Etanol iz koruze je “slabši” od fosilnih goriv

New York – V novem poročilu nacionalnih akademij znanosti raziskovalci ugotavljajo, da proizvodnja etanola iz koruze veča emisije toplogrednih plinov, onesnažuje prst, zrak in vodo ter uničuje habitate.

Dodajajo pa še, da nadomestki kot na primer etanol iz celuloze najbrž ne bodo ustrezno nadomestili etanola iz koruze ali fosilnih goriv, poroča na svojem portalu Environmental Working Group (v nadaljevanju EWG).

"Poročilo izpostavlja škodo, ki jo je okolju povzročil etanol, pridobljen iz koruze," je dejala analitičarka na EWG Sheila Krapf. "Dokazuje, kako je zašla ameriška politika za biogoriva. Poročilo izpostavlja vse okolju škodljive aspekte pridobivanja tovrstnega etanola in pod vprašaj postavlja vse druge alternative, ki naj bi nadomestilo omenjeno biogorivo."

Med kongresom leta 2007 o zakonu o energetski neodvisnosti in varnosti je EWG opozorila, da je s proizvodnjo biogoriv, ki so škodljiva okolju, potrebno počakati. Vendar je bil zakon sprejet brez njihovih opozoril. Nacionalni raziskovalni svet, ki je veja nacionalne zveze akademij znanosti, je zaključil, da bo izpolnjevanje ciljev glede goriv, pridobljenih iz obnovljivih virov energije, zahtevalo še več finančnih sredstev, hkrati pa bo škodovalo gospodarstvu in okolju, predvsem prsti in vodi.

V poročilu navajajo, da proizvodnja etanola iz koruze emitira veliko količino toplogrednih plinov in zahteva več vode kot proizvodnja bencina. Dodajajo še, da etanol iz celuloze ne bo dosegel ciljev, postavljenih v zakonu, do leta 2022. Posredne spremembe v okolju, zaradi proizvodnje biogoriv, bodo izničile vse potencialne prednosti – predvsem glede nižjih emisij toplogrednih plinov.

Do danes, tako EWG, so ameriški davkoplačevalci odšteli že 23 milijard dolarjev (od leta 2005 do 2010) za podpiranje proizvodnje etanola iz koruze, ne da bi pri tem vplivali na manjšo porabo fosilnih goriv. Poročilo je dokaz, da je treba politike glede obnovljivih virov energije nujno spremeniti, predvsem pa dodati bolj strožje ukrepe, v primeru onesnaževanja okolja.

Avtor: (tp)
www.eko.dnevnik.si

foto: Reuters

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: