Indija prepoveduje zapiranje slonov v živalske vrtove in cirkuse

Slona, indijske nacionalne živali, odslej ne bodo smeli več zapirati v živalske vrtove in cirkuse. To je odločil Indijski centralni urad za živalske vrtove (CZA) novembra 2009. Za njihovo slonom prijazno odločitev je PETA, mednarodna organizacija za pravice živali, podelila indijskemu uradu za živalske vrtove priznanje Animal Rights Leadership Award 2009.

Leta 2005 je PETA Indija ugotavljala stanje v 14 velikih živalskih vrtovih po vsej državi in v vsaki od teh ustanov odkrila hude nepravilnosti. Nato se je PETA Indija vedno znova pritoževala pri CZA nad telesnim in duševnim trpljenjem slonov.

»S prepovedjo slonov v živalskih vrtovih in cirkusih se je CZA etablirala kot vodilna institucija za varovanje slonov in je naredila pomemben korak k varstvu teh enkratnih živali, tako da lahko indijska nacionalna žival v prihodnosti živi bolj naravno in mirno življenje,« je izjavila predsednica PETE Ingrid E. Newkirk.
PETA Indija je v preteklosti že dosegla prepoved izkoriščanja slonov za zabavo turistov in za tako imenovano »prosjačenje slonov« v Mumbaju in drugih mestih.

Indijski urad za živalske vrtove je naznanil, da morajo vse slone, ki so trenutno zaprti v živalskih vrtovih in cirkusih, preseliti v kampe za slone Forest Departmenta. Ti kampi so v bližini varovanih območij, narodnih parkov in sprejemnih postaj za divje živali v Indiji (Vir: Freiheit Für Tiere, 2/2010). Oblasti so sklenile, da tudi najboljši živalski vrtovi ne morejo slonom zagotoviti zadovoljive kakovosti življenja. To potrjuje tudi študija objavljena leta 2008 v znanstveni reviji Science, ki je obravnavala 4500 slonic v ujetništvu, med drugim tudi tiste v evropskih živalskih vrtovih. Ugotovili so, da so v povprečju doživele starost 17 let, medtem ko slonice v divjini dočakajo 36 do 56 let. V Evropi je v živalskih vrtovih okrog 600 slonov. V Indiji je v ujetništvu okrog 3500 slonov, vendar le 140 od teh v cirkusih in živalskih vrtovih. Preostali so tempeljski in delovni sloni. Na njihov položaj omenjena odločitev ne bo vplivala.
Avtor: mag. Martin Vrečko in Blanka Prezelj
Vir: revija Osvoboditev živali, september 2010

foto: freedigitalphotos.net

O Društvo za osvoboditev živali

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice je prostovoljna in nepridobitna organizacija, ki se bori za boljši položaj živali. Prizadeva si za uveljavljanje pravic živali v Ustavi in predpisih ter v praksi tako, da bi lahko živali živele življenje, ki je primerno njihovi vrsti, svobodno in v miru ter brez strahu, da jih bo kdo preganjal, mučil ali ubil.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: