stik in povezanost raje tam nekje zunaj na prostem in z živimi bitji. Za kvaliteten spanec se moramo iztrgati iz frekvenc, ki so motilci. Spletne klepetalnice precej bolj vznemirjajo naše možgane kot telefonski klic za lahko noč. Seveda pa besede pod prsti stečejo hitreje kot pogovor. Namesto energije glasu je besedilo potrebno začiniti s čustvenčki. Ravno z njimi si izpovemo precej več kot z govorjeno besedo.

Družbeni mediji imajo pomembno vlogo v sodobnih odnosih. Kako jih boste uporabili sebi v prid, je odvisno od vas. Kaj sodi na splet? Širino luknjic na svetovnem spletnem cedilu si nastavite sami. Pa previdno! Usedlina pod cedilom je namreč nepovratna.

Lucija Šušteršič

  • Članki
“Narava nam ponuja prav vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranitev našega zdravja.” Alfred Vogel
Deli to s prijateljem