Notranji svet travme

35.00

»Ponovno odkritje« telesne in spolne zlorabe otroka je znova oživilo psihiatrično zanimanje za motnje, ki izhajajo iz travmatičnih izkušenj. V Notranjem svetu travme Donald Kalsched raziskuje notranji svet sanjskih in fantazijskih podob, s katerimi se srečuje pri ljudeh, ki so pretrpeli neznosne življenjske izkušnje. Avtor notranji svet preučuje skozi prizmo

Opis

»Ponovno odkritje« telesne in spolne zlorabe otroka je znova oživilo psihiatrično zanimanje za motnje, ki izhajajo iz travmatičnih izkušenj. V Notranjem svetu travme Donald Kalsched raziskuje notranji svet sanjskih in fantazijskih podob, s katerimi se srečuje pri ljudeh, ki so pretrpeli neznosne življenjske izkušnje. Avtor notranji svet preučuje skozi prizmo nekaterih arhaičnih in značilnih sanjskih podob, ki se pojavljajo kot odziv na kritične trenutke v terapiji. Pokaže, kako lahko v ironičnem preobratu psihičnega življenja prav te podobe, ki nastanejo kot obramba selfa, postanejo škodljive in destruktivne, kar pri posamezniku povzroči nadaljnjo travmo. Zakaj in kako se to zgodi, sta vprašanji, na kateri skuša odgovoriti ta knjiga.

Na podlagi podrobnega kliničnega materiala avtor posebno pozornost posveti vprašanjem zasvojenosti in psihosomatskih motenj pa tudi obširni temi disociacije in njene obravnave. Pri tem združi Jungove poglede na travmo in ponovno opredeli klasične interpretacije jungovskih teorij. Z osredotočanjem na arhaične obrambe selfa in mitopoetski jezik sanj in pravljic poveže jungovsko teorijo in prakso s sodobno teorijo objektnih odnosov in teorijo disociacije. Hkrati prikaže, kako lahko jungovsko razumevanje univerzalnih mitskih podob in izročila osvetli zdravljenje travmatiziranega pacienta.

Pri travmi se razvojni prehodi, ki dajejo življenju smisel in pomen, prekinejo. Donald Kalsched vidi to kot duhovni pa tudi kot psihološki problem, v Notranjem svetu travme pa poda prepričljiv vpogled v to, kako skuša notranji samozaščitni sistem rešiti osebnega duha. Avtor Donald Kalsched je psihoanalitik v zasebni praksi in učitelj na Inštitutu C. G. Junga v New Yorku.

Mehka vezava, 15 x 23 cm, 276 strani.

“Psihotravmatologija je čudovit primer desno-hemisferne znanosti, ki dobro prenaša kaleidoskopsko dojemanje stvarnosti … Jungovski način razumevanja je obtičal na periferiji našega razumevanja travme, tako da smo zelo veseli knjige, ki nam osvetli razmišljanja Junga in pripadnikov njegove psihoterapevtske šole o travmi.” – dr. Robert Oravecz, dr. med. spec.

Dodatne informacije

avtor

Donald Laksched

format

15,0 x 23,0 cm

isbn

9789616967358

leto-izida

2019

proizvajalec

Hermes Ipal

st-strani

276 strani

vezava

Mehka vezava

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Notranji svet travme”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Informacije o Prodajalcu