Razno

Ekadaši post – vraževerje ali resničnost?

Ekadaši pomeni enajst in se nanaša na 11. dan po ščipu ter na 11. dan po mlaju. Vede opisujejo ta dan kot izjemno ugoden za duhovne prakse in skrajno neugoden za materialne dejavnosti. Dokazano je, da se ljudje na ta dan obnašajo zelo raztreseno, razdražljivo in netolerantno. Na dan Ekadašija se število prometnih nesreč in drugih nezgod strmo poveča, kar samo priča o posebnem vplivu tega dne.

Gledano z astrološkega vidika je Ekadaši dan, ko koncentrirana slaba karma z nižjih, energetsko negativnih kozmičnih sfer (planetov) kot tudi srednjih in višjih planetarnih sistemov vstopi v žito in stročnice.

Zato če človek vede ali nevede na Ekadaši poje samo eno zrno žita sprejme nase veliko slabe karme. Veliki modreci, jogiji ter drugi sveti možje v Indiji se že od nekdaj na ta dan skrbno izogibajo vsakemu uživanju žita ali stročnic ter svojo energijo posvečajo izključno petju svetih manter, branju svetih knjig in meditaciji.

Najugodneje je, če se lahko na Ekadaši držite popolnega posta, tako od hrane, kot od vode. Druga najboljša možnost, ki jo priporočajo veliki sveti možje, pa je, da na ta dan ne uživate žita (pšenični, rženi in koruzni kruh, peciva, ovseni kosmiči, riž, proso, ječmen…) in stročnic (fižol, grah, leča…), izogibajte se tudi vanilije in rožiča. Bodite previdni pri uporabi začimb (meljejo jih na žitnih mlinih in zato niso popolnoma čiste). Na ta način se inteligentno izognete slabi karmi, ki vstopi v omenjena živila.

No, tu je še ena pomembna stvar. Prekinitev posta. Da bi imeli popolno duhovno korist od prakticiranja posta na dan Ekadaši je post potrebno prekiniti v posebnem časovnem intervalu.

Nekaj prijateljskih nasvetov za Ekadaši:

  • Na Ekadaši ne sklepajte poslov.
  • Če je možno, se izogibajte potovanjem.
  • Poskusite se čim manj zapletati v materialne dejavnosti.
  • Ne spite predolgo. Raje se zaposlite z meditacijo, branjem ipd.
  • Bodite strpni.

Vir: www.harekrisna.net

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !