Akcija!

Inteligenca-OSHO

20,62 

Inteligenca je bistvena za življenje. Je naravna lastnost življenja. Tako kot je ogenj vroč in zrak neviden in voda teče navzdol, je tudi življenje inteligentno. Inteligenca ni dosežek. Rojeni ste inteligentni.

Šifra: 85899 Kategorija:

Opis

Inteligenca je bistvena za življenje. Je naravna lastnost življenja. Tako kot je ogenj vroč in zrak neviden in voda teče navzdol, je tudi življenje inteligentno. Inteligenca ni dosežek. Rojeni ste inteligentni.

Drevesa so inteligentna po svoje; imajo dovolj inteligence za svoje življenje. Ptice so inteligentne, tako kot tudi živali. Pravzaprav se to, kar religija pojmuje z izrazom Bog, nanaša samo na eno stvar – da je vesolje inteligentno; da je v vsem skrita inteligenca. In če imate oči za to, da vidite, jo boste videli povsod. Življenje je inteligenca.


Samo človek je postal neinteligenten. Človek je skazil naravni tok življenja. Razen pri človeku neinteligentnost ne obstaja. Ste že kdaj videli ptico, za katero bi lahko rekli, da je neumna? Ste že kdaj videli žival, ki bi jo lahko imenovali neumna? Ne, take stvari se dogajajo samo človeku. Nekaj je šlo narobe.


Osho v knjigi izpodbija splošno zamisel, da spodbujamo inteligenco z urjenjem intelekta. Intelekt je logičen, pravi; inteligenca pa je paradoksalna. Intelekt razstavlja stvari, da preučuje njihovo delovanje; inteligenca pa jih sestavlja in združuje, da ugotovi delovanje celote.

Osho trdi, da se ustvari neravnovesje in trpita tako posameznik kot družba, kadar izobraževalni sistemi dajejo prevelik poudarek intelektu. Le z inteligenco se namreč lahko na izzive spreminjajočega se sveta odzivamo ustvarjalno.

Z raziskovanjem razlik med intelektom in inteligenco ta knjiga spodbuja bralce, naj se bolje zavedajo, kako pristopajo k težavam – logično, čustveno in praktično – in kako jih rešujejo.


Inteligenca namreč ni razmišljanje o preteklosti in ni skrb za prihodnost – preteklosti ni več, prihodnosti pa še ni. Inteligenca je izkoristiti ta trenutek na najboljši možen način.


Inteligenca je rast notranje zavesti.
To nima nič opraviti z znanjem,
ima pa nekaj opraviti z meditativnostjo.
Inteligentna oseba ne deluje na podlagi preteklih
izkušenj,
temveč na podlagi sedanjosti.
Ne reagira, ampak se odziva.
Zato je vedno nepredvidljiva;
človek nikoli zanesljivo ne ve, kaj bo storila.


Osho, sodobni mistik, čigar življenje in učenje vplivata na milijone ljudi vseh starosti in poklicev, je britanski Sunday Times razglasil za enega od »1000 ljudi, ki so zaznamovali dvajseto stoletje«. Njegove mednarodne knjižne uspešnice so na voljo v 58 jezikih po vsem svetu.

Dodatne informacije

avtor

format

14,0 x 21,7 cm

isbn

9789617129441

leto-izida

2021

proizvajalec

Založba Primus

st-strani

207 strani

vezava

Mehka vezava