Ekologija

EU in ZDA: novo partnerstvu v trgovanju z ekološkimi proizvodi

Proizvode, ki so v Evropi ali v Združenih državah potrjeno ekološki, bodo od 1. junija 2012 dalje lahko prodajali v obeh regijah, ne da bi pri tem morali opraviti (do sedaj obvezno) dvojno certificiranje.

Ekološki sektor v Združenih državah in Evropski uniji je skupaj ocenjen na približno € 40 milijard in iz leta v leto narašča.

Manj birokratskih ovir

Zaradi sklenitve sporazuma bodo ekološki kmetje in proizvajalci hrane do trga dostopali z manj birokracije in nižjimi stroški.

Pred podpisom sporazuma so morali pridelovalci in podjetja, ki so hoteli proizvode tržiti na obeh straneh Atlantika, pridobiti ločeni potrdili o spoštovanju standardov, kar je pomenilo podvojitev prispevkov, inšpekcijskih pregledov in dokumentacije. Partnerstvo odpravlja velike prepreke, zlasti za male in srednje velike ekološke proizvajalce. Vse proizvode, ki izpolnjujejo zahteve partnerstva, lahko tržijo in označujejo kot potrjeno ekološke pridelke, meso, žita ali vino.

Programi se razlikujejo le na področju antibiotikov

Čeprav obstajajo majhne razlike med ekološkimi standardi Združenih držav in Unije, je vsaka stran posebej ugotovila, da so njuni programi enakovredni na vseh področjih, razen pri uporabi antibiotikov. Predpisi kmetijskega ministrstva ZDA prepovedujejo uporabo antibiotikov, razen za nadzor množičnih bakterijskih okužb (hrušev ožig) v sadovnjakih ekoloških jabolk in hrušk. Ekološki predpisi Evropske unije dovoljujejo antibiotike izključno za zdravljenje okuženih živali. Za vse proizvode v okviru tega partnerstva morajo certifikacijski organi preveriti, da antibiotiki v nobenem primeru niso bili uporabljeni.

Poleg tega morajo biti vsi proizvodi, ki jih tržijo v okviru partnerstva, odpremljeni z ekološkim izvoznim potrdilom. Dokument vsebuje navedbo kraja proizvodnje, organizacije, ki je ekološki proizvod potrdila, potrdilo, da ne vsebuje prepovedanih snovi in da niso bile uporabljene nedovoljene metode, potrdilo, da so pogoji partnerstva izpolnjeni, ter omogoča sledenje izdelka.
Vir: www.zps.si

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !