Išči
Generic filters
Kaj počnejo moški z zdravo prostato?

Kaj počnejo moški z zdravo prostato?

Spremljaj objave: A.Vogel
X

Spremljaj objave: A.Vogel

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Kaj počnejo moški z zdravo prostato? 7Kaj počnejo moški z zdravo prostato? 7Kaj počnejo moški z zdravo prostato? 7

Radi sledite dobrim zgledom? Vas zanima, kako je nekomu uspelo – npr. ohraniti zdravje prostate v pozna leta? Potem je ta zapis nalašč za vas, saj opisujemo, kako že zgolj zdrav življenski slog lahko pozitivno vpliva na zdravje prostate.

Življenski slog in zdravje prostate

Navade, razvade ali naš življenjski slog lahko, verjeli ali ne, zdravje prostate ohranjajo ali pa ga porušijo. Dr. Daniel Lin, asist. prof. urologije z washingtonske univerze, poroča, da je uspešnost zdravljenja raka prostate odvisna tudi od spremembe prehrane in telesne teže pacienta. Že zgolj šestmesečna dieta z izogibanjem »problematičnim« maščobam in ogljikovim hidratom povzroči hitro spremembo nivoja genov v tkivu prostate, ki regulirajo rast rakavega tkiva. Torej moški, ki se zavedajo moči zdravega življenjskega sloga, ne uspejo le ohraniti zdravja prostate, ampak ga lahko celo povrnejo s pozitivnimi življenjskimi navadami oz. zdravim načinom življenja. Katere zdrave navade moškega imamo v mislih?

Naravnan na prisotnost

Do sebe goji ljubeč odnos in se postavlja na najpomembnejše mesto. Z zavedanjem in zadovoljevanjem svojih potreb (po kakovostni vodi, hrani, počitku, um-miritvi …) na vsakem koraku vselej stori vse potrebno, da ostane zdrav in vitalen. Seveda pa lahko svoje potrebe začuti le takrat, ko je prisoten, to pomeni, da je v tem trenutku tukaj in zdaj.

Spočit v novo jutro

Dokazi o tem, kako je kakovosten spanec blagodejen za celo telo, se kopičijo iz leta v leto. Ta namreč ni koristen le za to, da si naberemo novih moči za dan, ki prihaja, ampak poskrbi tudi za temeljito pospravljanje in regeneracijo telesa. Prav tako je vse več dokazov za to, da pomanjkanje spanca povečuje riziko za različna obolenja. Tako se lahko poveča ne le tveganje za razvoj raka na dojki temveč za raka prostate. Dobra navada moških z zdravo prostato je zato tudi vsaj 7 do 8 ur kakovostnega spanja.

Napojen in ne posušen

Brez vode ni življenja. Več kot 75 % našega telesa sestavlja voda. Da bi lahko sleherna celica delovala optimalno in ostala zdrava, je torej dobro vsak dan spiti dovolj kakovostne vode. S tem moški ohranja tudi zdravje sečil in prostate. Koncentriran urin zaradi dehidracije namreč lahko draži mehur, zaradi česar pogosteje hodite na malo potrebo, lahko pa vodi tudi v vnetje sečil. Če npr. že imate benigno povečano prostato, to lahko stanje še poslabša. Voda (vsaj 2 do 2,5 litra) naj bo primarni vir tekočine, lahko pa ob njej seveda pijete tudi prostati blagodejne napitke, kot je npr. zeleni čaj. Ta z antioksidanti (polifenoli) blagodejno vpliva na zdravje prostate. Raziskave potrjujejo, da pomaga pri inzulinski rezistenci, hujšanju, preprečevanju razvoja raka (ali celo upočasnitvi njegovega razvoja) ter da ugodno deluje na prostato v primeru benigno povečane prostate in prostatitisa.

Nahranjen in ne zastrupljen in zakisan

Moški z zdravo prostato pazljivo izbira hrano. Ekološka, čim manj predelana oz. sproti pripravljena hrana je prioriteta, saj se tako izogne številnim telesu škodljivim snovem, kot so ostanki pesticidov, konzervansi, polnila, barvila … in izgubi vitalnih snovi zaradi industrijske predelave. Pregled 49 raziskav, objavljenih med leti 1993 in 2015, razkriva, da pesticidi lahko vodijo v razvoj raka prostate.

Moški z izbiro kakovostne hrane, ki obenem podpira tudi črevesno floro, razstrupljanje in kislo bazno ravnovesje telesa, poskrbi, da mu hrana lahko daje moč in energijo ter telesu pomaga pri čiščenju in regeneraciji. Tako je tudi imunski sistem moškega lahko učinkovitejši v preprečevanju ali odpravljanju težav s prostato. Črevesno floro in s tem prebavo npr. krepijo živila z vsebnostjo koristnih vlaknin kot je inulin (najdemo ga npr. v topinamburju, česnu, čebuli, špargljih) in mlečnokislinsko fermentirana živila (npr. kislo zelje, kisla repa, kimči, kefir, sirotka, prehranski dodatki kot so prebiotiki). Kislo bazno ravnovesje pa podpira uravnoteženo uživanje živil, ki razkisajo in zakisajo (30/70%). To pomeni manj beljakovinske hrane in živil, polnih ogljikovih hidratov, ter več zelenjave (npr. brokoli, zelje, cvetača, ohrovt, špinača, korenje, buče, solate), sadja in kakovostnih maščob (npr. ekološko maslo, ghee, kokosova maščoba, olivno olje, laneno olje, oreščki). Znano je, da protivnetno delujoče omega 3 maščobe, ki jih najdemo v lanenem olju, konopljinem olju,… (vsebuje jih tudi Voglov prehranski dodatek A. Vogel Omega 3), ugodno vplivajo tudi na zdravje prostate. Raziskave namreč zelo nizko vsebnost omega 3 maščob v prehrani in posledično nizko vsebnost v telesu povezujejo z razvojem težav na prostati. Zdrav moški ima v primerjavi z moškim, ki ima vnetje prostate, v telesu več omega 3 maščob. Najnižje pa naj bi bile vrednosti omega 3 v telesu moških, obolelih za rakom prostate.

Naravno negovan

Številne telesu škodljive snovi vanj ne vstopajo le preko le preko prebavil in pljuč, temveč tudi preko kože. Znano je, da je prehajanje snovi skozi kožo lahko tudi zelo učinkovita metoda zdravljenja, kar denimo farmacevstka industrija dokazuje s porastom proizvodnje različnih terapevtskih obližov. Torej moški, ki želijo ohraniti splošno zdravje in seveda tudi zdravje prostate, skrbijo, da so tudi zobne paste, deodoranti, mila, pene za britje, negovalne kreme, šamponi, geli za lase, parfumi … iz čim bolj naravnih sestavin. Tako se lahko učinkovito izognejo številnim problematičnim kemikalijam (triklosan, ftalati, formaldehid, parabeni in drugo), od katerih so mnogi med drugim hormonski motilci in potencialni povzročitelji raka. Na enak način se izogiba tudi toksičnim kemikalijam v detergentih v gospodinjstvu in drugje.

UM-mirjen in ne razrvan od stresa

V nasprotju z akutnim stresom, kroničen stres lahko načne naše zdravje. Slednji lahko med drugim prispeva k nastanku nespečnosti, prebavnih motenj, nihanju krvne glukoze in inzulina, debelosti, diabetesa in reproduktivnih težav. Nemalokrat pa je tudi povod za slabe razvade, kot sta denimo kajenje ali prekomerno uživanje alkohola. Vse to pa pomeni tudi večjo nevarnost za zdravje prostate. Že samo debelost okrog trebuha raziskave povezujejo z večjim tveganjem za nastanek benigno povečane prostate in raka prostate. Moški, ki skrbijo za učinkovito obvladovanje stresa (npr. s pravočasnim reševanjem težav, z dovolj počitka, UM-miritvijo s pomočjo hobijev, zmerne telesne aktivnosti …), se tako učinkoviteje obvarujejo težav s prostato.

Besedilo: Adriana Dolinar

  • Članki
“Narava nam ponuja prav vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranitev našega zdravja.” Alfred Vogel

Ali ti je bil članek v pomoč?

Spremljaj objave: A.Vogel
X

Spremljaj objave: A.Vogel

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Deli to s prijateljem