Kaj je Naturopatija

Naturopatija pomeni naravna medicina, naravno zdravljenje in je alternativni medicinski sistem, ki temelji na človekovi lastni moči zdravljenja.

Prepričanje, da je človeško telo sposobno samozdravljenja, je staro že več tisoč let. Načela naturopatije najdemo že pri Hipokratu (ok. 400 pr Kr.). Načela naturopatije so se kot način zdravljenja uveljavila šele v drugi polovici 19. stoletja v Evropi (Sebastian Kneipp; Arnold Rikli), vendar takrat še niso uporabljali izraza naturopatija. Izraz naturopatija je šele v začetku 20. stoletja uveljavil Kneippov učenec Benedict Lust, ki je to zdravljenje širil v Ameriki. Danes je močno prisotna v Kanadi in ZDA. Naturopati imajo pogosto klasično medicinsko izobrazbo, zato tudi sodelujejo z uradno medicino.

Poznamo šest osnovnih načel naturopatije, ki so povzeta po Hipokratovi šoli:

1. načelo: Zdravilna moč narave
Naturopati delujejo po načelu, da ima telo dovolj energije za ozdravitev z notranjo močjo. Pomembno je ravnovesje med telesom, umom in duhom.

2. načelo: Ugotoviti in ozdraviti vzrok
Telesu želijo vrniti zdravje in ne le zdraviti posledic bolezni. Poskušajo najti pravi vzrok in postaviti pravo diagnozo za zdravljenje.

3. načelo: Ne škodovati
Pazijo, da ne potlačijo starih simptomov in s tem odpirajo pot novim.

4. načelo: Oseba kot celota
Človeka zdravijo kot celoto. Obravnavajo ga kot skupek čustvenega, fizičnega, mentalnega in duhovnega.

5. načelo: Naturopat je učitelj
Bolnika učijo, naj sam prevzame odgovornost za svoje zdravje. Učijo ga zdravega življenja, pravilne prehrane in gibanja.

6. načelo: Preventiva
Je glavno načelo naturopatije. Svoje izkušnje in zdravje prenašajo na bolnike, da bi le-ti dosegli zdravo in srečno življenje.

Zdravljenje

Naturopati verjamejo, da je telo po naravi v ravnovesju. Nezdrav način življenja (nezdrava prehrana, pomanjkanje spanja, gibanja in svežega zraka, stres ipd.) lahko poruši ravnovesje, kar se izrazi kot bolezen.

Pri zdravljenju se uporabljajo različne terapevtski pristopi, npr. akupresura, akupunktura, homeopatija, hidroterapija, masaža, dieta, fitoterapija.

Naturopatija se uporablja za zdravljenje različnih bolezni in težav: alergije, astmo, bolečine v križu, hipertenzije, depresije, menstrualne bolečine, kronično utrujenost, kožne bolezni…

Vir: sl.wikipedia.org

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: