Inteligenca: prašiči prepoznajo svojo podobo v ogledalu

Dolgo časa so raziskovalci verjeli, da je zavedanje samega sebe dano le človeku. A potem je prišlo na dan: tudi opice, sloni, delfini in nekatere ptice prepoznajo sami sebe v ogledalu.

Sedaj dokazujejo raziskovalci, da imajo tudi prašiči to sposobnost: sicer potrebujejo nekoliko časa, a nato vedo, koga imajo pred seboj. Tudi dojenčki razvijejo to sposobnost, da se prepoznajo v ogledalu, a šele po prvem letu življenja.

Donald Broom je s svojimi sodelavci z Britanske univerze Cambridge namestil osem prašičev, vedno v parih, za pet ur v stajo z ogledalom. Sprva so živali skrbno opazovale svojo sliko v ogledalu, sliko svojega sorodnika in sliko svojega okolja. Nekateri prašiči so krulili na svojo sliko v ogledalu, eden od njih je celo tako močno sunil z rilcem v ogledalo, da se je razbilo. Sprva so si prašiči razlagali sliko v ogledalu, kot da je to njihov sorodnik. A v petih urah so prašiči spremenili svoje vedenje.

Očitno so spoznali, kaj ogledalo v resnici prikazuje in kako njihovi lastni gibi sovpadajo z gibi v ogledalu. Prašiči so znali to vednost celo uporabiti: v drugem delu poizkusa je bil v stajo z ogledalom nameščen le po en prašič. Za oviro skrito hrano so prašiči lahko videli le v ogledalu. Sedem od osmih prašičev se je smotrno obrnilo od ogledala in se napotilo naravnost proti hrani, skriti za oviro – niti 25 sekund niso porabili, da so spregledali ukano. Znanstvenik Broom je s svojimi sodelavci iz tega zaključil, da so se prašiči zavedali situacije in tudi svoje vloge oziroma svojega položaja.

Vir: SPIEGEL online, 9. 11. 2009. Animal Behavour, Volume 78, November 2009, 1037-1041, www.sciencedirect.com

Vir: revija Osvoboditev živali, september 2010

 

O Društvo za osvoboditev živali

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice je prostovoljna in nepridobitna organizacija, ki se bori za boljši položaj živali. Prizadeva si za uveljavljanje pravic živali v Ustavi in predpisih ter v praksi tako, da bi lahko živali živele življenje, ki je primerno njihovi vrsti, svobodno in v miru ter brez strahu, da jih bo kdo preganjal, mučil ali ubil.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: