Fotovoltaične celice na Himalaji?

Tokio – Japonski raziskovalci trdijo, da ima Himalaja ogromen potencial za "žetje" sončne energije. S fotovoltaičnimi celicami bi Himalaja z elektriko lahko preskrbela Indijo in Kitajsko, poroča Zee News. Po mnenju raziskovalcev naj bi bila Himalaja celo primernejša kot vroče puščave.

Raziskavo je vodil Kotaro Kawajiri z nacionalnega inštituta za napredno industrijsko znanost in tehnologijo v Tsukubi. Po raziskavi bi inštalacija celic iz kristalnega silicija (c-Si) na manj kot štirih odstotkih himalajskega področja lahko proizvedla do 3,1 bilijona kWh energije – kar je enako porabi elektrike na Kitajskem leta 2007.

V nasprotju z razširjenim mišljenjem, da so za postavitev fotovoltaičnih celic najprimernejše puščave, so raziskovalci ugotovili, da so bolj primerna ena izmed najhladnejših področji na svetu. Kawajiri in sodelavci so ugotovili, da je potencial proizvodnje elektrike in sončne energije močno odvisen od lokacije. Čeprav so, kot je bilo pričakovano, ugotovili, da so topla področja odlična za postavitev celic, so tudi področja z nižjimi temperaturami prejela veliko sončne energije – celo več kot nekatere puščave.

Na seznamu so se znašli južni Andi, Himalaja in Antarktika. Z uporabo drugačnih sončnih celic (kot na primer iz kristalnega silicija) pa je količina električne energije do 50 odstotkov višja kot pri enakih modelih celic, postavljenih v vročih puščavskih regijah.
Avtor: (tp)
www.eko.dnevnik.si

foto: Dokumentacija Dnevnika

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: