Je v sončni energiji prihodnost?

Prebold – Vsaj tako meni direktor pojetja dr. Uroš Merc, ki je ministroma Alešu Zalarju in Katarini Kresal, ob primernem času, ko se svet sprašuje ali je jedrska energija res tako varna, kot zatrjujejo njeni zagovorniki, predstavil fotovoltaiko kot enega izmed najbolj obetavnih obnovljivih virov prihodnosti.

Slovenska gospodinjstva porabijo 35 odstotkov električne energije v Sloveniji, ki bi jo lahko s fotonapetostnimi moduli na južnih strehah proizvedla sama, so prepričani v Bisolu. “Investicija bi znašala okoli 10 tisoč evrov na gospodinjstvo, vendar bi se v zelo kratkem času povrnila,” je Merc povedal Katarini Kresal in Alešu Zalarju, ki sta si skupaj z drugimi člani stranke LDS ogledala proizvodnjo in prisluhnila predstavitvi podjetja.

Bisol je družba, ki na masovni industrijski ravni proizvaja fotonapetostne module. Svoje produkte širijo predvsem na mednarodni trg, čeprav jim je v interesu več sončnih elektrarn postaviti tudi v Sloveniji. “Če izpostavim prednost teh, lahko naprej rečem … Poslušajte. Slišite kaj? Nič, kajne? To so sončne elektrarne,” je dodal.

Nacionalni energetski program, ki med drugim predvideva tudi gradnjo šestega bloka TEŠ, bi moral vsebovati del tudi o sončnih elektrarnah. Ob tem je Uroš Merc poudaril, da družbe za obnovljive vire energije ne dobijo zadosti podpore s strani države in da večino denarja vložijo iz svojega dobička, ki pa ga ustvarijo z izvozom.

Avtor: (tp)
www.eko.dnevnik.si

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: