Inteligenca: hobotnice uporabljajo orodje

Hobotnica je osupnila raziskovalce s svojo inteligenco: sipe zbirajo in uporabljajo orodja – delo, ki je veljalo dolgo časa za privilegij človeka in opic.

Julian Finn s svojimi sodelavci iz Viktorijinega muzeja v Melbournu poroča v strokovni reviji »Current Biology«, kako hobotnica pred obalo Indonezije zbira odpadne lupine kokosovih orehov, jih zlaga in odnaša, da si iz njih gradi zatočišče. Za odnašanje kokosovih lupin hobotnica sede v zgornjo lupino, spusti svojih sedem lovk ob strani navzdol, jih otrdi in nato nerodno hodi kot na hoduljah. Ob nevarnosti lahko žival hitro sestavi lupine in se skrije v votlo kroglo.
Zbiranje orodja, ki se ne uporablja takoj, ampak je lahko uporabno nekoč v prihodnosti, je delo, ki je dolgo časa veljalo za privilegij človeka in opic. Sedaj pa so lahko znanstveniki dokazali, da orodje za kasnejšo uporabo zbirajo ne le sesalci ali ptice, temveč celo nevretenčarji. Hobotnice že dolgo veljajo za izredno inteligentne.

Vir: dpa,14. 12. 2009
Vir: revija Osvoboditev živali, september 2010

O Društvo za osvoboditev živali

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice je prostovoljna in nepridobitna organizacija, ki se bori za boljši položaj živali. Prizadeva si za uveljavljanje pravic živali v Ustavi in predpisih ter v praksi tako, da bi lahko živali živele življenje, ki je primerno njihovi vrsti, svobodno in v miru ter brez strahu, da jih bo kdo preganjal, mučil ali ubil.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: