Ekologija

Kaj je ekološko kmetijstvo?

Evropska unija promovira ekološko kmetijstvo, ki označuje sistem, ki si prizadeva, da uporabnike preskrbuje s svežimi in pristnimi živili ter ob tem spoštuje sisteme naravnih življenjskih ciklov.

Ekološko kmetijsko se opira na prakse, ki so naravnane tako, da je vpliv na okolje čim manjši, celotni sistem pa naj bi deloval čim bolj naravno.

Evropska unija promovira ekološko kmetijstvo, ki označuje sistem, ki si prizadeva, da uporabnike preskrbuje s svežimi in pristnimi živili ter ob tem spoštuje sisteme naravnih življenjskih ciklov. Ekološko kmetijsko se opira na prakse, ki so naravnane tako, da je vpliv na okolje čim manjši, celotni sistem pa naj bi deloval čim bolj naravno.

Pod značilnosti ekološkega kmetijska prištevamo široko kolobarjenje, stroge omejitve glede uporabe pesticidov, umetnih gnojil, antibiotikov v živinoreji, živilskih dodatkov, pomožnih tehnoloških sredstev. Gensko spremenjeni organizmi so prepovedani. Eko-kmetije so osredotočene v izkoriščane lokalnih virov (hlevski gnoj, samopridelava krme), reje živali v sistemih proste reje in uporabo rejskih praks, ki ustrezajo potrebam različnih vrst živali.

V Evropski uniji je ekološko kmetijstvo zakonsko urejeno, izdelki pa so tudi ustrezno označeni.

Po mnenju skeptikov, ki dvomijo v pristnost organske prehrane, se uporabnik lahko ekološko vede tudi na drugačen način. Na primer, veliko bo storil že, če bo v trgovini kupoval le tisto sadje, ki je značilno za določen letni čas. Sicer pa trdijo, da so znanstveniki ekološko kmetijstvo utemeljili zgolj na toksikoloških poročilih in pregledih prsti.

Maja bo potekala prva mednarodna konferenca o kakovosti organske hrane

Sredi meseca maja bo v Pragi potekala prva mednarodna konferenca o kakovosti organske hrane in njenem vplivu na zdravje. Pozornost bo usmerjena na kakovost in varnost organskih poljščin in mesnih izdelkov, avtentičnosti organske hrane, vpliv organske hrane na živali in ljudi ter zdravstvene vplive.

Vir: www.eko.dnevnik.si

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !